Η Ολλανδία ασκεί πίεση στους αγρότες σχετικά με τις εκπομπές αζώτου

Η χώρα βρίσκεται αντιμέτωπη με επιλογή μεταξύ της κατασκευής υποδομών ή της στήριξης της γεωργίας εάν θέλει να ανταποκριθεί στις δεσμεύσεις για το κλίμα, προειδοποιεί ο υπουργός.

Η Ολλανδία θα αναγκαστεί να επιλέξει μεταξύ της γεωργίας ή της κατασκευής νέων κατοικιών και υποδομών, εάν θέλει να επιτύχει τους κλιματικούς στόχους της, εκτός εάν ο αγροτικός τομέας μειώσει τις εκπομπές αζώτου, προειδοποίησε ο υπουργός Περιβάλλοντος της χώρας.

Σε σχόλια που αναμένεται να εντείνουν τη διαμάχη της κυβέρνησης με τους αγρότες για τις εκπομπές των ισχυρών αερίων του θερμοκηπίου, η Christianne van der Wal είπε σε συνέντευξή της ότι η Ολλανδία δεν μπορεί πλέον να κατασκευάσει επειγόντως αναγκαία υποδομή χωρίς να μειώσει τις εκπομπές αζώτου αλλού, ιδίως στον αγροτικό τομέα.

«Θα πρέπει πρώτα να γίνουν περικοπές αζώτου προτού υπάρξει χώρος για νέα ανάπτυξη, όπως νέα σπίτια και επενδύσεις βιώσιμης ενέργειας. Είναι το οικονομικό μας lockdown», είπε. «Το μήνυμά μου δεν είναι το μήνυμα που θέλουν να ακούσουν [οι αγρότες]».

Η Ολλανδία, μια από τις πιο πυκνοκατοικημένες χώρες στον κόσμο, έχει δεσμευτεί να μειώσει στο μισό τις εκπομπές αζώτου έως το 2030. Η γεωργία αντιπροσωπεύει το 46% της παραγωγής της χώρας του ισχυρού αερίου του θερμοκηπίου.

H Van der Wal προσπαθεί να πείσει τους αγρότες να μειώσουν τα κοπάδια των ζώων ή να αφήσουν τη βιομηχανία να μειώσει τις εκπομπές. Όμως, οι συνομιλίες βρίσκονται σε αδιέξοδο και οι αγρότες που ανησυχούν για τα προς το ζην τους πέρυσι οργάνωσαν πολλαπλές διαμαρτυρίες, όπως πικετοφορίες σε κέντρα διανομής σούπερ μάρκετ, κλείνοντας δρόμους, αεροδρόμια και σιδηροδρομικούς σταθμούς και πετώντας λάσπη στο σπίτι της van der Wal.

Νωρίτερα αυτό το μήνα, η κυβέρνηση έθεσε στόχο για τους τομείς της ενέργειας και της βιομηχανίας περικοπή 38 τοις εκατό έως το 2030 σε σύγκριση με το 2019 και 25 τοις εκατό για τις μεταφορές. Δεν έχει θέσει ακόμη στόχο για τη γεωργία, αλλά οι κυβερνητικοί σύμβουλοι έχουν προτείνει περικοπή 41%.

Η καταστολή των εκπομπών προέρχεται από απόφαση του 2019 από το ανώτατο δικαστήριο της χώρας, το οποίο αποφάσισε ότι δεν θα μπορούσαν να εκδοθούν άλλες άδειες εκπομπής αζώτου επειδή η χώρα είχε παραβιάσει τους νόμους της ΕΕ για την προστασία της φύσης. Αυτό σημαίνει ότι οι άδειες διατίθενται μόνο όταν παραχωρούνται από άλλες επιχειρήσεις.

Η Van der Wal είπε ότι ο αγροτικός τομέας θα πρέπει να είναι έτοιμος να αναλάβει δράση δεδομένου του μεγέθους των εκπομπών αζώτου του, οι οποίες προέρχονται κυρίως από την κοπριά των ζώων καθώς και από τα λιπάσματα καλλιεργειών. «Η βιομηχανία [αναλογεί] μόνο στο 2%. Οι αγρότες αισθάνονται ότι στοχεύουμε μόνο αυτούς, αλλά στοχεύουμε και άλλους τομείς», είπε.

Η κυβέρνηση προσφέρεται να εξαγοράσει τους αγρότες ή να πληρώσει όσους δραστηριοποιούνται κοντά σε προστατευμένα τοπία για να μετακινηθούν αλλού. Έχει προτείνει επίσης ότι κάποιοι θα μπορούσαν να αγοράσουν γη που έχουν εκκενωθεί από γειτονικούς αγρότες και έτσι να απλώσουν τα ζώα τους πιο αραιά σε μια ευρύτερη περιοχή. Μέρος της χρηματοδότησης θα προέλθει από ένα κρατικό δοχείο 24,3 δισ. ευρώ για τη βελτίωση της φύσης, το οποίο αναμένει την έγκριση της κρατικής βοήθειας από τις Βρυξέλλες προτού μπορέσει να εκταμιευθεί.

«[Οι αγρότες] μπορούν να μετεγκατασταθούν, να κλείσουν την επιχείρηση ή να καινοτομήσουν. Για παράδειγμα, μειώστε στο μισό τα ζώα σας και ξεκινήστε άλλη γεωργία στο αγρόκτημά σας. Παρέχουμε οικονομική υποστήριξη», είπε η van der Waal.

Η Ολλανδία είναι ο δεύτερος μεγαλύτερος εξαγωγέας γεωργικών προϊόντων στον κόσμο σε αξία μετά τις ΗΠΑ, αν και η υπουργός επισημαίνει ότι περίπου το ένα τρίτο του συνόλου εισάγεται και επανεξάγεται.

Πολλές αγροτικές κοινότητες πιστεύουν ότι οι πολιτικοί σε μεγάλες πόλεις όπως η Χάγη και το Άμστερνταμ βλάπτουν τις οικονομικές τους προοπτικές και εξαφανίζουν έναν αιωνόβιο τρόπο ζωής που δεν κατανοούν.

Οι διαδηλώσεις του περασμένου έτους δημιούργησαν μια σειρά από ομάδες δράσης βάσης και υποκίνησαν την υποστήριξη των εξεγερμένων λαϊκιστικών κομμάτων.

Το κόμμα Farmer Citizen Movement (BBB) ​​βρίσκεται στην τρίτη θέση ενόψει των επαρχιακών εκλογών στις 15 Μαρτίου, σύμφωνα με δημοσκοπήσεις. Η ηγέτιδα και μοναδική βουλευτής της Caroline van der Plas ήταν συχνή καλεσμένη σε δεξιές τηλεοπτικές εκπομπές των ΗΠΑ πέρυσι καθώς στρατολόγησαν Ολλανδούς αγρότες στους πολιτιστικούς τους πολέμους ενάντια στις περιβαλλοντικές πολιτικές και τις αντιληπτές μητροπολιτικές ελίτ.

Ο Χανκ Βερμέερ, συνιδρυτής του BBB, δήλωσε ότι κερδίζει ψηφοφόρους από τους κεντροδεξιούς Χριστιανοδημοκράτες, μέλος του κυβερνητικού συνασπισμού και παραδοσιακά θεωρείται ότι εκπροσωπεί τα συμφέροντα των αγροτών, για το ζήτημα του αζώτου.

«Όλο και περισσότεροι άνθρωποι δεν αισθάνονται ότι εκπροσωπούνται από πολιτικούς στη Χάγη», είπε. «Πρόκειται για πολύ περισσότερα από τους αγρότες».

Μια πρόσφατη δημοσκόπηση έδειξε ότι το 54 τοις εκατό των Ολλανδών ψηφοφόρων πίστευαν ότι οι πολιτικοί παραμελούσαν τις αγροτικές περιοχές και το ποσοστό αποδοχής των πολιτικών ήταν χαμηλότερο εκτός πόλεων.

Ο Vermeer, ο οποίος είναι συνιδιοκτήτης μιας εταιρείας δημοσίων σχέσεων, είπε ότι η BBB ήθελε να καταργήσει το ανώτατο όριο αζώτου.

Η επιτυχία στις εκλογές του επόμενου μήνα θα μπορούσε να δώσει στο κόμμα σημαντική επιρροή. Οι επαρχιακές κυβερνήσεις εκλέγουν γερουσιαστές στην άνω βουλή του ολλανδικού κοινοβουλίου και οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι λαϊκιστικές δυνάμεις όπως το BBB και το ακροδεξιό Κόμμα Ελευθερίας θα μπορούσαν να κερδίσουν αρκετές έδρες για να μπορέσουν να δημιουργήσουν μια ανασταλτική πλειοψηφία στη Γερουσία.

Άλλες χώρες της ΕΕ αντιμετωπίζουν ένα παρόμοιο δίλημμα. Οι Βρυξέλλες άρχισαν αυτόν τον μήνα νομική αγωγή κατά του Βελγίου για παραβίαση των ορίων αζώτου.

«Είμαστε η πρώτη χώρα που φτάνει στο όριο του τι μπορεί να ανεχθεί η φύση. Πρέπει να βρούμε μια νέα ισορροπία με τη φύση. Για πάρα πολύ καιρό είχαμε περισσότερη ανάπτυξη από αυτή που μπορεί να αντέξει η φύση μας», είπε η van der Wal.