Ρώσος δισεκατομμυριούχος λιπασμάτων πιέζει για εξαγωγές αμμωνίας

Ο χτυπημένος από κυρώσεις Ντμίτρι Μαζεπίν υποβάλλει σχέδιο για αποστολές συστατικών που θεωρούνται ζωτικής σημασίας για την εκτόνωση της παγκόσμιας επισιτιστικής κρίσης.

Ο ισχυρός Ρώσος δισεκατομμυριούχος λιπασμάτων Ντμίτρι Μαζεπίν, ο οποίος επλήγη από κυρώσεις, κάλεσε τους παγκόσμιους εμπόρους εμπορευμάτων να ξεμπλοκάρουν μια συμφωνία με τη μεσολάβηση του ΟΗΕ για την επανέναρξη των αποστολών αμμωνίας, του συστατικού λιπάσματος που θεωρείται απαραίτητο για την ανακούφιση μιας παγκόσμιας επισιτιστικής κρίσης.

Ο ΟΗΕ θέλει να ξαναρχίσουν οι εξαγωγές ρωσικής αμμωνίας μέσω ουκρανικού αγωγού προκειμένου να χαλαρώσουν οι παγκόσμιες τιμές λιπασμάτων, ενώ τα κράτη μέλη της ΕΕ ζήτησαν από το μπλοκ να εξαιρέσει σαφέστερα από τις κυρώσεις για τις εξαγωγές ρωσικής γεωργίας εν γένει εν μέσω κλιμάκωσης των ελλείψεων τροφίμων.

Το Κίεβο και οι δυτικές πρωτεύουσες δεν θέλουν να επιτρέψουν στον ρωσικό τομέα λιπασμάτων να αποκομίσει σημαντικά κέρδη από τις εξαγωγές σε μια εποχή που οι κυρώσεις υποτίθεται ότι ακρωτηριάζουν τη ρωσική οικονομία, αλλά βρίσκονται υπό πίεση να προστατεύσουν τις ευάλωτες χώρες από ελλείψεις τροφίμων και λιπασμάτων.

Μια συμφωνία που συνήφθη από τη Ρωσία και την Ουκρανία, μέσω του ΟΗΕ, στην Κωνσταντινούπολη αυτό το καλοκαίρι και ανανεώθηκε τον περασμένο μήνα άνοιξε το δρόμο για τις εξαγωγές ουκρανικών σιτηρών που είχαν αποκλειστεί από τη ρωσική εισβολή. Η συμφωνία περιελάμβανε μια δέσμευση για επανεκκίνηση των εξαγωγών αμμωνίας, ενός βασικού συστατικού στην παραγωγή νιτρικών λιπασμάτων, είπε ο Mazepin.

«Ζήτησα βοήθεια, μέσω της διπλωματικής οδού, για να επανεξετάσω τις συμφωνίες που υπογράφηκαν στην Κωνσταντινούπολη σχετικά με τη συμφωνία σιτηρών για το άνοιγμα της αμμωνίας», είπε σε συνέντευξή του στους Financial Times, σε μια συνάντηση που είχε τον Νοέμβριο με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ. Πούτιν.

Ο Mazepin, ιδρυτής και πρώην πλειοψηφικός ιδιοκτήτης της μεγάλης ρωσικής εταιρείας παραγωγής λιπασμάτων Uralchem, περιέγραψε μια πρόταση για μια συμφωνία που αφορά έναν αγωγό που συνδέει το εργοστάσιό της στο TogliattiAzot με ένα ουκρανικό λιμάνι.

Το σχέδιο θα περιλαμβάνει μια αμερικανική ή άλλη μη ρωσική εμπορική εταιρεία, είπε, «επιλεγμένη μεταξύ των τριών ή τεσσάρων κορυφαίων διεθνών εμπόρων», η αγορά αμμωνίας στη Ρωσία και η μεταφορά της μέσω της Ουκρανίας στο λιμάνι της Οδησσού, όπου θα αποσταλεί. πέρα από τη Μαύρη Θάλασσα. Ο Mazepin είπε ότι οι εξαγωγές θα μπορούσαν να ξεκινήσουν αμέσως, προσθέτοντας ότι περίπου το 80% της παραγωγής θα κατευθυνθεί σε αφρικανικές χώρες. «Είμαστε έτοιμοι να συνεχίσουμε την άντληση».

Ο Mazepin, ο οποίος προεδρεύει της επιτροπής λιπασμάτων του κύριου ολιγαρχικού καταστήματος ομιλίας της Ρωσίας, θεωρείται ως μια προσωπικότητα με αυξανόμενη επιρροή μετά τη συνάντησή του με τον Πούτιν στα τέλη του περασμένου μήνα.

Ο βομβαρδισμός των πόλεων της Ουκρανίας από τη Ρωσία έχει καταστήσει δύσκολο για τους διαπραγματευτές της χώρας να αποδεχθούν το άνοιγμα μιας διαδρομής που θα μπορούσε να επιτρέψει στη Ρωσία να στέλνει εκατομμύρια τόνους αμμωνίας — αξίας περίπου 1.000 δολαρίων ανά τόνο σε τρέχουσες τιμές — κάθε χρόνο μέσω Ουκρανίας.

Ωστόσο, ο ΟΗΕ ελπίζει ότι η αποκατάσταση των όγκων αμμωνίας θα ωθήσει προς τα κάτω τις παγκόσμιες τιμές. Ορισμένες αφρικανικές χώρες έχουν επίσης κατηγορήσει τις καθυστερήσεις στην αποστολή λιπασμάτων στις κυρώσεις της ΕΕ, οι οποίες δεν στοχεύουν τη γεωργία, αλλά έχουν οδηγήσει τους τομείς πληρωμών, ναυτιλίας και ασφάλισης να αποφύγουν τις συναλλαγές με Ρώσους προμηθευτές.

Οι πρωτεύουσες της ΕΕ σε ένα έγγραφο θέσης την περασμένη εβδομάδα προέτρεψαν τις Βρυξέλλες να προβούν σε σαφέστερη εξαίρεση από τις κυρώσεις για τις εξαγωγές τροφίμων και λιπασμάτων της Ρωσίας για να διευκολύνουν τις παραδόσεις σε φτωχότερες χώρες. Τα κράτη μέλη της ΕΕ συζητούν πιθανές τροποποιήσεις στις κυρώσεις αυτή την εβδομάδα, καθώς προσπαθούν να προωθήσουν ένα ένατο πακέτο κυρώσεων στη Ρωσία.

Ο Mazepin απηχούσε αυτό το κάλεσμα, υποστηρίζοντας ότι παρόλο που η γεωργία υποτίθεται ότι περιφράζεται από κυρώσεις, διεθνείς τράπεζες, ασφαλιστές και άλλες οντότητες στην αλυσίδα εφοδιασμού εξακολουθούσαν να αρνούνται να συνεργαστούν με εταιρείες όπως η Uralchem.

Αφού τέθηκε υπό ατομικές κυρώσεις από τις Βρυξέλλες τον Μάρτιο, ο Mazepin μείωσε το μερίδιό του στην Uralchem ​​στο 48 τοις εκατό, κάτω από το όριο ελέγχου, και παραιτήθηκε από τη θέση του διευθύνοντος συμβούλου. Το ίδιο έκαναν όλοι οι ιδιοκτήτες ρωσικών εταιρειών λιπασμάτων που ήταν υπό κυρώσεις.

«Οι εταιρείες de jure δεν πρέπει να υπόκεινται σε κυρώσεις. Τα Ηνωμένα Έθνη υποστήριξαν αυτό το μήνυμα», είπε ο Mazepin. «Αλλά τότε έχουμε αυτό που λέμε «υπερσυμμόρφωση». Ένας ανήλικος δικηγόρος σε μια τράπεζα λέει: «όχι, υπάρχουν κυρώσεις, δεν θα ανοίξουμε λογαριασμό, δεν θα δεχόμαστε πληρωμές». . . ’ και ούτω καθεξής», πρόσθεσε.

«Δεν μπορούμε να πληρώσουμε ούτε για τη μεταφορά όταν το φορτίο είναι ανθρωπιστικό και παρουσιάζεται δωρεάν στην Αφρική. Οι τράπεζες δεν δέχονται την πληρωμή μας».

Ωστόσο, αν και οι εξαγωγές ρωσικών λιπασμάτων μειώθηκαν αρχικά μετά την εισβολή, από άποψη αξίας, τα έσοδα της χώρας από τα θρεπτικά συστατικά των καλλιεργειών έχουν εκτοξευθεί καθώς οι τιμές έχουν εκτιναχθεί, δήλωσε ο Josef Schmidhuber στον Οργανισμό Τροφίμων και Γεωργίας του ΟΗΕ.

Όσον αφορά τις εξαγωγές αμμωνίας, η συμφωνία για τον αγωγό δεν έχει ακόμη οριστικοποιηθεί, αν και τα Ηνωμένα Έθνη δήλωσαν τον περασμένο μήνα ότι μια συμφωνία ήταν «αρκετά κοντά».

Ρώσοι και Ουκρανοί αξιωματούχοι συζητούν μια πιθανή ανταλλαγή κρατουμένων που θα μπορούσε να συνδεθεί με το άνοιγμα των εξαγωγών αμμωνίας, σύμφωνα με τρία άτομα που γνωρίζουν τις συνομιλίες. Ο Μαζεπίν είπε ότι το Κίεβο αποδίδει «πολιτικές και άλλες απαιτήσεις» στη συμφωνία, χωρίς να κατονομάσει ποιες ήταν αυτές.