Πολωνία: Ζητά από την Ε.Ε. μέτρα κατά των φθηνών ουκρανικών σιτηρών

Η Πολωνία είναι πρόθυμη να βοηθήσει τα ουκρανικά σιτηρά να φτάσουν στην Αφρική.

Επιστολή στην πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν θα αποστείλει ο πρωθυπουργός της Πολωνίας Ματέους Μοραβιέτσκι ζητώντας να ληφθούν άμεσα μέτρα για την αντιμετώπιση των προβλημάτων των Πολωνών αγροτών από τότε που η ΕΕ επέτρεψε τις φθηνές εισαγωγές σιτηρών από την Ουκρανία.

«Θα στείλουμε επιστολή προς την Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν (απαιτώντας από την Επιτροπή) να μειώσει την επίδραση του (ουκρανικού) σιτηρού στις γειτονικές χώρες», δήλωσε ο Μοραβιέτσκι κατά την ενημέρωση των δημοσιογράφων την Τετάρτη, προσθέτοντας ότι «το ουκρανικό σιτάρι αποσταθεροποιεί την αγορά μας», ανέφερε η Gazeta.pl.

Η Πολωνία είναι πρόθυμη να βοηθήσει τα ουκρανικά σιτηρά να φτάσουν στην Αφρική, όπου χρειάζονται περισσότερο, δήλωσε ο Μοραβιέτσκι, επιμένοντας όμως ότι η Πολωνία δεν συμφώνησε ποτέ να εισέλθουν στην πολωνική αγορά και να αποσταθεροποιήσουν τις τοπικές πωλήσεις.

Η Βαρσοβία αναμένει από την Επιτροπή να «χρησιμοποιήσει όλα τα μέσα και τις διαδικασίες» για την επίλυση του προβλήματος, πρόσθεσε.

Η ανακοίνωση του Μοραβιέτσκι έρχεται την ώρα που περισσότεροι αγρότες διαμαρτύρονται μαζικά στη χώρα, υποστηρίζοντας ότι η κυβέρνηση τους εξαπάτησε πέρυσι λέγοντας ότι οι τιμές του σιταριού θα ανέβαιναν.

Οι αγρότες ζητούν την παραίτηση του αναπληρωτή πρωθυπουργού και υπουργού Γεωργίας Χένρικ Κοβάλτσικ. Έφτασαν μάλιστα στο σημείο να πετάξουν αυγά στον υπουργό σε μία από τις εκδηλώσεις στις οποίες συμμετείχε και ο Επίτροπος της ΕΕ για τη γεωργία, Γιάνους Βοϊτσεχόφσκι.