Οι εξαγωγές ρωσικού σιταριού και λιπασμάτων αυξάνονται παρά τους περιορισμούς

Η Ρωσία ισχυρίστηκε ότι οι δυτικές κυρώσεις επηρεάζουν τις πληρωμές, τη ναυτιλία και την ασφάλιση και ως εκ τούτου αποτελούν «φραγμό» στις εξαγωγές σιτηρών και λιπασμάτων της.

Η Ρωσία έχει επανειλημμένα ισχυριστεί ότι οι δυτικές κυρώσεις επηρεάζουν αρνητικά τις αγροτικές εξαγωγές της σε μια προσπάθεια να εμποδίσει πιθανώς την ανανέωση μιας κρίσιμης συμφωνίας για τα σιτηρά την επόμενη εβδομάδα, αλλά τα στοιχεία που δόθηκαν στο The National υποδηλώνουν συνολική αύξηση στις εξαγωγές ρωσικών λιπασμάτων και σιταριού το 2022.

Αυτό δεν σημαίνει ότι οι κυρώσεις, που δεν έχουν επιβληθεί σε αγροτικά προϊόντα ή λιπάσματα, δεν έχουν επηρεάσει τις ρωσικές εξαγωγές, δήλωσε ο Joseph Glauber, ανώτερος ερευνητής στο think tank IFPRI για την ασφάλεια των τροφίμων και πρώην επικεφαλής οικονομολόγος στο Υπουργείο Γεωργίας των ΗΠΑ.

Λόγω της αδιαφάνειας των στοιχείων για τις εξαγωγές της Ρωσίας, απλά δεν υπάρχουν αρκετά δημόσια στοιχεία για να βγουν γρήγορα τέτοια συμπεράσματα.

Με την κλιμάκωση των απειλών λίγο πριν από την ημερομηνία ανανέωσης της συμφωνίας για τα σιτηρά στις 18 Μαρτίου, η Ρωσία μπορεί να ελπίζει να επαναδιαπραγματευτεί τη συμφωνία με ευνοϊκότερους όρους. Η Μόσχα έκανε παρόμοιες δηλώσεις πριν από την τελευταία ανανέωση τον Νοέμβριο, αλλά συμφώνησε σε αυτήν ούτως ή άλλως.

«Υπήρξε πολλή λαϊκή υποστήριξη μεταξύ των αναπτυσσόμενων χωρών για αυτή τη συμφωνία. Νομίζω ότι θα υπάρξει μεγάλη πίεση για παράταση», είπε ο κ. Glauber στο The National.

Η πρωτοβουλία για τα σιτηρά της Μαύρης Θάλασσας μεσολάβησε από τον ΟΗΕ και την Τουρκία τον Ιούλιο για να αποφευχθεί μια παγκόσμια επισιτιστική κρίση επιτρέποντας στα ουκρανικά σιτηρά, τα οποία είχαν αποκλειστεί κατά τη διάρκεια της εισβολής της Ρωσίας, να εξάγονται με ασφάλεια από τρία λιμάνια. Η Ρωσία και η Ουκρανία είναι από τους μεγαλύτερους εξαγωγείς σιτηρών και λιπασμάτων στον κόσμο.

Η Ρωσία ισχυρίστηκε ότι οι δυτικές κυρώσεις επηρεάζουν τις πληρωμές, τη ναυτιλία και την ασφάλιση και ως εκ τούτου αποτελούν «φραγμό» στις εξαγωγές σιτηρών και λιπασμάτων της.

Τον Νοέμβριο, ο ΟΗΕ παρενέβη για να ξεκλειδώσει τη διέλευση ενός φορτίου λιπασμάτων που είχε κολλήσει για μήνες στη Ρότερνταμ επειδή ο ιδιοκτήτης του ήταν Ρώσος υπό κυρώσεις, παρά το γεγονός ότι το ίδιο το λίπασμα δεν περιλαμβάνεται στον κατάλογο.

Λίγες εβδομάδες αργότερα, η ΕΕ εισήγαγε μια παρέκκλιση που επιτρέπει στις 27 χώρες του μπλοκ να επιτρέπουν συναλλαγές σε τρόφιμα και λιπάσματα με άτομα υπό κυρώσεις που είχαν σημαντικό ρόλο στο διεθνές εμπόριο γεωργικών και τροφίμων πριν από την καταχώρισή τους.

Μια συμφωνία πακέτου

Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ είπε σε συνέντευξη Τύπου την Πέμπτη ότι αυτά που αποκάλεσε τα «δύο μέρη» της πρωτοβουλίας για τα σιτηρά της Μαύρης Θάλασσας - η διασφάλιση της ασφαλούς εξαγωγής ουκρανικών σιτηρών και η άρση των φραγμών στις ρωσικές εξαγωγές - είναι «άρρηκτα συνδεδεμένα».

«Το πρώτο μέρος υλοποιείται και εκπληρώνουμε όλες τις υποχρεώσεις μας ως προς αυτό μαζί με τους Τούρκους συναδέλφους μας», είπε ο κ. Λαβρόφ. «Το δεύτερο σκέλος δεν εφαρμόζεται καθόλου.

"Αν μιλάμε για μια συμφωνία, είναι μια συμφωνία πακέτου. Μπορείτε να επεκτείνετε μόνο ό,τι έχει ήδη εφαρμοστεί, και εάν το πακέτο είναι μισο-εφαρμοσμένο, τότε το θέμα της παράτασης γίνεται αρκετά περίπλοκο".

Ο επικεφαλής εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τις εξωτερικές υποθέσεις, Πίτερ Στάνο, δήλωσε στο The National ότι τέτοιοι ισχυρισμοί είναι «προφανώς λανθασμένοι».

«Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει καταστήσει σαφές στις οδηγίες της ότι επιτρέπεται η μεταφορά ρωσικών λιπασμάτων και ζωοτροφών σε τρίτες χώρες, καθώς και η χρηματοδότηση ή η οικονομική βοήθεια που σχετίζεται με τέτοια μεταφορά από φορείς της ΕΕ ή μέσω της επικράτειας της ΕΕ», είπε.

Ο κ. Stano είπε ότι η ΕΕ υποστηρίζει την ανανέωση της συμφωνίας για τα σιτηρά ως "κρίσιμο παράγοντα για τη διατήρηση της σταθερότητας των τιμών και για τη συνεχή ροή σιτηρών για ανθρωπιστικούς σκοπούς".

Οι ισχυρισμοί σχετικά με τον αντίκτυπο των δυτικών κυρώσεων στις ρωσικές εξαγωγές είναι δύσκολο να επαληθευτούν καθώς η Ρωσία σταμάτησε να μοιράζεται τα στοιχεία των εξαγωγών της στην αρχή του πολέμου τον Φεβρουάριο του περασμένου έτους.

Εμπειρογνώμονες και υπηρεσίες των Ηνωμένων Εθνών, όπως ο Οργανισμός Τροφίμων και Γεωργίας, πρέπει να συνενώσουν τις αναφερόμενες εισαγωγές από τους εμπορικούς εταίρους της Ρωσίας για να εκτιμήσουν πόσα εξάγει η χώρα, μια διαδικασία που ονομάζεται κατοπτρική εμπορία.

Χρησιμοποιώντας αυτή την τεχνική, ο κ. Glauber συγκέντρωσε δεδομένα που δείχνουν ότι, με ορισμένες εξαιρέσεις, οι ρωσικές εξαγωγές σιταριού και ορισμένων λιπασμάτων αυξήθηκαν το 2022 παρά αυτά τα υποτιθέμενα «εμπόδια».

Επωφελούμενοι από μια μεγάλη σοδειά το 2022, οι εξαγωγές ρωσικού σιταριού αυξήθηκαν κατά 11 τοις εκατό το 2022. Τα στοιχεία κατά τους πρώτους μήνες του πολέμου ήταν χαμηλότερα από το συνηθισμένο, αλλά αυξήθηκαν ξανά όταν άρχισε να εξάγει σιτάρι που συγκομίστηκε τον Ιούνιο και τον Ιούλιο.

Χώρες όπως η Τουρκία, η Αίγυπτος και το Καζακστάν ήταν μεγάλοι αγοραστές ρωσικού σιταριού, με το Καζακστάν να εισάγει 45% περισσότερο από το 2021, πρόσθεσε.

Τα μερίδια της Ρωσίας στις εισαγωγές αιγυπτιακού σιταριού αυξήθηκαν φέτος, σε 1,49 εκατομμύρια τόνους σε συνολική ποσότητα περίπου 1,67 εκατομμυρίων τόνων τον Ιανουάριο και τον Φεβρουάριο του 2023, ανέφερε το τμήμα αγορών και εμπορίου του FAO.

Ρεκόρ εξαγωγών σιταριού

«[Η] Ρωσική Ομοσπονδία ήταν πάντα ένας σημαντικός εξαγωγέας σιταριού στην Αίγυπτο, αλλά τα μερίδια δεν ήταν τόσο υψηλά», είπε ο FAO στο The National.

Ο οργανισμός εκτιμά ότι η παραγωγή σιταριού και κριθαριού της Ρωσίας έφτασε σε επίπεδα ρεκόρ το 2022 χάρη στις μεγάλες φυτεύσεις και τις βροχοπτώσεις πάνω από το μέσο όρο. Οι εξαγωγές προβλέπεται να είναι 18 τοις εκατό πάνω από τον μέσο όγκο πενταετίας κατά την περίοδο συγκομιδής Ιουνίου 2022-Ιουνίου 2023.

Οι εξαγωγές λιπασμάτων της Ρωσίας είναι πιο δύσκολο να υπολογιστούν. Ο FAO πιστεύει ότι μειώθηκαν κατά 10,6 τοις εκατό το 2022, αλλά αυτό το ποσοστό είναι σίγουρα υποτιμημένο επειδή ορισμένοι προορισμοί όπως η Λευκορωσία δεν αναφέρουν πλέον εισαγωγές, συμπεριλαμβανομένων εκείνων από τη Ρωσία, είπαν.

Από τους υπολογισμούς του FAO εξακολουθούσαν να λείπουν δεδομένα Νοεμβρίου και Δεκεμβρίου 2022 και δεν περιλάμβαναν τις εξαγωγές άνυδρου αμμωνίου επειδή δεν είναι τεχνικά λίπασμα αυτό καθεαυτό, αλλά μάλλον πρώτη ύλη για την παραγωγή λιπασμάτων και άλλων προϊόντων.

Το κλείσιμο ενός αγωγού που μεταφέρει άνυδρη αμμωνία από την περιοχή του Βόλγα της Ρωσίας στο λιμάνι της Οδησσού της Μαύρης Θάλασσας της Ουκρανίας λίγο μετά την έναρξη του πολέμου προκάλεσε πτώση των ρωσικών εξαγωγών κατά 71% το 2022, σύμφωνα με τον κ. Glauber.

Τα στοιχεία του FAO δείχνουν ότι οι εξαγωγές αυξήθηκαν ξανά τον Δεκέμβριο, και ο κύριος αγοραστής ήταν η ΕΕ και μετά η Τουρκία.

«Ενώ η Ρωσία εξάγει το μεγαλύτερο μέρος μέσω αγωγού μέσω της Ουκρανίας, στέλνει επίσης λίγη άνυδρη αμμωνία μέσω της Βαλτικής Θάλασσας», είπε ο κ. Glauber.

Παρά τη συνολική μείωση των εξαγωγών λιπασμάτων της Ρωσίας, μια άνοδος των τιμών μετά την έναρξη του πολέμου σημαίνει ότι σε όρους αξίας, εκτοξεύτηκαν κατά 89 τοις εκατό σε σχέση με τον μέσο όρο 2019-2021, σύμφωνα με τον FAO.

Τα στοιχεία που συγκέντρωσε ο κ. Glauber, ο οποίος χρησιμοποιεί δεδομένα του FAO και του Υπουργείου Γεωργίας των ΗΠΑ, τα οποία στις περισσότερες περιπτώσεις φθάνουν τον Δεκέμβριο, δείχνουν ότι παράλληλα, οι εξαγωγές ορισμένων σημαντικών ρωσικών λιπασμάτων έχουν πράγματι αυξηθεί.
Υψηλές τιμές

Οι εξαγωγές φωσφορικού διαμμωνίου, ένα δημοφιλές φυτικό λίπασμα γνωστό με το ακρωνύμιο DAP, αυξήθηκαν κατά 9 τοις εκατό το 2022, ενώ οι εξαγωγές ουρίας, ενός λιπάσματος με βάση το άζωτο, αυξήθηκαν κατά 2,8 τοις εκατό, σύμφωνα με τον κ. Glauber.

Οι εξαγωγές DAP ωθήθηκαν από τις αγορές της Ινδίας, οι οποίες επταπλασιάστηκαν σε σχεδόν 750.000 τόνους το 2022 λόγω των περιορισμών από την Κίνα, τον προηγούμενο μεγαλύτερο προμηθευτή της.

«Βλέπετε κάποια αλλαγή στην αγορά, σε αντίθεση με χώρες που προηγουμένως εισήγαγαν από την Ουκρανία που πρέπει να αναζητήσουν εναλλακτικούς προμηθευτές», είπε ο κ. Glauber.

Όμως παραμένουν κάποια ερωτήματα.

Δεν είναι σαφές γιατί τα στοιχεία του κ. Glauber δείχνουν ότι οι ρωσικές εξαγωγές ποτάσας μειώθηκαν κατά 21%. Αυτό μπορεί να συνδέεται με κυρώσεις και φημολογούμενη υπερβολική συμμόρφωση στον τραπεζικό τομέα. Μπορεί επίσης να προκληθεί από την άνοδο των τιμών, είπε ο κ. Glauber.

«Οι τιμές των λιπασμάτων έχουν μειωθεί πολύ τους τελευταίους δύο ή τρεις μήνες, επομένως το ερώτημα είναι ότι θα δούμε μια επιστροφή σε πιο φυσιολογικά επίπεδα εξαγωγών — υποπτεύομαι ότι θα το κάνουμε», είπε.

«Η πραγματική περικοπή των εξαγωγών σημειώθηκε τους πρώτους μήνες του 2022, κάτι που μου υποδηλώνει ότι με την πάροδο του χρόνου, αυτό θα φτάσει τα κανονικά επίπεδα εμπορίου».

Ο FAO είπε επίσης ότι η συνολική μείωση κατά 10,6 τοις εκατό στις εξαγωγές λιπασμάτων της Ρωσίας οφείλεται κυρίως στις υψηλές τιμές.

«Η πτώση σίγουρα δεν οφείλεται μόνο στον πόλεμο», είπε το πρακτορείο στο The National.

«Ο πιο προφανής λόγος είναι οι υψηλότερες τιμές σε συνδυασμό με τις υψηλές ελαστικότητες της ζήτησης εισαγωγών ως προς τις τιμές».

Ένας άλλος λόγος θα μπορούσε να είναι ότι η Ρωσία έπρεπε να επαναδρομολογήσει ορισμένες από τις εξαγωγές ποτάσας της, οι οποίες προηγουμένως διοχετεύονταν μέσω τερματικών σταθμών που βρίσκονταν σε χώρες της ΕΕ στη Βαλτική Θάλασσα, δήλωσε ο Oliver Hatfield, αντιπρόεδρος επιχειρηματικής ανάπτυξης της Argus Media στο Λονδίνο.

«Δεν είναι πραγματικά ασπρόμαυρο», είπε.