Ουκρανία: Οι αγρότες προσπαθούν να σώσουν την επόμενη σοδειά

Στόχος είναι η αποθήκευση της αγροτικής παραγωγής για μεγαλύτερο διάστημα μέχρι την εξαγωγή τους.

Να σώσουν την επόμενη σοδειά σιτηρών και άλλων προϊόντων τους προσπαθούν οι Ουκρανοί αγρότες, εν μέσω φόβων για επισιτιστική κρίση λόγω επέκτασης του πολέμου και καταστροφής μεγάλου μέρους της γεωργικής παραγωγής.

Σύμφωνα με το Reuters, ο Οργανισμός τροφίμων και Γεωργίας του ΟΗΕ (FAO) έστησε εγκαταστάσεις σε αγροτικές περιοχές της Ουκρανίας, όπου μοιράζει τεράστιες αεροστεγής πλαστικές σακούλες για να αποθηκεύσουν τις σοδειές τους κατά τη διάρκεια του χειμώνα καθώς τα περιθώρια εξαγωγών τους συμπιέζονται από τις χαμηλές τιμές και το κόστος εν καιρώ πολέμου.

Συνολικά 1500 αγροκτήματα σε όλη την Ουκρανία θα λάβουν τις τεράστιες αεροστεγείς πλαστικές σακούλες, οι οποίες μπορούν να κρατήσουν έως και 200 ​​τόνους προϊόντων από την αλλοίωση για έως και εννέα μήνες.

Αυτό θα δώσει την δυνατότητα στους Ουκρανούς αγρότες να πουλήσουν τα προϊόντα τους στο χρόνο που θέλουν και σε υψηλότερες τιμές.

Οι παγκόσμιες τιμές στα τρόφιμα έχουν πέσει μετά την κατακόρυφη αύξησή τους μετά την εισβολή της Ρωσίας, ενώ οι Ουκρανοί αγρότες αντιμετωπίζουν δυσκολίες στις εξαγωγές τόσο λόγο του ρωσικού αποκλεισμού αλλά και λόγω του υψηλού κόστους συντηρησης λόγω των διακοπών ρεύματος μετά τις ρωσικές επιδρομές στο δίκτυο.

Ο FAO έχει εξασφαλίσει περισσότερες από 30.000 σακούλες και 60 εκατομμύρια δολάρια από δωρεές των κυβερνήσεων του Καναδά και της Ιαπωνίας, καθώς και από το ίδρυμα Minderoo της Αυστραλίας, ενώ πάνω από 7.500 σακούλες έχουν ήδη δοθεί σε 356 φάρμες.
Διαφήμιση

Οι Ουκρανοί αγρότες ανησυχούν για την αβεβαιότητα σχετικά με την επανέναρξη της υποστηριζόμενης από τον ΟΗΕ συμφωνίας για την μεταφορά σιτηρών στη Μαύρη Θάλασσα από τα ουκρανικά λιμάνια.