Λιπάσματα και ενέργεια δυσκολεύουν τους αγρότες της Φινλανδίας

Το 55% των συμμετεχόντων αγροτών στην έρευνα προβλέπει ότι μέσα στο επόμενο εξάμηνο η ρευστότητά τους θα χειροτερέψει.

Δυσκολίες εξαιτίας της αύξησης των τιμών σε λιπάσματα και ενέργεια αντιμετωπίζουν οι αγρότες στη Φινλανδία, οι οποίοι όπως λένε μόλις το 1/3 εξ' αυτών έχει προβεί στη αγορά λιπασμάτων που απαιτούνται για τη επόμενη καλλιεργητική περίοδο, σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα, η οποία διεξήχθη από την Κεντρική Ένωση Αγροτικών Παραγωγών και Δασοκτημόνων (MTK).

Το 55% των συμμετεχόντων αγροτών στην έρευνα προβλέπει ότι μέσα στο επόμενο εξάμηνο η ρευστότητά τους θα χειροτερέψει.

Αναφορικά με τα λιπάσματα, το 30% των ερωτηθέντων της έρευνας δήλωσε ότι μπόρεσε να αγοράσει ήδη λιπάσματα για την επόμενη καλλιεργητική περίοδο, ενώ το 16% δήλωσε ότι αγόρασε λιγότερα και το 20% ότι δεν απέκτησε καθόλου.

Όπως προκύπτει από την έρευνα, οι τιμές της ενέργειας αποτέλεσαν σημαντική ανησυχία για τους αγρότες, καθώς ένας στους τρεις αγρότες υπογράμμισε πως αναμένει ότι οι λογαριασμοί ηλεκτρικού ρεύματος θα διπλασιαστούν ήδη φέτος., με τις αναφορές να κάνουν λόγο ακόμη και για δεκαπλασιασμό του κόστους του ηλεκτρικού ρεύματος.

Οι τάσεις αυτές έχουν ήδη αντίκτυπο στην παραγωγή, με το 15% των ερωτηθέντων να επιβεβαιώνει ότι έχει ήδη μειώσει ή σταματήσει εντελώς την κτηνοτροφική παραγωγή, ενώ το 21% δήλωσε ότι εξετάζει το ενδεχόμενο να λάβει ένα τέτοιο μέτρο αργότερα. Συν τοις άλλοις, το 20% δήλωσε ότι θα μειώσει την καλλιεργούμενη έκταση έως και κατά 25% το επόμενο έτος.