Γαλλία: Ενισχύει με 40 εκατ. ευρώ τους αγρότες για αγορά εξοπλισμού «έξυπνης» άρδευσης

Το πρόγραμμα ασχολείται ειδικά με εξοπλισμό άρδευσης, αλλά υπερβαίνει κατά πολύ την υποστήριξη της αγοράς νέων γερανογέφυρων ή συστημάτων περιστροφής, με έμφαση στην καλύτερη χρήση του νερού άρδευσης από την πηγή έως την τελική εφαρμογή.

Συνολικά 40 εκατ. ευρώ θα διαθέσει η γαλλική κυβέρνηση για την εφαρμογή ενός προγράμματος βοήθειας που στοχεύει να ενθαρρύνει τους αγρότες να προστατευτούν από την ξηρασία, μέσω επιδοτήσεων για την αγορά εξοπλισμού και συστημάτων παρακολούθησης.

Το πρόγραμμα ασχολείται ειδικά με εξοπλισμό άρδευσης, αλλά υπερβαίνει κατά πολύ την υποστήριξη της αγοράς νέων γερανογέφυρων ή συστημάτων περιστροφής, με έμφαση στην καλύτερη χρήση του νερού άρδευσης από την πηγή έως την τελική εφαρμογή, τόσο σε αγροτεμάχιο όσο και σε ειδικές κηπουρικές καταστάσεις.

Ο κατάλογος των τεχνολογιών που είναι επιλέξιμες για επιδότηση περιλαμβάνει μεταξύ άλλων αεριστήρες, ανιχνευτές μέτρησης και συσκευές ελέγχου για τη βελτίωση της χρήσης του νερού αλλά και για την καλύτερη χρήση των εισροών λιπασμάτων, ειδικά κάτω από γυαλί ή δίχτυα.

Η συλλογή, ο καθαρισμός και η αποθήκευση ομβρίων υδάτων καλύπτεται επίσης, παράλληλα με συστήματα και εξοπλισμό που προσφέρουν τη δυνατότητα ανάκτησης του νερού αποστράγγισης από ανοιχτούς χώρους και αποθήκευσης για μελλοντική χρήση.

Εκτός από το υλικό, ο ρόλος της ψηφιακής τεχνολογίας αναγνωρίζεται και ενθαρρύνεται από τη γαλλική κυβέρνηση, με την πρωτοβουλία να υποστηρίζει επίσης την αγορά υπολογιστών και λογισμικού για τον έλεγχο και τη ρύθμιση της παροχής νερού.

Το σχέδιο εστιάζει επίσης σε όλες τις πτυχές της συλλογής, αποθήκευσης και διανομής νερού, με έμφαση στα συστήματα πεδίου χαμηλής πίεσης που θα βοηθήσουν στην αποφυγή υπερβολικής εξάτμισης οποιουδήποτε νερού που εφαρμόζεται.