Copa-Cogeca: Απαισιόδοξοι για το μέλλον οι ευρωπαίοι αγρότες

Οι κακές καιρικές συνθήκες, τα οικονομικά εμπόδια αλλά και η αύξηση στο κόστος παραγωγής έχουν δημιουργήσει κλίμα απαισιοδοξίας στους επαγγελματίες.

Απαισιόδοξοι για το μέλλον των εκμεταλλεύσεών τους είναι οι αγρότες της Ευρωπαϊκής Ένωσης σύμφωνα με έρευνα του πραγματοποίησαν οι κορυφαίες ευρωπαϊκές αγροτοσυνεταιριστικές οργανώσεις Copa-Cogeca.

Στη Γαλλία το 27% των παραγωγών πιστεύει ότι η τρέχουσα οικονομική κατάσταση των εκμεταλλεύσεων τους είναι κακή και εκτιμά ότι το οικονομικό μέλλον θα είναι πιο δύσκολο.

Στη Γερμανία ο δείκτης εμπιστοσύνης επιδεινώθηκε σημαντικά εξαιτίας του πολέμου στην Ουκρανία, που είχε ως αποτέλεσμα να αυξηθούν οι τιμές στα λιπάσματα, στην ενέργεια αλλά και στα επιτόκια δανεισμού. Ωστόσο, έντονο είναι το ενδιαφέρον των Γερμανών αγροτών να επενδύσουν σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, ενώ οι τιμές στο γάλα, στο βόειο και το χοιρινό κρέας έχουν αυξηθεί.

Οι κακές καιρικές συνθήκες, τα οικονομικά εμπόδια αλλά και η αύξηση στο κόστος παραγωγής έχουν δημιουργήσει κλίμα απαισιοδοξίας στους επαγγελματίες του πρωτογενή τομέα της Ουγγαρίας.

Στην Ιταλία, οι ανησυχίες για το ολοένα αυξανόμενο κόστος συνεχίζουν να υπονομεύουν της εμπιστοσύνη των αγροτών σε σχέση με ένα χρόνο πριν. Οι παραγωγοί είναι πιο απαισιόδοξοι για την επιχειρηματική προοπτική τους σε βάθος 2-3 ετών.

Στην Ολλανδία μειωμένη είναι η αισιοδοξία για τους αγρότες και τους κτηνοτρόφους, εν αντιθέσει με τους παραγωγούς γαλακτοκομικών προϊόντων και πουλερικών, των οποίων οι δείκτες εμπιστοσύνης έχουν βελτιωθεί.

Τέλος, η εμπιστοσύνη των Σουηδών παραγωγών μειώθηκε το 2022 λόγω της αύξησης στο κόστος των καυσίμων, των λιπασμάτων αλλά και των τιμών στις ζωοτροφές.