Σλοβενία: Στους δρόμους οι αγρότες κατά των περιβαλλοντικών πολιτικών

Οι αγρότες έχουν ποικίλα παράπονα, ορισμένα από τα οποία αφορούν ειδικά το τοπικό τους περιβάλλον.

Περίπου 5.000 Σλοβένοι αγρότες βγήκαν στους δρόμους με τα τρακτέρ τους σε δεκάδες πόλεις και κωμοπόλεις για να διαμαρτυρηθούν για τις συνθήκες εργασίας.

Οι συλλογικές διαμαρτυρίες αποτελούν «έκφραση της δυσαρέσκειας των αγροτών» και θα ενταθούν, εάν η κυβέρνηση δεν αρχίσει να εξετάζει τα παράπονά μας, δήλωσε ο πρόεδρος της Ένωσης Αγροτών της Σλοβενίας Anton Medved.

Οι αγρότες έχουν ποικίλα παράπονα, ορισμένα από τα οποία αφορούν ειδικά το τοπικό τους περιβάλλον -για παράδειγμα, η επέκταση του πληθυσμού των λύκων και των καφέ αρκούδων στη νοτιοδυτική Σλοβενία που έχει οδηγήσει σε συχνή θήρευση των ζώων.

Η διαμαρτυρία της ομάδας ήρθε και ως αντίδραση σε μια πρόσφατη απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου που περιόρισε αυστηρά τη χρήση φυτοφαρμάκων σε μια περιοχή προστασίας των υδάτων γύρω από την πρωτεύουσα Λιουμπλιάνα. Γενικότερα, όμως, οι αγρότες αισθάνονται ότι οι περιβαλλοντικές πολιτικές και οι τελευταίες κατευθυντήριες γραμμές της ΕΕ για τη γεωργία καταπατούν τις παραδοσιακές γεωργικές πρακτικές.

Οι αγρότες έχουν «θυσιαστεί για τα περιβαλλοντικά πειράματα των ακτιβιστών και των δημοσίων υπαλλήλων ... Η πράσινη ύπαιθρος και η εθνική ευημερία είναι τα αποτελέσματα της εργασίας των αγροτών. Δεν θα αφήσουμε να καταστραφούν», δήλωσε ο Medved.

Οι αγρότες ζητούν από την κυβέρνηση να μειώσει ορισμένες περιοχές που έχουν χαρακτηριστεί ως περιοχές Natura 2000. Η Σλοβενία έχει 355 περιοχές Natura 2000, 324 που έχουν οριστεί βάσει της οδηγίας για τους οικοτόπους και 31 βάσει της οδηγίας για τα πτηνά. Το Natura 2000 καλύπτει περισσότερο από το ένα τρίτο της επικράτειας της Σλοβενίας.

«Αναμένουμε ότι θα λάβουν το μήνυμά μας τις επόμενες δέκα μέρες. Εάν όχι, θα εντείνουμε τις διαμαρτυρίες μας», δήλωσε ο Medved.

Ο Medved δήλωσε ότι η διαμαρτυρία «δεν ήταν πολιτικά καθοδηγούμενη», αλλά η γενικότερη δυσαρέσκεια έχει υποκινηθεί από την κεντροδεξιά αντιπολίτευση, η οποία έχει υποστηρίξει άμεσα ή έμμεσα αρκετές πρόσφατες διαδηλώσεις κατά της κυβέρνησης.