Ο FAO και η UNIDO εγκαινιάζουν τον παγκόσμιο επιταχυντή μετασχηματισμού συστημάτων γεωργικών τροφίμων

Το πρόγραμμα στοχεύει στη βελτίωση της επισιτιστικής ασφάλειας και της διατροφής στις λιγότερο ανεπτυγμένες χώρες

Ο Οργανισμός Τροφίμων και Γεωργίας των Ηνωμένων Εθνών (FAO) και ο Οργανισμός Βιομηχανικής Ανάπτυξης των Ηνωμένων Εθνών (UNIDO) εγκαινίασαν από κοινού το Agrifood Systems Transformation Accelerator (ASTA), ένα παγκόσμιο πρόγραμμα που έχει σχεδιαστεί για να βοηθήσει τις λιγότερο ανεπτυγμένες χώρες να κάνουν τα αγροδιατροφικά τους συστήματα πιο αποτελεσματικά , χωρίς αποκλεισμούς, ανθεκτικά και βιώσιμα με την προώθηση συνεργασιών και τη δημιουργία επενδύσεων δημόσιου και ιδιωτικού τομέα. 

Η έναρξη πραγματοποιήθηκε την Κυριακή κατά τη διάρκεια διμερούς συνάντησης μεταξύ του Γενικού Διευθυντή του FAO QU Dongyu και του ομολόγου του της UNIDO, Gerd Mueller, στο περιθώριο της πέμπτης διάσκεψης του ΟΗΕ για τις λιγότερο ανεπτυγμένες χώρες (ΛΑΧ) στη Ντόχα του Κατάρ.

Το ASTA είναι το πρώτο κεντρικό στοιχείο μιας νέας συνεργασίας μεταξύ FAO και UNIDO και συμβάλλει στη δημιουργία επενδύσεων στο σύστημα αγροδιατροφής ορισμένων από τις φτωχότερες χώρες του κόσμου, μεταξύ άλλων μέσω της ανάπτυξης αλυσίδων αξίας, συστημάτων αγοράς, επιχειρηματικών μοντέλων και χρηματοδότησης χωρίς αποκλεισμούς, προκειμένου να επιτευχθεί τους Στόχους Βιώσιμης Ανάπτυξης (SDGs).

"Η αντιμετώπιση του μέλλοντος των συστημάτων αγροδιατροφής απαιτεί μια ολιστική άποψη που καλύπτει πολλά θέματα, όπως η κλιματική κρίση, η γεωργική παραγωγή, η αποτελεσματικότητα της αλυσίδας αξίας, η ένταξη, η διατροφή, η χρήση γης και η βιοποικιλότητα, μεταξύ άλλων. Η ASTA προσφέρει ένα συγκεκριμένο εργαλείο για να βοηθήσει τις χώρες να συνειδητοποιήσουν στόχος του μετασχηματισμού των συστημάτων αγροδιατροφής», είπε ο Qu.

"Η ASTA εντοπίζει επενδυτικές ευκαιρίες και βοηθά στη διοχέτευση αυτών των επενδύσεων σε αλυσίδες αξίας τροφίμων. Με τέτοιες προσπάθειες, ο FAO και η UNIDO είναι φυσικοί εταίροι. Η τεχνογνωσία και οι προσπάθειές μας αλληλοσυμπληρώνονται. Είμαι πολύ περήφανος για τη συνεργασία μας με τον FAO", δήλωσε ο Mueller.

Λύσεις από σκυρόδεμα

Η κυκλοφορία του ASTA έρχεται σε μια περίοδο που τα συστήματα αγροδιατροφής μας απειλούνται υπό την πίεση της κλιματικής κρίσης, των συνεχιζόμενων συγκρούσεων και του πολέμου, καθώς και των παρατεταμένων επιπτώσεων της πανδημίας COVID-19.

Αυτό απαιτεί μια νέα προσέγγιση και νέες λύσεις.

Η ASTA το κάνει αυτό με τέσσερις τρόπους: Καταστρέφοντας σιλό μέσω ευρείας βάσης συνεργασίες δημόσιου και ιδιωτικού τομέα. καταργώντας την παραδοσιακή υποστήριξη από πάνω προς τα κάτω και τοποθετώντας τους δικαιούχους στη θέση οδήγησης· ενσωματώνοντας την προσέγγιση ONE UN , σύμφωνα με την οποία διαφορετικοί οργανισμοί των Ηνωμένων Εθνών συνδυάζουν δυνάμεις για να βοηθήσουν τις χώρες με πιο συνεργιστικούς τρόπους. καθώς και απομάκρυνση από τη στόχευση μεμονωμένων δεικτών ΣΒΑ.

Μια τέτοια αλλαγή είναι ιδιαίτερα σημαντική για τις ΛΑΧ, όπου τα πολλαπλά σημεία συμφόρησης συχνά εμποδίζουν την επείγουσα αλλαγή και όπου οι ολοκληρωμένες λύσεις που βασίζονται σε συνεργασίες διυπουργικού και δημόσιου-ιδιωτικού τομέα είναι απαραίτητες.

Κυρίως, το πρόγραμμα βοηθά τις χώρες να περάσουν από τις ευρείες συστάσεις και στρατηγικές σε συγκεκριμένη εφαρμογή με μετρήσιμα αποτελέσματα.

Η προσέγγιση ASTA έχει δοκιμαστεί επιτόπου από το 2018 σε 15 χώρες σε όλη την Αφρική, την Ασία, την Καραϊβική, τον Ειρηνικό και τη Νότια Αμερική.

Ένα παράδειγμα όπου το μοντέλο ASTA δοκιμάστηκε με επιτυχία είναι στο Σουρινάμ, όπου εξασφαλίστηκε δημόσια χρηματοδότηση αξίας 2 εκατομμυρίων δολαρίων για την προώθηση 8 εκατομμυρίων δολαρίων σε ιδιωτικές επενδύσεις για τη μεταμόρφωση της αλυσίδας αξίας του ανανά .

Όσον αφορά το μέλλον, ο στόχος είναι η ASTA να δημιουργήσει τουλάχιστον 300 εκατομμύρια δολάρια σε ιδιωτικές επενδύσεις κατά τα επόμενα πέντε χρόνια.