Οι αγρότες ζαχαρότευτλων διαμαρτύρονται μετά τη γαλλική στροφή σε φυτοφάρμακο που σκοτώνει τις μέλισσες

Οι αγρότες απείχαν εβδομάδες από τη σπορά σπόρων τεύτλων που είχαν υποστεί επεξεργασία με νεονικοτινοειδή όταν ο υπουργός Γεωργίας Marc Fesneau ανακοίνωσε τη Δευτέρα ότι η Γαλλία δεν θα παρακάμπτει πλέον τους νόμους της ΕΕ που απαγορεύουν τη χρήση τους από το 2018.

Οι παραγωγοί ζαχαρότευτλων στη Γαλλία λένε ότι μια αιφνιδιαστική απόφαση για οριστική απαγόρευση της χρήσης νεονικοτινοειδών –εντομοκτόνων που είναι επιβλαβή για τους επικονιαστές και τη συνολική βιοποικιλότητα– ισοδυναμεί με παραβίαση της εμπιστοσύνης της κυβέρνησης που θα εκτροχιάσει εντελώς μια από τις μεγαλύτερες βιομηχανίες της χώρας.

Οι αγρότες απείχαν εβδομάδες από τη σπορά σπόρων τεύτλων που είχαν υποστεί επεξεργασία με νεονικοτινοειδή όταν ο υπουργός Γεωργίας Marc Fesneau ανακοίνωσε τη Δευτέρα ότι η Γαλλία δεν θα παρακάμπτει πλέον τους νόμους της ΕΕ που απαγορεύουν τη χρήση τους από το 2018.

Η απόφαση –η οποία τίθεται άμεσα σε ισχύ– ήρθε τέσσερις ημέρες αφότου το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο έκρινε ότι οι έκτακτες εξαιρέσεις από τις χώρες της ΕΕ που επιτρέπουν τη συνεχή χρήση των εντομοκτόνων ήταν στην πραγματικότητα παράνομες.
Ηγέτης του κλάδου

Η Γαλλία είναι ο δεύτερος μεγαλύτερος παραγωγός ζαχαρότευτλων στον κόσμο – μια σημαντική εξαγωγή που, μαζί με το ζαχαροκάλαμο, χρησιμοποιείται για την παρασκευή ραφιναρισμένης λευκής και καστανής ζάχαρης.

Για δύο χρόνια, η κυβέρνηση έδωσε στους καλλιεργητές ζαχαρότευτλων ειδική άδεια να χρησιμοποιούν νεονικοτινοειδή, αφού οι καλλιέργειες σε ολόκληρη τη χώρα αποδεκατίστηκαν από τη νόσο του ίκτερου που εξαπλώθηκε από τις αφίδες το 2020.

Ένα σχέδιο διατάγματος που εγκρίνει τα νεονικοτινοειδή για τρίτη συνεχή χρονιά υποβλήθηκε από το Υπουργείο Γεωργίας νωρίτερα αυτόν τον μήνα, με τον Fesneau να λέει στους παραγωγούς ότι περίμενε ότι η εξαίρεση θα ανανεωθεί έως το 2024.

Η στροφή της κυβέρνησης, λένε οι καλλιεργητές, έρχεται αφού είχαν ήδη αγοράσει τους σπόρους τους και είχαν ολοκληρώσει τα σχέδια αμειψισποράς έξι εβδομάδες πριν από την περίοδο σποράς.

Παρά τις υποσχέσεις για απροσδιόριστες κρατικές αποζημιώσεις για την αντιστάθμιση των ζημιών τόσο για τους αγρότες όσο και για τους παραγωγούς ζάχαρης, οι ηγέτες του κλάδου λένε ότι ο αντίκτυπος στον κλάδο θα είναι τεράστιος.

«Φοβόμαστε ότι η καλλιέργεια θα εγκαταλειφθεί τελείως επειδή ο κίνδυνος φύτευσης ακατέργαστων σπόρων τεύτλων είναι πολύ υψηλός», λέει ο Guillaume Gandon, αντιπρόεδρος της Γενικής Συνομοσπονδίας Τευτλοπαραγωγών (CGB), της κύριας ένωσης που εκπροσωπεί τη βιομηχανία.

«Αυτό με τη σειρά του θα οδηγούσε δυστυχώς και στο κλείσιμο των εργοστασίων ζάχαρης».

Τα νεονικοτινοειδή, το πιο δημοφιλές εντομοκτόνο στον κόσμο, έχουν χρησιμοποιηθεί σε περισσότερες από 140 ποικιλίες καλλιεργειών για τον έλεγχο των παρασίτων σε περίπου 120 χώρες από τότε που αναπτύχθηκαν τη δεκαετία του 1980.

Έχουν απαγορευτεί τόσο στην ΕΕ όσο και στο Ηνωμένο Βασίλειο από το 2018, αφού διαπιστώθηκε ότι είναι εξαιρετικά επιβλαβή για το περιβάλλον και ειδικότερα για τους επικονιαστές, συμπεριλαμβανομένων των πτηνών.

Προς τον συναγερμό των πράσινων ομάδων, η κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου αυτή την εβδομάδα απέρριψε τη συμβουλή μιας ομάδας εμπειρογνωμόνων να χορηγήσει άδεια έκτακτης ανάγκης για τη συνέχιση της χρήσης τους στα βρετανικά ζαχαρότευτλα.

Τα νεονικοτινοειδή διαταράσσουν το κεντρικό νευρικό σύστημα των μελισσών, προκαλώντας απώλεια μνήμης και παράλυση που καθιστούν αδύνατη την επιστροφή τους στις κυψέλες τους. Οι επιπτώσεις στην ανθρώπινη υγεία έχουν επίσης τεκμηριωθεί.

Επειδή συνήθως χορηγούνται με επικάλυψη των σπόρων ζαχαρότευτλου, τα νεονικοτινοειδή διανέμονται σε όλους τους ιστούς ενός αναπτυσσόμενου φυτού.

Ορισμένα είναι επίσης ύποπτα καρκινογόνα, λέει ο François Veillerette, εκπρόσωπος της Future Generations, μιας περιβαλλοντικής ομάδας που πίεσε τη Γαλλία να τερματίσει τις έκτακτες εξαιρέσεις για τους καλλιεργητές ζαχαρότευτλων.

«Μόνο ένα νανογραμμάριο ανά γραμμάριο θα μπορούσε να σκοτώσει μια μέλισσα, αλλά υπάρχουν επίσης σοβαρές αμφιβολίες σχετικά με τον αντίκτυπο αυτού του πολύ επικίνδυνου εντομοκτόνου στην ανθρώπινη υγεία – επομένως η απαγόρευση είναι επίσης εξαιρετική για τους αγρότες που δεν πρόκειται να εκτεθούν πια», δήλωσε ο Veillerette στο RFI. .

«Είναι μια μεγάλη νίκη για το περιβάλλον στη Γαλλία».
Αγώνας για μια εναλλακτική

Οι χορηγούμενες από το κράτος εξαιρέσεις που επιτρέπουν τα νεονικοτινοειδή προορίζονταν πάντα να αποτελέσουν μέτρο διακοπής, ενώ διερευνώνονταν εναλλακτικές λύσεις.

Οι Γάλλοι τευτλοπαραγωγοί θρηνούν ότι, μέχρι σήμερα, δεν υπάρχει πραγματικός αποτελεσματικός τρόπος καταπολέμησης του ιού του ίκτερου που επηρεάζει τα ζαχαρότευτλα παρά την έρευνα που χρηματοδοτείται από την κυβέρνηση.

«Ακόμη και το εποπτικό συμβούλιο του Εθνικού Σχεδίου Έρευνας και Καινοτομίας, το οποίο διοικείται από το INRAE ​​[το ινστιτούτο γεωργικών επιστημών της Γαλλίας] και από την κυβέρνηση έχει καταλήξει στο συμπέρασμα ότι δεν έχει βρεθεί βιώσιμη λύση», λέει ο Gandon, του CGB.

Υποστηρίζει ότι ενώ οι μέθοδοι που ευνοούνται από τους βιολογικούς αγρότες, όπως η αμειψισπορά, τα μικρά αγροτεμάχια και τα όρια αντιστάθμισης λειτουργούν σε μικροεπίπεδο, είναι ανεπαρκείς για το είδος των αποδόσεων μεγάλης κλίμακας που έχει συνηθίσει η ευρύτερη βιομηχανία.

Το CGB θέλει περισσότερο χρόνο για τους ερευνητές για να βρουν μια βιώσιμη εναλλακτική λύση για την προστασία των ζαχαρότευτλων από τις αφίδες που καταστρέφουν τις καλλιέργειες.

«Το κράτος έχει επενδύσει 8 εκατομμύρια ευρώ στην έρευνα, αλλά έχουν περάσει μόνο δύο χρόνια και δύο χρόνια είναι πολύ λίγα», είπε ο Gandon στο RFI.

Κατηγορεί τη Γαλλία ότι παίζει ένα παιχνίδι «ρωσικής ρουλέτας» που θα οδηγήσει τελικά τους Γάλλους πελάτες να καταλήξουν με κατώτερα προϊόντα ζάχαρης από άλλους μεγάλους παραγωγούς τεύτλων όπως η Βραζιλία ή, ακόμη χειρότερα, η ίδια η Ρωσία.

«Αν δεν υπάρχουν αφίδες φέτος δεν θα υπάρχει πρόβλημα, αλλά αν υπάρχουν θα είναι καταστροφικό γιατί δεν θα έχουμε τα μέσα να τις καταπολεμήσουμε».

Περιβαντολλογικοί κίνδυνοι