Στο «κόκκινο» η Θεσσαλία για το νερό

SOS από τον Αγροτικό Συνεταιρισμό Μελίας.

«Σήμα κινδύνου εκπέμπει η Θεσσαλία για το νερό» τονίζει σε ανακοίνωσή του ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Μελίας. Δίνοντας τη δική του εκδοχή σχετικά με την καταγραφή των υδρογεωτρήσεων που πραγματοποιήθηκε από την Ελληνική Αρχή Γεωλογικών και Μεταλλευτικών Ερευνών και το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας στον θεσσαλικό κάμπο, επιγραμματικά σημειώνει τα εξής:

«Η Θεσσαλία κινδυνεύει. Το υψόμετρο της Μελίας είναι 66 μέτρα. Το 1985 ο υδροφόρος ορίζοντας στη Μελία ήταν στα 14 μέτρα, 50 μέτρα πάνω από τη θάλασσα. Σήμερα η στάθμη του νερού είναι κοντά στα 160 μέτρα, 100 μέτρα κάτω από τη θάλασσα.

Η υφαλμύρωση εφιαλτική πραγματικότητα. Από τον Αδάμ μέχρι το 1985 τα νερά καθαρά, σχεδόν ανέπαφα. Σε μια γενεά (1985- 2023) η απόλυτη κατάρρευση. Μέλλον δεν υπάρχει. Αυτά που συμβαίνουν είναι παραλογισμός. Η λογική «ο σώζων εαυτόν σωθήτω» έχει άμεση ημερομηνία λήξεως. Οι «Φαμέλλοι» και οι «Τσιρώνηδες» του «συστήματος των Αθηνών», διαχρονικά και διακομματικά, έβλαψαν το ίδιο την Ελλάδα και τη Θεσσαλία.

Οι φυσικοί αυτουργοί, όμως, του εγκλήματος είμαστε οι Θεσσαλοί. Οι προεκτάσεις του «συστήματος» στη Θεσσαλία φέρουν την κύρια ευθύνη και οι αγρότες-κτηνοτρόφοι ακολουθούν στις ευθύνες, που φτάνουν μέχρι τους πολίτες της Θεσσαλίας.

Σήμερα η κατάσταση φαίνεται μη αναστρέψιμη. Μία ελπίδα υπάρχει. Συναγερμός! Άμεση απάντηση στο σήμα κινδύνου της Θεσσαλίας. Το έργο αυτό είναι των Θεσσαλών. H τώρα ή ποτέ! Ας αρχίσουμε από κάπου. Εμείς προτείνουμε από το προβληματικότερο κομμάτι της Θεσσαλίας, την Ανατολική Θεσσαλία. Οι «έξυπνες» πόλεις, οι κυβόλιθοι, οι κόμβοι και τα «έργα πνοής» μπορούν να περιμένουν. Η σωτηρία της Θεσσαλίας θα είναι και η σωτηρία της Ελλάδας. Ελλάδα χωρίς ζωντανή Θεσσαλία δεν μπορεί να υπάρξει.

Πηγή: eleftheria.gr