Η Ινδία επιδιώκει προνομιακή μεταχείριση από παγκόσμιους προμηθευτές λιπασμάτων

Η Ινδία είναι σημαντικός εισαγωγέας λιπασμάτων καθώς και πρώτων υλών. Εισάγει περίπου 9 εκατομμύρια τόνους ουρίας για να καλύψει την εγχώρια ζήτηση.

Με την επιδότηση των λιπασμάτων να αναμένεται να αυξηθεί απότομα στα 27 δισεκατομμύρια δολάρια σε αυτό το δημοσιονομικό με υψηλούς παγκόσμιους συντελεστές, η κυβέρνηση ζήτησε την Τετάρτη από τους παγκόσμιους προμηθευτές να δώσουν προνομιακή μεταχείριση σε μια μεγάλη αγορά όπως η Ινδία και ισχυρίστηκε ότι δεν θα ανεχθεί καρτελοποίηση τιμών. Η Ινδία είναι σημαντικός εισαγωγέας λιπασμάτων καθώς και πρώτων υλών. Εισάγει περίπου 9 εκατομμύρια τόνους ουρίας για να καλύψει την εγχώρια ζήτηση.

Επίσης εισάγονται σημαντικές ποσότητες DAP (φωσφορικό διαμμώνιο) και MoP (μουριάτη ποτάσας).

Απευθυνόμενος σε συνέδριο που διοργάνωσε η Ένωση Λιπασμάτων της Ινδίας (FAI), ο υπουργός Χημικών και Λιπασμάτων Mansukh Mandaviya είπε ότι η κυβέρνηση έχει κάνει διάφορες μεταρρυθμίσεις και έχει αυξήσει τις επιδοτήσεις για να διασφαλίσει ότι οι αγρότες λαμβάνουν θρεπτικά συστατικά του εδάφους σε προσιτή τιμή.

Είπε ότι η κυβέρνηση θα προωθήσει εναλλακτικά λιπάσματα όπως η νανο υγρή ουρία και η νανο DAP ως μέρος των προσπαθειών της να γίνει αυτόνομη.

O Mandaviya κάλεσε παγκόσμιες εταιρείες να δημιουργήσουν εργοστάσια παραγωγής λιπασμάτων και εγκαταστάσεις αποθήκευσης στην Ινδία, εκτός από τη συνεργασία με ινδικές εταιρείες για την προμήθεια θρεπτικών συστατικών του εδάφους.

Ο υπουργός εξέφρασε επίσης την ανησυχία του για την άνοδο του λογαριασμού επιδότησης λιπασμάτων της κυβέρνησης λόγω της απότομης άνοδο των παγκόσμιων τιμών, λέγοντας ότι ό,τι συνέβη στην παγκόσμια αγορά μετά τον πόλεμο Ρωσίας-Ουκρανίας ήταν άδικο και δεν ήταν σωστό.

Ο Mandaviya, ο οποίος είναι επίσης υπουργός Υγείας, σημείωσε ότι η Ινδία προμήθευε φάρμακα σε περισσότερες από 150 χώρες κατά τη διάρκεια της πανδημίας COVID-19, αλλά δεν αύξησε τις τιμές ή συμβιβασμούς στην ποιότητα.

"Τα τελευταία τρία χρόνια, παρατηρήσαμε αύξηση των τιμών των λιπασμάτων και των πρώτων υλών. Η κυβέρνησή μας έχει επιφέρει διάφορες μεταρρυθμίσεις και διασφάλισε ότι τα λιπάσματα διατίθενται σε προσιτές τιμές στους Ινδούς αγρότες.

«Το κάναμε αυτό αυξάνοντας το ποσό της επιδότησης λιπασμάτων από 10 δισεκατομμύρια δολάρια για το προ πανδημίας έτος 2019-20 σε σχεδόν 27 δισεκατομμύρια δολάρια το τρέχον έτος», είπε.

Ο υπουργός είπε ότι ο κόσμος αντιμετωπίζει σήμερα σοβαρές προκλήσεις σχετικά με το κόστος και τη διαθεσιμότητα των λιπασμάτων.

Ο  Mandaviya είπε ότι υπάρχει απόλυτη ανάγκη για τους παγκόσμιους ενδιαφερόμενους να έχουν λογικούς και διαφανείς μηχανισμούς και να έχουν μακροπρόθεσμες απόψεις για την αντιμετώπιση ζητημάτων λιπασμάτων προς το ευρύτερο συμφέρον της παγκόσμιας επισιτιστικής ασφάλειας.

Οι μακροπρόθεσμες συμφωνίες θα διαδραματίσουν σημαντικό ρόλο στην επίτευξη σταθερής προόδου προς αυτή την κατεύθυνση, πρόσθεσε.

Ο υπουργός τόνισε ότι η κυβέρνηση έχει διευκολύνει διάφορες τέτοιες συμφωνίες και μνημόνια συνεργασίας μεταξύ ινδικών εταιρειών λιπασμάτων και ξένων προμηθευτών για να διασφαλίσει τη συνεπή προσφορά.

"Αυτή είναι επίσης μια κατάλληλη στιγμή για τους παγκόσμιους προμηθευτές να κατανοήσουν τη δυναμική μιας μεγάλης αγοράς όπως η Ινδία και να μας δώσουν μια προτιμώμενη μεταχείριση", είπε.