Η παραγωγή ρεκόρ σιταριού της Αυστραλίας θα κυριαρχήσει στη ζήτηση στην Ασία το 1ο εξάμηνο

Ωστόσο, οι υλικοτεχνικές προκλήσεις και οι ανησυχίες για την ποιότητα του σιταριού ενδέχεται να θέσουν σε κίνδυνο τις αυστραλιανές εξαγωγές.

Η Αυστραλία είναι πιθανό να ξεκινήσει τη νέα χρονιά με συγκομιδή ρεκόρ σιταριού και να κυριαρχήσει στη βραχυπρόθεσμη ασιατική ζήτηση, ενώ οι προμήθειες από την Αργεντινή και την Ουκρανία είναι αβέβαιες. Ωστόσο, οι υλικοτεχνικές προκλήσεις και οι ανησυχίες για την ποιότητα του σιταριού ενδέχεται να θέσουν σε κίνδυνο τις αυστραλιανές εξαγωγές.

Η ήπειρος αυτή τη στιγμή συγκομίζει σιτάρι και βρίσκεται σε καλό δρόμο για να λάβει τη μεγαλύτερη σοδειά της στην ιστορία. Το Αυστραλιανό Γραφείο Γεωργίας και Οικονομικών και Επιστημών των Πόρων εκτίμησε την παραγωγή σε 36,6 εκατομμύρια τόνους, 300.000 τόνους περισσότερο από την προηγούμενη σεζόν 2021-22 (Οκτώβριος-Σεπτέμβριος) 36,3 εκατομμύρια τόνοι.

Ωστόσο, το τρίτο συνεχόμενο La Nina που έφερε υγρές συνθήκες και αύξησε τις αποδόσεις του 2022 προκαλεί όλεθρο στους παραγωγούς την εποχή της συγκομιδής. Αναμένονται απώλειες σε ορισμένες εκτάσεις λόγω πλημμυρών, ο αγροτικός εξοπλισμός έχει υποστεί ζημιές και ορισμένοι δρόμοι παρασύρθηκαν από ξαφνικές πλημμύρες.

Η Αυστραλία είχε συγκομιδή ρεκόρ το 2021-22 ΜΟΥ λόγω παρόμοιων υγρών συνθηκών, αλλά οι βροχές του 2022 ήταν πιο έντονες. Η συγκομιδή της Δυτικής Αυστραλίας καθυστερεί κατά ένα μήνα, ενώ σε περιοχές της Νέας Νότιας Ουαλίας, όπου καταγράφηκαν οι χειρότερες πλημμύρες, η συγκομιδή μπορεί να ολοκληρωθεί έως τον Μάρτιο του 2023, σύμφωνα με τον αγροτικό αναλυτή της RaboResearch, Dennis Voznesenski.

Ανησυχία για την ποιότητα

Εξακολουθούν να υπάρχουν ανησυχίες σχετικά με την ποιότητα της αυστραλιανής καλλιέργειας. Η πιθανότητα μείωσης της προσφοράς σίτου άλεσης υψηλής περιεκτικότητας σε πρωτεΐνες θα μπορούσε να βάλει σε δεσμό τους Ασιάτες αγοραστές.

Η αναλογία διαχωρισμού μεταξύ σιταριού άλεσης και ζωοτροφής αναμένεται να παραμείνει αδιαφανής μέχρι τον Ιανουάριο του 2023, με την προϋπόθεση ότι ο καιρός επικρατεί.

Οι συμμετέχοντες στην αγορά ήλπιζαν ότι η ένταση των βροχών θα μειωθεί, επιτρέποντας στις καλλιέργειες να ωριμάσουν και τα εδάφη να στεγνώσουν, ώστε να αντισταθμιστεί η απώλεια έκτασης. Το Γραφείο Μετεωρολογίας της Αυστραλίας έχει προβλέψει μείωση των πιθανοτήτων βροχών άνω του μέσου όρου τον Δεκέμβριο-Φεβρουάριο.

«Έχουμε περισσότερα προβλήματα ποιότητας από ό,τι σε μια κανονική χρονιά, αλλά έχουμε πολύ καλύτερο σιτάρι και περισσότερο από αυτό που φοβόμασταν όταν άρχισε η βροχή», δήλωσε ο Διευθύνων Σύμβουλος της IKON Commodities Ole Houe.

Ορισμένες πρώιμες εισπράξεις στην Ανατολική Ακτή της Αυστραλίας έχουν δείξει καλύτερο από το αναμενόμενο πρωτεϊνικό σιτάρι. Αυτό θα βοηθούσε στην παροχή επιλογών σε Ασιάτες αγοραστές που αναζητούν σιτάρι με υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνη, καθώς η επόμενη διαθέσιμη προέλευση είναι ο Καναδάς.