Ιταλία: Το φάντασμα της κλιματικής κρίσης απειλεί καλλιέργειες και τρόφιμα - Επιπτώσεις, κίνδυνοι, λύσεις

Τα σχέδια προσαρμογής στην κλιματική αλλαγή αποτυγχάνουν στη σκληρά πληγείσα Ιταλία

Η Ιταλία βρίσκεται ήδη σε αναταραχή από την κλιματική κρίση, αλλά τα σχέδια προσαρμογής της χώρας θεωρούνται ευρέως ανεπαρκή.

Μετά τις θερμοκρασίες ρεκόρ, τις ξηρασίες και τις πλημμύρες, η κυβέρνηση δημοσίευσε το πρώτο εθνικό σχέδιο προσαρμογής στα τέλη του περασμένου έτους.

Ωστόσο, δεξαμενές σκέψης λένε ότι οι δεσμευμένοι πόροι υπολείπονται κατά πολύ από αυτό που απαιτείται για την αντιμετώπιση των βαθιών επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής στη γεωργία και σε αμέτρητους άλλους τομείς. Υπάρχει, ωστόσο, μια σειρά από πρωτοποριακά ερευνητικά έργα που θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε μελλοντικές προσεγγίσεις.

SOS για ακραία καιρικά φαινόμενα

Μια ολόκληρη σειρά πρόσφατων ακραίων καιρικών φαινομένων έχει επιστήσει την προσοχή στις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής στην Ιταλία. Στις 11 Αυγούστου 2021, ένας μετεωρολογικός σταθμός κοντά στις Συρακούσες στο νότιο νησί της Σικελίας κατέγραψε 48,8°C — πιθανώς την υψηλότερη θερμοκρασία που έχει μετρηθεί ποτέ στην Ευρώπη. Μόλις εβδομάδες πριν, ο παγετώνας Marmolada στους Δολομίτες είχε καταρρεύσει κατά τη διάρκεια ενός από τα πιο καυτά καλοκαίρια που έχουν καταγραφεί ποτέ στη χώρα, και ο τότε πρωθυπουργός Μάριο Ντράγκι είπε ότι το περιστατικό συνδέεται "αναμφίβολα" με την κλιματική αλλαγή.

Οι θεαματικές επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής δεν περιορίστηκαν στους καλοκαιρινούς μήνες. Τον Σεπτέμβριο, η περιοχή Marche της κεντρικής Ιταλίας γνώρισε ισχυρές πλημμύρες μετά από μια από τις χειρότερες ξηρασίες των τελευταίων 150 ετών.

Αυτά είναι μερικά μόνο από τα πρόσφατα ακραία καιρικά φαινόμενα που υπογράμμισαν τις επιστημονικές προειδοποιήσεις ότι η Ιταλία, και γενικότερα η Μεσόγειος, βρίσκονται ήδη στο μάτι της καταιγίδας της κλιματικής κρίσης. Οι μέσες θερμοκρασίες τα τελευταία 10 χρόνια στην Ιταλία ήταν 2,1°C υψηλότερες από ό,τι στην προβιομηχανική εποχή, σε σύγκριση με τον παγκόσμιο μέσο όρο 1,1°C.

Η γεωργία στο επίκεντρο των οικονομικών επιπτώσεων

Είναι πλέον ευρέως αναγνωρισμένο ότι η κλιματική αλλαγή θα έχει βαθύ αντίκτυπο στην κοινωνία και την οικονομία της Ιταλίας.

Σε μια έκθεση με θέμα «Οι επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής στην ιταλική οικονομία», η κεντρική τράπεζα της χώρας προέβλεψε ιδιαίτερα δραματικές επιπτώσεις στην παραγωγή τροφίμων. Η Ιταλία είναι επί του παρόντος ένας από τους μεγαλύτερους παραγωγούς γεωργικών προϊόντων και μεταποιητών τροφίμων της ΕΕ και η έντονη ξηρασία του περασμένου έτους προκάλεσε μείωση των αποδόσεων των καλλιεργειών έως και 45%, ενώ οι αποδόσεις ρυζιού και σιταριού μειώθηκαν κατά 30%.

«Ως αποτέλεσμα της ξηρασίας, σχεδόν 8.000 λιγότερα εκτάρια ρυζιού θα καλλιεργηθούν στην Ιταλία φέτος (2023), για συνολικά μόλις 211.000 εκτάρια, το χαμηλότερο εδώ και τριάντα χρόνια», σύμφωνα με την Coldiretti, μια από τις μεγαλύτερες ενώσεις που εκπροσωπούν. και βοηθώντας τους Ιταλούς αγρότες.

Η κλιματική μοντελοποίηση υποδηλώνει ότι έως το 2030, η χώρα θα μπορούσε να βιώσει σημαντική περαιτέρω απώλεια των αποδόσεων του καλαμποκιού και του σιταριού.

Έρευνα του Ευρωμεσογειακού Κέντρου για την Κλιματική Αλλαγή (CMCC) επισημαίνει επίσης ότι ο γεωργικός τομέας είναι «ιδιαίτερα εκτεθειμένος σε μειώσεις των αποδόσεων λόγω της ξηρασίας και της λειψυδρίας». Προβλέπει μείωση μεταξύ 87 και 162 δισεκατομμυρίων ευρώ στην αξία της γεωργικής γης έως το 2100 και λέει ότι η Ιταλία πρέπει να προετοιμαστεί για μεγάλες απώλειες στη συγκομιδή των ανοιξιάτικων και καλοκαιρινών καλλιεργειών, ειδικά εάν δεν αρδεύονται. Υπάρχει επίσης μια πιθανή μετατόπιση της καλλιεργήσιμης γης προς τη βόρεια Ιταλία για είδη όπως οι ελιές και τα αμπέλια.

Ο χειμερινός τουρισμός στις Άλπεις αναμένεται επίσης να επηρεαστεί σε μεγάλο βαθμό. Οι εκτιμήσεις δείχνουν ότι μια αύξηση της θερμοκρασίας κατά 1°C θα ήταν αρκετή για να αυξήσει τη γραμμή αξιοπιστίας του χιονιού στις Άλπεις στο σημείο όπου όλες οι εγκαταστάσεις στην περιοχή Friuli Venezia Giulia και περίπου το 30% εκείνων στο Βένετο, τη Λομβαρδία και το Τρεντίνο δεν θα είναι περισσότερο βιώσιμο.

«Τα αποτελέσματά μας υποδηλώνουν ότι οι επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής στον χειμερινό τουρισμό θα μπορούσαν να είναι σημαντικές και ιδιαίτερα σοβαρές για χιονοδρομικά κέντρα χαμηλότερου υψομέτρου», αναφέρει η έκθεση της κεντρικής τράπεζας «Κλιματική αλλαγή και χειμερινός τουρισμός: στοιχεία από την Ιταλία».

Με καθυστέρηση η πολιτική διαχείριση

Μετά από σχεδόν τέσσερα χρόνια καθυστέρησης, το ιταλικό υπουργείο Περιβάλλοντος δημοσίευσε το πρώτο Εθνικό Σχέδιο της χώρας για την Προσαρμογή στην Κλιματική Αλλαγή τον Δεκέμβριο του 2022. Το σχέδιο στοχεύει να παρέχει ένα πλαίσιο για την ελαχιστοποίηση των κινδύνων της κλιματικής αλλαγής, τη βελτίωση της προσαρμοστικής ικανότητας της φύσης, της κοινωνίας και την οικονομία και την αξιοποίηση των ευκαιριών που μπορεί να προκύψουν από την υπερθέρμανση του κόσμου.

Είναι το αποτέλεσμα της συνεργασίας μεταξύ ερευνητικών ιδρυμάτων, ιδρυμάτων και πανεπιστημίων, που συντονίζεται από το Ευρωμεσογειακό Κέντρο για την Κλιματική Αλλαγή. Μετά από δημόσια διαβούλευση, ορίζεται ένα τελικό κείμενο που θα εγκριθεί έως τα τέλη Μαρτίου 2023 και θα συνοδεύεται από τη δημιουργία εθνικού παρατηρητηρίου για να διασφαλιστεί η άμεση εφαρμογή του σχεδίου.

Το σχέδιο είναι «απολύτως απαραίτητο στην Ιταλία» για να γίνουν «οι πόλεις, η ύπαιθρος, τα βουνά, η ενδοχώρα και οι παράκτιες περιοχές μας πιο ανθεκτικές στην κλιματική αλλαγή», σύμφωνα με τα λόγια του υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας Gilberto Pichetto.

Αμφιβολίες για την επάρκεια της χρηματοδότησης

Ένα μεγάλο μέρος του προϋπολογισμού για τα μέτρα προσαρμογής θα προέλθει από το Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας ύψους 71,7 δισεκατομμυρίων ευρώ, το οποίο έχει σκοπό να βοηθήσει την οικονομία να ξεπεράσει τις συνέπειες της πανδημίας. Το 15% αυτού του ποσού, περίπου 11 δισεκατομμύρια ευρώ, θα διατεθεί για μέτρα προσαρμογής στην κλιματική αλλαγή.

Άλλη χρηματοδότηση για μέτρα προσαρμογής θα μπορούσε να προέλθει από πρωτοβουλίες της ΕΕ, όπως το πρόγραμμα LIFE για τη δράση για το περιβάλλον και το κλίμα, το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης ή την Κοινή Αγροτική Πολιτική. Σε εθνικό επίπεδο, μέτρα που αποσκοπούν στην προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς από τους κινδύνους της κλιματικής αλλαγής θα μπορούσαν επίσης να επωφεληθούν από ένα χωριστό πρόγραμμα που βρίσκεται επί του παρόντος υπό ανάπτυξη. Ομοίως, ερευνητικά ιδρύματα ή εταιρείες που αρχίζουν να αναπτύσσουν ιδιωτικές τεχνολογικές λύσεις για προσαρμογή θα μπορούσαν να λάβουν χρηματοδότηση στο πλαίσιο του Εθνικού Σχεδίου Έρευνας.

Ωστόσο, υπάρχει μεγάλη αμφιβολία ότι η χρηματοδότηση θα είναι επαρκής. Μια πρόσφατη ανάλυση από τη δεξαμενή σκέψης Italian Alliance for Sustainable Development (Asvis) προτείνει ότι τουλάχιστον το 37 τοις εκατό του εθνικού σχεδίου ανάκαμψης πρέπει να διατεθεί για δράση για το κλίμα, υπερδιπλάσιο από το τρέχον ποσό. «Υπάρχει έλλειψη μέτρων για την ενίσχυση της ανθεκτικότητας και της ικανότητας προσαρμογής σε κινδύνους που σχετίζονται με το κλίμα και φυσικές καταστροφές», λέει η ομάδα.

Ένας νόμος για την προστασία του κλίματος, που έχει ήδη εγκριθεί σε πολλές άλλες χώρες, όπως η Ισπανία, η Γερμανία και η Γαλλία, θα μπορούσε επίσης να διευκολύνει την προσαρμογή, σύμφωνα με ένα έγγραφο θέσης της δεξαμενής σκέψης της Ιταλίας για το κλίμα. Αυτή η νομοθεσία θα μπορούσε να βοηθήσει περιφέρειες και δήμους με περισσότερους από 50.000 κατοίκους να υιοθετήσουν σχέδια για μέτρα προσαρμογής του κλίματος και να στηρίξουν τις τοπικές κυβερνήσεις μέσω ενός ειδικού ταμείου που τροφοδοτείται από έσοδα από το ETS (Σύστημα Εμπορίας Εκπομπών) της ΕΕ, υποστηρίζει η εφημερίδα.

Βέλτιστες πρακτικές προσαρμογής

Πολλά ερευνητικά έργα βρίσκονται σε εξέλιξη στην Ιταλία που θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε μελλοντικά μέτρα προσαρμογής. Τα περισσότερα από αυτά πραγματοποιούνται από ερευνητικά ιδρύματα, πανεπιστήμια και συντονίζονται από τοπικές κυβερνήσεις ή περιφέρειες, και τα περισσότερα από αυτά χρηματοδοτούνται από ευρωπαϊκά κονδύλια όπως το LIFE και το πρόγραμμα χρηματοδότησης έρευνας και καινοτομίας Horizon, αντί να συντονίζονται σε εθνικό επίπεδο. Ωστόσο, πολλές από τις μεγαλύτερες πόλεις και δήμους, όπως οι βόρειες πόλεις του Μιλάνου και της Μπολόνια, έχουν επίσης υιοθετήσει σχέδια προσαρμογής, υπογραμμίζοντας ότι συχνά συντονίζονται σε περιφερειακό επίπεδο και όχι σε εθνικό.

Στον γεωργικό τομέα, ένα έργο με το όνομα Dromamed επικεντρώνεται στην εύρεση ποικιλιών αραβοσίτου που είναι πιο ανεκτικές στην ξηρασία και χρησιμοποιούν συλλογές βλαστοπλασμάτων σε διάφορες μεσογειακές χώρες.

Για την αντιμετώπιση της λειψυδρίας στην κοιλάδα του Πάου, στο Bosco Limite, ξεκίνησε το 2013 ένα έργο Φυσικής Λύσης (NBS) για τη μετατροπή 2,5 εκταρίων γης που χρησιμοποιήθηκαν για καλαμπόκι τα προηγούμενα 20 χρόνια σε δάσος. Σήμερα, το δάσος φιλοξενεί 2.300 δέντρα, τα είδη των οποίων έχουν επιλεγεί για να αναδημιουργήσουν το τυπικό περιβάλλον του ενετικού δάσους, και περισσότερα από 20 διαφορετικά είδη ζώων. Το έργο είναι η μεγαλύτερη δασική περιοχή διείσδυσης (FIA) στην περιοχή, μια μέθοδος για την αναπλήρωση των υπόγειων υδροφορέων με διοχέτευση επιφανειακών υδάτων σε περιοχές που έχουν φυτευτεί με δέντρα και θάμνους.

Για τη μείωση της διάβρωσης των ακτών και της ανόδου της στάθμης της θάλασσας, πολλά έργα βρίσκονται σε εξέλιξη σε πολλές διαφορετικές παράκτιες περιοχές της χώρας. Μερικά από αυτά χρησιμεύουν για την αποκατάσταση λιβαδιών με θαλάσσιο χόρτο, όπως το Posidonia oceanica, για να εγκλωβίσουν τα ιζήματα, να σταθεροποιήσουν τον πυθμένα της θάλασσας και έτσι να αποτρέψουν τη διάβρωση των ακτών κατά τη διάρκεια καταιγίδων.

Πηγή: www.cleanenergywire.org