Εξίσωση των γεωργικών επιδοτήσεων της ΕΕ ζητά η Βουλγαρία

Η βουλγαρική κυβέρνηση θα αποστείλει επίσημο αίτημα στα ευρωπαϊκά θεσμικά όργανα, επιμένοντας στην αναθεώρηση του πολυετούς δημοσιονομικού πλαισίου και στην εξίσωση των επιδοτήσεων της ΕΕ για όλους τους παραγωγούς αγροτικών προϊόντων, ανακοίνωσε την Τετάρτη ο Βούλγαρος υπουργός Γεωργίας Γιάβορ Γκέτσεφ.

«Υπάρχουν διάφοροι λόγοι. Πρώτον, η σύγκλιση στην ΕΕ έχει επιβραδυνθεί πάρα πολύ. Μέχρι τώρα, ήταν πιο φυσιολογικό να περιμένουμε την εξίσωση για πολλά χρόνια, αλλά μετά τον πόλεμο στην Ουκρανία, διαπιστώνουμε ότι οι χώρες που βρίσκονται στην ανατολική πλευρά της ΕΕ υφίστανται πολύ μεγαλύτερες συνέπειες από ό,τι οι δυτικές χώρες», δήλωσε.

Ο υπουργός συνέχισε ότι οι χώρες στην ανατολική πτέρυγα της Ευρώπης λαμβάνουν χαμηλότερες επιδοτήσεις, κάτι που υπονομεύει την αλληλεγγύη της ΕΕ.

«Με αυτή τη συνειδητή απόφαση (της κυβέρνησης), έχουμε την επίσημη θέση του κράτους, με την οποία στέλνουμε ένα σαφές μήνυμα στα ευρωπαϊκά θεσμικά όργανα σχετικά με τις ανάγκες των Βουλγάρων παραγωγών αγροτικών προϊόντων», σχολίασε ο Γκέτσεφ.

Εξέφρασε την ελπίδα ότι η αλληλεγγύη στην ΕΕ θα επικρατήσει και η Βουλγαρία αναμένει στήριξη «ακόμη και τώρα, φέτος».

Οι αγρότες από τα κράτη μέλη της ΕΕ που εντάχθηκαν στην Ένωση μετά το 2004 λαμβάνουν μικρότερες από τον μέσο όρο επιδοτήσεις της ΕΕ. Οι επιδοτήσεις για τη γεωργία στη Βουλγαρία αυξάνονται σταθερά, αλλά εξακολουθούν να είναι χαμηλότερες από εκείνες που λαμβάνουν τα παλαιότερα κράτη μέλη.

Μία από τις κύριες οικονομικές μορφές της ευρωπαϊκής αλληλεγγύης είναι οι άμεσες επιδοτήσεις για τους γεωργικούς παραγωγούς στην Ένωση. Από το 2023 έως το 2027, οι Βούλγαροι αγρότες θα λάβουν 4,4 δισ. ευρώ σε άμεσες επιδοτήσεις για τη γη και άλλα 3,6 δισ. ευρώ για επενδύσεις. Παραδοσιακά, οι μεγαλύτερες επιδοτήσεις πηγαίνουν στους παραγωγούς σιτηρών που κατέχουν και τις μεγαλύτερες εκτάσεις.

Οι αγρότες και οι ενώσεις τους στα νεότερα κράτη μέλη της ΕΕ πιέζουν εδώ και χρόνια ώστε οι επιδοτήσεις τους να προσεγγίσουν τα επίπεδα της δυτικής Ευρώπης.

Πηγή: Euroactiv