Οι αμερικανοί αγρότες ποντάρουν στο καλαμπόκι το 2023

Ελπίζουν σε μια καλύτερη σοδειά μετά την ξηρασία της τελευταίας περιόδου που μαράζωσε τη συγκομιδή σιτηρών του περασμένου έτους.

Οι αμερικανοί αγρότες σχεδιάζουν να ενισχύσουν την έκταση του καλαμποκιού το 2023, προσβλέποντας σε χαμηλότερες τιμές των λιπασμάτων που απαιτούνται για την καλλιέργεια της καλλιέργειας και ελπίζοντας σε μια καλύτερη σοδειά μετά την ξηρασία της τελευταίας περιόδου που μαράζωσε τη συγκομιδή σιτηρών του περασμένου έτους και άφησε τα αποθέματα καλαμποκιού στις ΗΠΑ σχεδόν σε χαμηλό δεκαετίας.

Τα σχέδια για την επερχόμενη σεζόν έγιναν ακόμη και όταν αυξήθηκαν οι αμφιβολίες σχετικά με τα κέρδη της ζήτησης και των τιμών για τη σόγια ξεπέρασαν το καλαμπόκι στα τέλη του περασμένου έτους. Ωστόσο, οι πρώτες προβλέψεις για την έκταση και οι συνεντεύξεις με αγρότες δείχνουν ότι η πίστη τους στη μεγαλύτερη καλλιέργεια των ΗΠΑ δεν έχει εξασθενίσει.

Μια μεγάλη σοδειά από τον μεγαλύτερο εξαγωγέα καλαμποκιού στον κόσμο, σε συνδυασμό με πιο μέτρια ζήτηση καθώς η παγκόσμια οικονομική ανάπτυξη επιβραδύνεται, θα μπορούσε να μειώσει περαιτέρω τις τιμές των βασικών προϊόντων που χρησιμοποιούνται στα καύσιμα και τις ζωοτροφές που έχουν μειωθεί μετά την άνοδο σε υψηλό 10 ετών όταν η Ρωσία εισέβαλε παραγωγός καλαμποκιού Ουκρανία πριν από ένα χρόνο.

Η μείωση του κόστους βασικών εισροών, όπως τα λιπάσματα, το δεύτερο εξάμηνο του 2022 πυροδότησε ελπίδες ότι το καλαμπόκι θα ήταν κερδοφόρο το 2023, παρόλο που συνήθως απαιτεί πιο ενεργό τρόπο διαχείρισης και μεγαλύτερες οικονομικές επενδύσεις από το Νο. 2 των ΗΠΑ. σόγια.

«Θα είναι 'ενισχυμένο' το καλαμπόκι και πιθανότατα το πιο 'ενισχυμένο' καλαμπόκι που ήταν εδώ και πολύ καιρό», είπε ο Brandon Hunnicutt, ο οποίος καλλιεργεί 2.300 στρέμματα με τον πατέρα και τον αδελφό του κοντά στο Giltner της Νεμπράσκα.

Ο προϋπολογισμός για τις καλλιέργειες του 2023 της φάρμας του, που επινοήθηκε καθώς η συγκομιδή του 2022 ολοκληρώθηκε, απαιτεί περίπου το 90% αυτών των στρεμμάτων να αφιερωθεί στο καλαμπόκι, είπε ο Hunnicutt. Αυτό συγκρίνεται με περίπου 55% το 2022.

Ο Hunnicutt ανέφερε την αξιοπιστία των αποδόσεων του καλαμποκιού ως βασικό λόγο για να αυξηθεί το καλαμπόκι το 2023.

«Σχετικά με το καλαμπόκι, είναι λίγο πιο επιστημονικό», είπε. «Η σόγια μπορεί να είναι κάπως «Λοιπόν, υποθέτω ότι θα ψεκάσουμε ένα μυκητοκτόνο και θα δούμε αν έχει αποτέλεσμα».

Οι αναλυτές της S&P Global Commodity Insights προβλέπουν ότι οι αγρότες των ΗΠΑ θα φυτέψουν 90,5 εκατομμύρια στρέμματα καλαμποκιού το 2023, 2,2% περισσότερο από το προηγούμενο έτος και μια πιο μέτρια αύξηση 0,6% για τη σόγια, αντικατοπτρίζοντας άλλες πρώιμες προβλέψεις.

Η ζήτηση μειώνεται

Οι αγρότες των ΗΠΑ εναλλάσσονται μεταξύ σόγιας και καλαμποκιού σε μια προσπάθεια να διατηρήσουν την υγεία του εδάφους. Αφού ευνόησαν τη σόγια πέρυσι, όταν οι τιμές των λιπασμάτων αυξήθηκαν, πολλοί πρόκειται να αφιερώσουν την πλειονότητα αυτών των χωραφιών στο καλαμπόκι.

«Θα χρειαζόταν κάτι πολύ μνημειώδες για να αλλάξεις ένα σωρό στρέμματα», είπε ο αγρότης από το Οχάιο, Σκοτ ​​Μέτζερ.

Αλλά οι μπουσέλοι καλαμποκιού μπορεί να δυσκολεύονται να βρουν σπίτι μετά την έναρξη της συγκομιδής τον Σεπτέμβριο.

Από την περσινή συγκομιδή, οι εξαγωγείς έχουν κάνει κράτηση για πωλήσεις μόλις 24,038 εκατομμυρίων τόνων καλαμποκιού ΗΠΑ, μειωμένες κατά 43% σε σχέση με το προηγούμενο έτος, σύμφωνα με στοιχεία του Υπουργείου Γεωργίας των ΗΠΑ.

Τον Ιανουάριο, η κυβέρνηση εξέδωσε την πιο πρόσφατη πρόβλεψή της για τις εξαγωγές καλαμποκιού για ολόκληρο το έτος: 48,9 εκατομμύρια τόνους, που ήταν 19,8% κάτω από την αρχική πρόβλεψη για τις εξαγωγές τον Μάιο του 2022.

Στο εγχώριο μέτωπο, η κατανάλωση καλαμποκιού στις ΗΠΑ έχει σταθεροποιηθεί σε χαμηλό επταετίας 304,561 εκατομμυρίων τόνων την περίοδο εμπορίας 2022/23, μειωμένη κατά 4% σε σχέση με το προηγούμενο έτος. Αυτό οφειλόταν σε μεγάλο βαθμό στην αποδυνάμωση της ζήτησης για ζωοτροφές, καθώς το κοπάδι βοοειδών στις ΗΠΑ μειώθηκε στο μικρότερο από το 1962 και μια επιδημία γρίπης των πτηνών ρήμαξε τα εμπορικά κοπάδια.

Ελπίδες για καλύτερη σοδειά

Πρόσφατα στοιχεία του Υπουργείου Γεωργίας των ΗΠΑ έδειξαν ότι μετά από μια ξηρασία τον περασμένο Αύγουστο, οι αγρότες αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν το υψηλότερο ποσοστό της έκτασης καλαμποκιού τους τα τελευταία 10 χρόνια. Ο καιρός του φετινού χειμώνα έχει κάνει ελάχιστα για να αναπληρώσει την υγρασία του εδάφους που θα χρειαστεί η καλλιέργεια κατά την επερχόμενη καλλιεργητική περίοδο.

Το έλλειμμα συγκομιδής του περασμένου έτους άφησε τα αποθέματα καλαμποκιού στο χαμηλότερο επίπεδο από το 2013 και έκανε τους αγρότες να ελπίζουν ότι οι τιμές θα αυξηθούν τους επόμενους μήνες.

Η αγρότης του Ιλινόις, Έλεν Ραν, σχεδιάζει να αφιερώσει περίπου το 75% των 1.600 στρεμμάτων της φάρμας της στο καλαμπόκι. Ακολούθησε μια παρόμοια στρατηγική αύξησης στρεμμάτων καλαμποκιού μετά την ξηρασία του 2012 που κατέστρεψε τη συγκομιδή σε όλη τη Μεσοδυτική, έστειλε τα αποθέματά τους στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων εννέα ετών και στηρίζοντας τις τιμές για την καλλιέργεια του 2013.

Πηγή: Reuters