Δωρεά 260.000 τόνων ρωσικών λιπασμάτων αναχωρούν από ευρωπαϊκά λιμάνια για αφρικανικές χώρες

Η πρώτη αποστολή με 20.000 τόνους αναχώρησε από την Ολλανδία στις 29 Νοεμβρίου με προορισμό το Μαλάουι μέσω Μοζαμβίκης.

Τα Ηνωμένα Έθνη εξέφρασαν την ικανοποίησή τους για τη δωρεά 260.000 τόνων ρωσικών λιπασμάτων που είναι αποθηκευμένα σε ευρωπαϊκά λιμάνια και εγκαταστάσεις, τα οποία θα συμβάλουν στην άμβλυνση των ανθρωπιστικών αναγκών και στην πρόληψη της απώλειας καλλιεργειών στην Αφρική, όπου βρίσκεται αυτή τη στιγμή η περίοδος φύτευσης.

Η πρώτη αποστολή με 20.000 τόνους αναχώρησε από την Ολλανδία στις 29 Νοεμβρίου με προορισμό το Μαλάουι μέσω Μοζαμβίκης. Το πλοίο που ναυλώθηκε από το Παγκόσμιο Πρόγραμμα  Επισιτισμού (WFP) είναι το πρώτο από μια σειρά αποστολών λιπασμάτων που προορίζονται για άλλες χώρες της αφρικανικής ηπείρου που θα πραγματοποιηθούν τους επόμενους μήνες.

Τα λιπάσματα διαδραματίζουν βασικό ρόλο στα συστήματα τροφίμων, καθώς το 50% του παγκόσμιου πληθυσμού εξαρτάται από γεωργικά προϊόντα που παράγονται με τη βοήθεια ορυκτών λιπασμάτων, αναφέρει ο ΟΗΕ.

Από το 2019, οι τιμές των λιπασμάτων έχουν αυξηθεί κατά 250%, με αποτέλεσμα μια «κρίση λιπασμάτων» που οδηγεί τους αγρότες, ειδικά τους μικροϊδιοκτήτες στον αναπτυσσόμενο κόσμο, εκτός παραγωγής.

Σύμφωνα με τα Ηνωμένα Έθνη, η έλλειψη αζωτούχων λιπασμάτων φέτος θα μπορούσε να προκαλέσει απώλεια της παραγωγής το επόμενο έτος 66 Mt βασικών καλλιεργειών (καλαμπόκι, ρύζι και σιτάρι), αρκετά για να θρέψουν για ένα μήνα 3,6 δισεκατομμύρια ανθρώπους, σχεδόν το ήμισυ της ανθρωπότητας.

Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες , ανέφερε ότι η επανενεργοποίηση των αγορών λιπασμάτων αντιπροσωπεύει «ένα θεμελιώδες βήμα για την εγγύηση της παγκόσμιας επισιτιστικής ασφάλειας έως το 2023» και ότι « τα Ηνωμένα Έθνη θα συνεχίσουν να κάνουν ό,τι είναι δυνατόν, με όλα τα μέρη, για την επίτευξη αυτού του στόχου. "