Peter Kullgren: Συμβούλιο Γεωργίας 2023 τα κύρια αποτελέσματα και η κατάσταση της αγοράς

Ενώ οι αγορές έχουν σταθεροποιηθεί τους τελευταίους μήνες, ο πόλεμος της Ρωσίας στην Ουκρανία διατήρησε τις τιμές της ενέργειας και των εισροών σε υψηλά επίπεδα, αποδυναμώνοντας την κερδοφορία των παραγωγών

Peter Kullgren, Σουηδός υπουργός αγροτικών υποθέσεων

Οι υπουργοί έκαναν απολογισμό της κατάστασης της αγοράς στα κράτη μέλη, ιδίως υπό το φως του πολέμου της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας. Έλαβαν περαιτέρω πληροφορίες από την Επιτροπή για τις τελευταίες εξελίξεις στις γεωργικές αγορές. Ενώ οι τελευταίοι μήνες έδειξαν περισσότερη σταθερότητα, οι τιμές της ενέργειας και των εισροών παραμένουν υψηλές, αποδυναμώνοντας την κερδοφορία και οδηγώντας σε υψηλές τιμές καταναλωτή. Οι Υπουργοί αντάλλαξαν απόψεις σχετικά με τις πιθανές δράσεις που θα βοηθήσουν στην εκτόνωση της κατάστασης στην Ουκρανία βραχυπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα και ανανέωσαν τη δέσμευσή τους να συνεχίσουν να διευκολύνουν και να ενισχύσουν τη χερσαία συνδεσιμότητα μέσω των λωρίδων αλληλεγγύης της ΕΕ. Οι υπουργοί αναγνώρισαν επίσης τον αντίκτυπο του πολέμου στις αγορές της ΕΕ και συζήτησαν μέτρα στήριξης για τους περισσότερο πληγέντες τομείς, συμπεριλαμβανομένης της πιθανής χρήσης του γεωργικού αποθέματος.

Ενώ οι αγορές έχουν σταθεροποιηθεί τους τελευταίους μήνες, ο πόλεμος της Ρωσίας στην Ουκρανία διατήρησε τις τιμές της ενέργειας και των εισροών σε υψηλά επίπεδα, αποδυναμώνοντας την κερδοφορία των παραγωγών και οδηγώντας σε υψηλές τιμές καταναλωτή. Το σημερινό Συμβούλιο έδειξε σαφή υποστήριξη για να βοηθήσει την Ουκρανία, μεταξύ άλλων μέσω των οδών αλληλεγγύης. Οι Υπουργοί αναγνώρισαν την πίεση στους παραγωγούς της ΕΕ και συζήτησαν πιθανά μέτρα στήριξης για να βοηθήσουν τον αγροδιατροφικό τομέα της ΕΕ και να διασφαλίσουν την ανταγωνιστικότητα και την ανθεκτικότητά του, συμπεριλαμβανομένης της πιθανής ανάγκης ενεργοποίησης του γεωργικού αποθέματος.