ΕΛΚ: Το μπλοκάρισμα των ουκρανικών σιτηρών βοηθά τη Ρωσία

Οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις δεν πρέπει να ενεργούν εις βάρος της αλληλεγγύης για την Ουκρανία κατά τη διάρκεια του πολέμου.

«Μην κάνετε τίποτα που αποδυναμώνει την Ουκρανία. Βεβαιωθείτε ότι τα ουκρανικά σιτηρά φθάνουν στην Αφρική. Μην προβείτε σε μονομερή δράση που παραβιάζει το δίκαιο της ΕΕ». Αυτά είναι τα μηνύματα της Ομάδας του ΕΛΚ προς τις κυβερνήσεις της Πολωνίας, της Ουγγαρίας και της Σλοβακίας που ανακοίνωσαν μονομερή μπλοκ εισόδου ουκρανικών σιτηρών στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

«Οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις δεν πρέπει να ενεργούν εις βάρος της αλληλεγγύης για την Ουκρανία κατά τη διάρκεια του πολέμου. Προτού αποφασίσουμε μονομερώς να εμποδίσουμε τους τρόπους εξαγωγής για ουκρανικά προϊόντα, πρέπει να έχουμε λεπτομερείς πληροφορίες σχετικά με το γιατί αυτό το σιτηρό ή άλλα προϊόντα δεν μεταφέρθηκαν περαιτέρω εκτός Ευρώπης και ποια είναι η ακριβής ποσότητα των ουκρανικών σιτηρών ή άλλων προϊόντων που είναι αποθηκευμένα σε ευρωπαϊκές αποθήκες. Πρέπει επίσης να γνωρίζουμε ποια είναι τα αιτήματα των διαμαρτυρόμενων αγροτών στα κράτη μέλη. Οποιαδήποτε μονομερής ενέργεια από τα κράτη μέλη θα είναι μόνο μια κίνηση υπέρ της Ρωσίας», δήλωσε η ευρωβουλευτής Sandra Kalniete, η οποία είναι υπεύθυνη για τη θέση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου σχετικά με την προσωρινή απελευθέρωση του εμπορίου των ουκρανικών προϊόντων.

«Τα προβλήματα των αγροτών στις γειτονικές χώρες της Ουκρανίας είναι υπαρκτά και ο Επίτροπος για τη γεωργία, Janusz Wojciechowski, πρέπει να δώσει συγκεκριμένες λύσεις στα προβλήματα. Πρέπει να δει ότι οι γείτονες λαμβάνουν βοήθεια. Οι λεγόμενες λωρίδες αλληλεγγύης ιδρύθηκαν για να βοηθήσουν τις μεταφορές Ουκρανικά τρόφιμα σε τρίτες χώρες όταν η ρωσική επιθετικότητα έκλεισε τα ουκρανικά λιμάνια. Ζητάμε από τις κυβερνήσεις των κρατών μελών να εφαρμόσουν σωστά αυτές τις λωρίδες, ώστε οι μεταφορές να καταλήγουν εκεί που πρέπει. Τα σιτηρά προορίζονται για προορισμούς εκτός της αγοράς της ΕΕ. Εμείς Πρέπει να αποφευχθούν οι διαταραχές της αγοράς εντός της Ευρώπης. Το μπλοκάρισμα των μεταφορών δεν θα βοηθήσει ούτε την Ουκρανία ούτε εκείνες εκτός Ευρώπης που υποφέρουν περισσότερο από την αύξηση των τιμών των τροφίμων», δήλωσε ο ευρωβουλευτής Herbert Dorfmann, εκπρόσωπος της Ομάδας ΕΛΚ για τη γεωργία.