Βροχές και χαλαζοπτώσεις προκαλούν ανησυχίες για την καλλιέργεια σιταριού στην Ινδία παρά την υποχώρηση του καύσωνα

Οι έμποροι ανησυχούν ότι οι βροχές και οι χαλαζοπτώσεις μπορεί να οδηγήσουν σε απώλεια απόδοσης και ποιότητας στην καλλιέργεια.

Καθώς οι ανησυχίες για τον καύσωνα υποχώρησαν σε βασικές πολιτείες παραγωγής σίτου στην Ινδία, η συγκομιδή σιταριού στη χώρα αντιμετωπίζει τώρα ανησυχίες από βροχές και χαλαζοπτώσεις. Οι έμποροι ανησυχούν ότι οι βροχές και οι χαλαζοπτώσεις μπορεί να οδηγήσουν σε απώλεια απόδοσης και ποιότητας στην καλλιέργεια.

Θα σήμαινε επίσης ότι δεν θα υπάρξουν επικείμενες αλλαγές στην απαγόρευση των εξαγωγών σιταριού της Ινδίας έως ότου προκύψει σαφής εικόνα για την κατάσταση της συγκομιδής και των εγχώριων αποθεμάτων.

Σύμφωνα με το ινδικό Μετεωρολογικό Τμήμα, βασικές πολιτείες καλλιέργειας σιταριού - Ρατζαστάν, Μάντγια Πραντές, Παντζάμπ και Μπιχάρ - υπήρξαν μάρτυρες υπερβολικών βροχών και χαλαζόπτωσης.

Καταιγίδες, βροχοπτώσεις ή χαλάζι θα μπορούσαν να πλήξουν σχεδόν ολόκληρη τη χώρα για άλλες δύο ημέρες, σύμφωνα με ενημέρωση από το μετεωρολογικό γραφείο στις 19 Μαρτίου.

«Σε αυτό το στάδιο, ισχυρές βροχοπτώσεις και ισχυρές καταιγίδες θα πλήξουν πλήρως ώριμο σιτάρι, πλημμυρισμένα χωράφια, ωστόσο, η έκταση της ζημιάς δεν είναι βέβαιη», δήλωσε ένας επιστήμονας της Διεύθυνσης Αγροτικής Μετεωρολογίας του IMD.

Για την περίοδο εμπορίας 2022-23 (Απρίλιος-Μάρτιος), η παραγωγή σιταριού της Ινδίας παρατηρείται σε ρεκόρ 112,2 εκατομμυρίων τόνους, αυξημένη κατά 4,2% σε σχέση με το έτος, σύμφωνα με στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα το υπουργείο Γεωργίας στις 14 Φεβρουαρίου.

Το σιτάρι φυτεύεται τον Οκτώβριο-Νοέμβριο και συλλέγεται Μάρτιο-Απρίλιο.

Ωστόσο, οι συμμετέχοντες στην αγορά είναι δύσπιστοι για την εκτίμηση της σοδειάς της Ινδίας. Σύμφωνα με μια έρευνα της S&P Global Commodity Insights σε 11 αναλυτές και εμπόρους, η σοδειά σιταριού στην Ινδία αναμένεται να φτάσει τα 107-108 εκατομμύρια τόνους το Μάιο 2022-23. Ορισμένες εμπορικές πηγές στην Ασία βλέπουν ακόμη και την παραγωγή χαμηλότερη μεταξύ 92 και 95 εκατομμυρίων τόνους, αντικατοπτρίζοντας τη συνολική παραγωγή το ΜΟΥ 2021-22.

«Η καλλιέργεια έχει υποστεί ζημιά σε ορισμένες περιοχές στο Punjab, το Uttar Pradesh και το Madhya Pradesh, γεγονός που μπορεί να οδηγήσει σε πτώση της απόδοσης και της ποιότητας», δήλωσε ένας έμπορος με έδρα το Indore.

Ενώ η συγκομιδή αναμένεται τώρα να καθυστερήσει, οι απώλειες απόδοσης μπορούν να εξισορροπηθούν καθώς σε περιοχές του Παντζάμπ, της Χαριάνα και του Ούταρ Πραντές οι καλλιέργειες σιταριού δεν είναι ακόμη πλήρως ώριμες, πρόσθεσε ο επιστήμονας. Σε αυτές τις πολιτείες, το σιτάρι συλλέγεται τον Απρίλιο.

«Το μεγαλύτερο μέρος της σοδειάς μου έχει πέσει λόγω των θυελλωδών ανέμων που θα οδηγήσουν σε απώλεια απόδοσης και υποβάθμιση της ποιότητας», είπε ένας αγρότης με έδρα το Kanpur του Uttar Pradesh.

Στη θέση που είχε ξεκινήσει η συγκομιδή και η σοδειά έμεινε στο ύπαιθρο, οι ζημιές θα είναι σημαντικές. Ορισμένοι θύλακες στο Ρατζαστάν και τη Μάντια Πραντές ξεκινούν τη συγκομιδή σιταριού στις αρχές Μαρτίου.
Εμπορικό σενάριο

Η Ινδία είναι απίθανο να ξαναρχίσει τις εξαγωγές σιταριού τους επόμενους μήνες μέχρι να ολοκληρωθεί η συγκομιδή και η κυβέρνηση να αναπληρώσει το απόθεμά της, δήλωσε αξιωματούχος του υπουργείου Τροφίμων.

Λόγω της μείωσης της παραγωγής το 2021-22 ΜΟΥ, η Ινδία επέβαλε απαγόρευση στις εξαγωγές σιταριού στις 13 Μαΐου 2022, για να ελέγξει τις αυξανόμενες τιμές του σιταριού και να εξασφαλίσει επαρκή προσφορά. Η χώρα είχε αναδειχθεί ως βασικός προμηθευτής σιταριού εν μέσω παγκόσμιων ελλείψεων στον απόηχο της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία.
Η κυβέρνηση απελευθέρωσε επίσης 5 εκατομμύρια αποθέματα από τα αποθέματά της τον Ιανουάριο-Φεβρουάριο, αναγκάζοντας τις εγχώριες τιμές σιταριού να χαλαρώσουν.
Από την 1η Μαρτίου, η κυβέρνηση έχει 11,7 εκατομμύρια τόνους σίτου στα αποθέματά της, σχεδόν στο μισό σε σχέση με το χρόνο.
Οι τιμές του σιταριού μειώθηκαν σε περίπου 22.000 ρουπίες/mt (284,5 $/mt) στις 17 Μαρτίου, από τα υψηλά ρεκόρ των 31.500 ρουπιών/mt που παρατηρήθηκαν τον Ιανουάριο, δήλωσαν οι έμποροι.

«Η κυβέρνηση μπορεί να επιδιώξει να χαλαρώσει τους περιορισμούς στις εξαγωγές που επιβλήθηκαν πέρυσι, αλλά μόνο αφού εξασφαλίσει επαρκή αποθέματα που απαιτούνται για τη λειτουργία κυβερνητικών προγραμμάτων και την επαρκή εγχώρια προσφορά», δήλωσε ένας εξαγωγέας με έδρα τη Βομβάη.
Πηγή: Platts