SOS από τους κτηνοτρόφους για το γάλα: Πάνω από 50% προμηνύονται οι ελλείψεις - Κλείνουν οι κτηνοτροφικές μονάδες

«Έχουμε γίνει βαρετοί στο υπουργείο, βλέπουμε αδιαφορία από τους εμπόρους».

Ο Γρύλλος Παπαδάκης, πρόεδρος Κτηνοτροφικού Συλλόγου Μυλοποτάμου Κρήτης, μίλησε στην εκπομπή για τις ελλείψεις στο γάλα και τόνισε πως «οι ελλείψεις στην Κρήτη θα είναι πολύ σοβαρές».

«Σε 15-20 μέρες ξεκινάει η γαλακτοκομική περίοδος. Ήδη βλέπουμε ελλείψεις που στο γάλα θα είναι πάνω από 50%. Και για τα αρνιά και τα κατσίκια θα είναι ακόμα μεγαλύτερες. Δεν συμφέρει τους κτηνοτρόφους να κρατήσουν την παραγωγή τους με την αύξηση του κόστους.

«Έχουμε γίνει βαρετοί στο υπουργείο, βλέπουμε αδιαφορία από τους εμπόρους». «Έχουν κλείσει μονάδες κι έχουν φύγει παιδιά για το εξωτερικό».

 

«11 κτηνοτροφικές μονάδες έβαλαν λουκέτο στη Νάξο» τόνισε στο OPEN ο πρόεδρος Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών του νησιού Δημήτρης Καπούνης λέγοντας ότι θα κλείσουν κι άλλες διότι πλέον δεν βγαίνουν.

Πρόσθεσε ότι έχει μειωθεί αισθητά η παραγωγή σε γάλα («έχουμε πέσει 8 τόνους γάλα την ημέρα»)  ενώ χιλιάδες ζώα -πάνω από 40 με 45.000- έχουν σφαγεί αφού δεν μπορούν οι κτηνοτρόφοι να τα συντηρήσουν.

Ζωοτροφές και ενέργεια τα μεγάλα προβλήματα στο κόστος παραγωγής. «Οι τιμές των προϊόντων έχουν επίσης αυξηθεί. Η γραβιέρα Νάξου ένα προϊόν ΠΟΠ έχει αυξηθεί δύο ευρώ στο ράφι και διατίθενται στα 14,65 ευρώ από 12 ενώ το γάλα από 42 λεπτά ο παραγωγός πληρώνεται από 52 έως 60 λεπτά».