Τι έχει συμβεί με την προκαταβολή του "τσεκ"

Ημερομηνία «κλειδί» είναι η Τρίτη, 1η Νοεμβρίου όταν και θα ανοίξει η ηλεκτρονική πλατφόρμα του ΟΠΕΚΕΠΕ

«Καζάνι» που βράζει είναι ο αγροτικός κόσμος της χώρας μετά την πρόσφατη πληρωμή του 70% της Βασικής Ενίσχυσης από τον ΟΠΕΚΕΠΕ καθώς όπως αναφέρουν  στο Agrocapital υπάρχουν πολλές περιπτώσεις που τα χρήματα τα οποία μπήκαν στους λογαριασμούς να είναι λιγότερα κατά 15% σε σχέση με πέρυσι ενώ σε κάποιες περιπτώσεις η απώλεια φτάνει μέχρι και 40%.

«Φτάνει πια τόση κοροϊδία προς το πρόσωπό μας, προς το πρόσωπο του αγροτικού κόσμου» υπογράμμισαν και αναρωτήθηκαν «γιατί από τη στιγμή που ο ΟΠΕΚΕΠΕ δεν ήταν έτοιμος να πληρώσει, προχώρησε σε αυτές τις “κουτσουρεμένες” πληρωμές;»

Προβλήματα έχουν προκύψει και σε αγρότες της Θεσσαλίας καθώς βαμβακοπαραγωγοί είδαν λιγότερα χρήματα από εκείνα που περίμεναν, με τους ίδιους να το αποδίδουν στους ελέγχους που πραγματοποίησε ο ΟΠΕΚΕΠΕ μέσω monitoring.

Αγρότες από την Ημαθία και την Πέλλα είδαν μέχρι και 40% λιγότερα χρήματα σε σχέση με την περασμένη χρονιά, με τους ίδιους να μη μπορούν να εξηγήσουν το λόγο.

Στον αέρα  και η πληρωμή ενιαίας για χιλιάδες παραγωγούς που έκαναν μεταβιβάσεις δικαιωμάτων

Εν αναμονή του ΟΠΕΚΕΠΕ

Ημερομηνία «κλειδί» είναι η Τρίτη, 1η Νοεμβρίου όταν και θα ανοίξει η ηλεκτρονική πλατφόρμα του ΟΠΕΚΕΠΕ, μέσω της οποίας οι αγρότες θα εισέρχονται και θα μπορούν να ενημερώνονται αναλυτικά με την πληρωμή τους. 

Πολλοί θα μπορούσαν να είναι οι λόγοι που μπήκαν λιγότερα χρήματα στους λογαριασμούς τους. Πιθανότερες αιτίες όπως όλα δείχνουν είναι τα βοσκοτόπια, οι επικαλύψεις αλλά και οι εκκρεμότητες σχετικά με το Κτηματολόγιο.

Τέλος, όπως αναφέρουν  στο Agrocapital πολλά ΚΥΔ αρκετά από τα check points δεν χρησιμοποιήθηκαν για την καταβολή της προκαταβολής της Βασικής Ενίσχυσης και επισήμαναν ότι τα Κέντρων Υποδοχής Δηλώσεων (ΚΥΔ) λειτούργησαν ως «beta testers» της νέας εφαρμογής στο gov.gr.