Μετεωρολογική Υπηρεσία Ινδίας: Οι αγρότες βλέπουν ήδη τον αντίκτυπο των κυμάτων καύσωνα στη γεωργία

Η υψηλότερη θερμοκρασία της ημέρας μπορεί να οδηγήσει σε δυσμενείς επιπτώσεις στο σιτάρι που πλησιάζει την περίοδο αναπαραγωγικής ανάπτυξης, ανέφερε η IMD(Μετεωρολογική Υπηρεσία Ινδίας).

"Είναι μόλις Φεβρουάριος και ήδη βλέπουμε κύματα καύσωνα. Είναι πολύ περίεργο", λέει ο αγρότης και χονδρέμπορος Rohan Ursal. «Κανονικά, βλέπουμε καύσωνα από τον Μάρτιο και κορυφώνονται τον Απρίλιο ή τον Μάιο», είπε. Οι θερμοκρασίες έχουν αυξηθεί κατά επτά έως οκτώ βαθμούς και η άνοδος της θερμοκρασίας δεν είναι απλώς πολύ απότομη, είναι επίσης πολύ ξαφνική, η Ursal, η οποία είναι πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος στο Purandar Highlan

Οι θερμοκρασίες έχουν αυξηθεί κατά επτά έως οκτώ βαθμούς και η άνοδος της θερμοκρασίας δεν είναι απλώς πολύ απότομη, είναι επίσης πολύ ξαφνική, εξήγησε η Ursal, η οποία είναι πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Purandar Highlands Farmers Producer Company Ltd. Ήδη, υπάρχει αντίκτυπος. Τα φρούτα δεν κρατάνε καλά λόγω της ζέστης. Είναι μικρότερα, λέει, δίνοντας ένα παράδειγμα.

«Ακόμη και τα φρούτα και τα λαχανικά είναι επιρρεπή σε ηλίαση», λέει.

Η χρονιά μπορεί να ξεκίνησε με καλό ρυθμό, αλλά ήδη, η Ursal βλέπει 30-40% λιγότερη παραγωγή σύκων από την προηγούμενη χρονιά. «Δεν έχουμε πια έλεγχο σε αυτήν την κατάσταση» λέει, μιλώντας για την κατάσταση. Ο Brij Mohan Bhadu, ένας αγρότης στην Pilibanga, στο Rajasthan, είχε υποστεί σημαντικές απώλειες πέρυσι σε σιτάρι λόγω των καύσωνα. Φέτος, λέει ότι με τις υψηλές θερμοκρασίες για άλλη μια φορά, η απόδοση θα είναι η μισή της κανονικής, εάν αυτές οι θερμοκρασίες επιμείνουν.

Η πρώιμη έναρξη των καλοκαιριών και οι καύσωνες οδήγησαν σε πτώση της απόδοσης της καλλιέργειας σιταριού το 2022, με την παραγωγή να εκτιμάται σε 106,84 εκατομμύρια τόνους σε σύγκριση με 109,59 εκατομμύρια τόνους το προηγούμενο έτος. Ο Pravin Pankajakshan, αντιπρόεδρος για την επιστήμη δεδομένων και την τεχνητή νοημοσύνη, στην CropIn, μια startup που παρέχει υπηρεσίες λύσεων παρακολούθησης και διαχείρισης αγροκτημάτων, διαθέτει επίσης ένα αγρόκτημα.

Τα δέντρα ήδη ανθίζουν και καρποφορούν λόγω των υψηλότερων θερμοκρασιών φέτος, είπε. «Αυτό δεν είναι φυσιολογικό», λέει.

Τα μάνγκο που έπρεπε να μαζευτούν νωρίς λόγω των υψηλότερων θερμοκρασιών και έπρεπε να χρησιμοποιηθούν για τουρσί, λέει. Οι θερμοκρασίες προκαλούν ακόμη και τα λουλούδια να στεγνώνουν και να μαραίνονται. Ακόμη και η επικονίαση είναι μικρότερη, πρόσθεσε.

Αυτή η υψηλότερη θερμοκρασία ημέρας μπορεί να οδηγήσει σε δυσμενείς επιπτώσεις στο σιτάρι που πλησιάζει την αναπαραγωγική περίοδο ανάπτυξης, η οποία είναι ευαίσθητη στη θερμοκρασία, ανέφερε η ανακοίνωση. Η υψηλή θερμοκρασία κατά την περίοδο ανθοφορίας και ωρίμανσης οδηγεί σε απώλεια της απόδοσης, εξήγησε η IMD.

Εάν οι θερμοκρασίες υπερβούν το βέλτιστο εύρος της καλλιέργειας, οι αποδόσεις θα μειωθούν επειδή το θερμικό στρες μπορεί να διαταράξει την επικονίαση, την ανθοφορία, την ανάπτυξη των ριζών και τα στάδια ανάπτυξης ενός φυτού, εξηγεί μια έκδοση της CropIn. Ο Vivek Lalan, επικεφαλής του τμήματος ασφάλισης στο nurture farm, δήλωσε ότι οι γεωπόνοι αναμένουν ότι ο αντίκτυπος του καύσωνα θα συνεχιστεί το καλοκαίρι. Υπάρχει πιθανότητα να χειροτερέψει εδώ, προειδοποιεί.

Τι μπορούν να κάνουν οι αγρότες;

Η συμβουλή για τους αγρότες από το IMD ήταν να παρέχουν άρδευση και σάπια φύλλα - παρέχοντας μια κάλυψη μεταξύ δύο σειρών κηπευτικών για τη διατήρηση της υγρασίας του εδάφους και τη διατήρηση της θερμοκρασίας του εδάφους. Το CropIn χρησιμοποιεί δεδομένα όπως το στάδιο της καλλιέργειας, τον καιρό, τον χρόνο σποράς και συγκομιδής, την εποχή, την τοποθεσία και πολλούς τέτοιους παράγοντες, για να προσαρμόσει τις λύσεις των αγροτών.

Η συμβουλή που δίνεται πρέπει επίσης να είναι ενεργή - ο αγρότης θα πρέπει να έχει πρόσβαση σε πόρους και να εφαρμόζει τη συμβουλευτική, είπε ο Pankajakshan. «Πρέπει επίσης να είμαστε προσεκτικοί σχετικά με τις συμβουλές που παρέχουμε για να μην κατακλύσουμε τους αγρότες», είπε. Ο Pankajakshan είπε επίσης ότι οι αγρότες εξετάζουν το ενδεχόμενο πρώιμης ή όψιμης σποράς.

Για παράδειγμα, εάν η σπορά γίνει νωρίς, ένα ξαφνικό κύμα καύσωνα έχει μικρότερο αντίκτυπο καθώς τα φυτά έχουν ήδη ωριμάσει. Η άρδευση επίσης αποτρέπει την ξήρανση της καλλιέργειας και επιτρέποντας στο φυτό να ανακάμψει από την επίδραση του καύσωνα. Συνιστάται επίσης στους αγρότες να φυτεύουν καλλιέργειες μικρότερης διάρκειας, εξήγησε.

Η αμφίδρομη καλλιέργεια μικρής διάρκειας μπορεί να αντισταθμίσει καλλιέργειες μεγαλύτερης διάρκειας που είναι πιο επιρρεπείς σε ζημιές από τα κύματα καύσωνα, εξήγησε. Ο Lalan είπε ότι οι αγρότες μπορούν να χρησιμοποιήσουν λιπάσματα για να παρέχουν πρόσθετη υποστήριξη όσον αφορά τα θρεπτικά συστατικά και να βελτιώσουν το θόλο των καλλιεργειών. Βεβαίως, τέτοια μέτρα αποκατάστασης θα έχουν περιορισμένο αντίκτυπο σε περίπτωση επίμονων υψηλών θερμοκρασιών για μέρες.

Οι διατροφικές συνήθειες και η ζήτηση των καταναλωτών θα πρέπει επίσης να αλλάξουν, είπε.

Πηγή: //www.bqprime.com