Επισιτιστική ασφάλεια: ο FAO και η EBRD εγκαινιάζουν νέο πρόγραμμα βοήθειας

Η κοινή πρωτοβουλία, η οποία θα ξεκινήσει τον Ιανουάριο, είναι μια απάντηση στην κρίση της αγοράς σιτηρών, ανέφερε ο FAO.

Ο Οργανισμός Τροφίμων και Γεωργίας των Ηνωμένων Εθνών (FAO) και η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης (EBRD) ξεκίνησαν, τη Δευτέρα στη Ρώμη, ένα νέο πρόγραμμα τεχνικής βοήθειας ύψους 5,5 εκατομμυρίων δολαρίων για να συμβάλει στην επισιτιστική ασφάλεια σε πολλές μεσογειακές χώρες, μεταξύ των οποίων Μαρόκο.

Η κοινή πρωτοβουλία, η οποία θα ξεκινήσει τον Ιανουάριο, είναι μια απάντηση στην κρίση της αγοράς σιτηρών, ανέφερε ο FAO σε δήλωση, σημειώνοντας ότι το πρόγραμμα σχεδιάζει να στηρίξει δημόσιες και ιδιωτικές επενδύσεις στον εκσυγχρονισμό των εθνικών συστημάτων εισαγωγής δημητριακών. αποτελεσματικότερες προμήθειες και καλύτερη υποδομή αποθήκευσης.

Το έργο θα βοηθήσει επίσης τις χώρες να επαναξιολογήσουν τις δικές τους δυνατότητες παραγωγής τροφίμων, λαμβάνοντας υπόψη τους κλιματικούς και περιβαλλοντικούς περιορισμούς και μεγιστοποιώντας την αξία της τοπικής παραγωγής, ιδίως μέσω της διαφοροποίησης του εμπορίου.

«Ο FAO προσβλέπει στην εντατικοποίηση της 25ετούς συνεργασίας του με την EBRD για ακόμη στενότερη συνεργασία για την επίτευξη των Στόχων Βιώσιμης Ανάπτυξης (SDGs)», δήλωσε ο Γενικός Διευθυντής του Οργανισμού του ΟΗΕ, Qu Dongyu.

«Είμαστε περήφανοι για το έργο που επιτελέστηκε με τον FAO τα τελευταία 25 χρόνια», δήλωσε, από την πλευρά του, ο πρόεδρος της EBRD, Renaud-Basso, εκφράζοντας την επιθυμία του να ενισχύσει περαιτέρω αυτή τη συνεργασία.

Η EBRD και ο FAO εγκαινίασαν αυτό το νέο πρόγραμμα σε ανάμνηση των είκοσι πέντε χρόνων κοινών προσπαθειών για πιο βιώσιμα συστήματα αγροδιατροφής.
Οι δύο πλευρές συνεργάζονται από το 1997, γεγονός που έχει ανοίξει το δρόμο για 200 κοινά έργα τεχνικής βοήθειας αξίας 60 εκατομμυρίων δολαρίων.

Οι προσπάθειές τους επικεντρώθηκαν στην υποστήριξη της ανάπτυξης βιώσιμων αλυσίδων αξίας αγροδιατροφικών προϊόντων στην Ανατολική και Κεντρική Ευρώπη, την Κεντρική Ασία και τη Νότια και Ανατολική Μεσόγειο, συνδυάζοντας τις τεχνικές δεξιότητες και τις δεξιότητες διευκόλυνσης πολιτικής του FAO με την επενδυτική ικανότητα και την τεχνογνωσία της EBRD.