Δυναμική επιστροφή στην καλλιέργεια ντομάτας στον κάμπο των Σερρών

Επιστρέφει δυναμικά η καλλιέργεια βιομηχανικής ντομάτας στο Σκουτάρι Σερρών, με πολλές προοπτικές ανάπτυξης για την περιοχή και αύξηση του εισοδήματος των αγροτών.

Κάποτε η καλλιέργεια βιομηχανικής ντομάτας ήταν δυναμική, στον νομό Σερρών με πέντε εργοστάσια που απορροφούσαν το σύνολο της παραγωγής. Κατόπιν λόγω της εισόδου της Κίνας στην διεθνή αγορά, οι αγρότες δεν άντεξαν στον ανταγωνισμό και εγκατέλειψαν την συγκεκριμένη καλλιέργεια, όπως εξήγησε ο Βασίλης Αναστασιάδης.

Ο Στέργιος Νικολής, παραγωγός ντομάτας στο Σκουτάρι αναφέρει ότι τώρα μια ομάδα 16 παραγωγών από το νομό Σερρών αποφάσισε να επαναφέρει την καλλιέργεια της βιομηχανικής ντομάτας.

Έχοντας εξασφαλίσει την χρηματοδότηση ενός επενδυτή που εγγυάται την πληρωμή στο 100% λειτουργούν δυο εργοστάσια που θα απορροφούν το πρώτο τις μεγαλύτερες ποσότητες και το δεύτερο μικρότερες.

Σύμφωνα με τον γεωπόνο Σταμάτη Κανάκη, η συγκεκριμένη καλλιέργεια γίνεται ακόμη και σε συνθήκες κλιματικής αλλαγής. Η ντομάτα παράγεται στην βόρειο Ελλάδα, με σχεδόν καλοκαιρινές συνθήκες ηλιοφάνειας και θερμοκρασίας. Οι αποδόσεις είναι μεγάλες. Είναι εντατική καλλιέργεια, που χρειάζεται επενδύσεις, κεφάλαια και υψηλό δείκτη τεχνολογικής υποστήριξης, τα οποία στην προκειμένη περίπτωση έχουν διασφαλιστεί.

Το θετικό είναι πως δημιουργείται μια καλύτερη προοπτική για τους ασχολούμενους με την γεωργική παραγωγή και το μέλλον της υπαίθρου χώρας.

Πηγή: ΕΡΤ