Ισπανία: Χορήγηση βοήθειας 660 εκατ. ευρώ σε αγρότες, κτηνοτρόφους και αλιείς

Συγκεκριμένα, θα δοθεί άμεση ενίσχυση 300 εκατ. ευρώ για την αγορά λιπασμάτων, από την οποία θα επωφεληθούν περί τους 300.000 αγρότες.

Στη χορήγηση άμεσης βοήθειας ύψους 660 εκατ. ευρώ σε αγρότες, κτηνοτρόφους και αλιείς προχωρά η κυβέρνηση της Ισπανίας για να αντιμετωπιστεί η αύξηση του κόστους παραγωγής που έχει σημειωθεί μετά τον πόλεμο της Ουκρανίας, που είχε ως αποτέλεσμα την εκτόξευση των τιμών σε ενέργεια, λιπάσματα και καύσιμα.

Συγκεκριμένα, θα δοθεί άμεση ενίσχυση 300 εκατ. ευρώ για την αγορά λιπασμάτων, από την οποία θα επωφεληθούν περί τους 300.000 αγρότες. Η επιδότηση αυτή θα χορηγείται ανά στρέμμα, έως 300 εκτάρια κατ' ανώτατο όριο, και θα είναι 22 ευρώ ανά στρέμμα σε ξηρικά και 55 ευρώ για τις αρδευόμενες εκτάσεις.

Τα λιπάσματα αντιπροσωπεύουν το 8% της ενδιάμεσης κατανάλωσης στον αγροτικό τομέα και η μέση τιμή τους αυξήθηκε κατά 80% μεταξύ Σεπτεμβρίου 2021 και Σεπτεμβρίου 2022.

Παράλληλα αποφασίστηκε να διατηρηθεί η επιδότηση των 20 σεντς ανά λίτρο για την αγορά πετρελαίου για επαγγελματική δραστηριότητα στον πρωτογενή τομέα, από την οποία θα πριμοδοτηθούν αγρότες και αλιείς.

Περίπου 120.000 αγρότες και κτηνοτρόφοι ζητούν αυτή την επιστροφή κάθε χρόνο, αν και αναμένεται ότι ο αριθμός που θα επωφεληθεί τελικά από αυτή την ενίσχυση, που υπολογίζεται στα 240 εκατομμύρια ευρώ, θα είναι μεγαλύτερος.

Στην περίπτωση του αλιευτικού τομέα, το ισπανικό υπουργείο Γεωργίας, Αλιείας και Τροφίμων, έχοντας ως προϋπολογισμό 120 εκατ. ευρώ, θα χορηγήσει άμεση ενίσχυση με βάση της εκτιμώμενης κατανάλωσης ντίζελ του σκάφους για την κάλυψη του πρόσθετου κόστους που προκύπτει από την αύξηση των καυσίμων κόστος κάθε αλιευτικής δραστηριότητας.