Ηνωμένο Βασίλειο: Σε τροχιά αποκλιμάκωσης οι τιμές των λιπασμάτων

«Οι υψηλές τιμές των τελευταίων 18 μηνών έχουν αλλάξει τη συμπεριφορά των αγροτών».

Οι τιμές των λιπασμάτων μειώθηκαν σε γενικές γραμμές από την αλλαγή του έτους, με αλλαγές στο ισοζύγιο προσφοράς και ζήτησης και πτώση των τιμών του φυσικού αερίου.

Ο Josh Joachim, διευθυντής προμηθειών Fertilizer στην ομάδα αγοράς αγροκτημάτων AF, δηλώνει ότι οι τιμές της ουρίας έχουν πρωτοστατήσει. Αυτές ωστόσο πρόσφατα έπεσαν από την κορυφή των 710 £ σε 450 £/τόνο.

«Οι τιμές του νιτρικού αμμωνίου ακολούθησαν το παράδειγμά μας – οι τιμές μας τον Απρίλιο αυξήθηκαν κατά 5 £ σε 455 £/τόνο, αλλά η αγορά περιμένει τις τιμές λιπασμάτων CF για τη νέα σεζόν, με τους αγρότες να ελπίζουν ότι θα ξεκινήσουν με τρεις».

Αν και η παραγωγή φωσφορικών αλάτων και ποτάσας δεν εξαρτάται από το αέριο που θα παραχθεί, τα δύο θρεπτικά συστατικά παρουσίασαν επίσης μεγάλη αύξηση στις τιμές πριν από ένα χρόνο, αλλά έχουν επίσης μετριαστεί, είπε ο Joachim.

Ο Joachim είπε ότι οι υψηλές τιμές των τελευταίων 18 μηνών έχουν αλλάξει τη συμπεριφορά των αγροτών, με περισσότερους αγρότες να χρησιμοποιούν έναν υπολογιστή χρήσης λιπασμάτων που κυκλοφόρησε η AF, καθώς και να δοκιμάζουν το έδαφος και να ελέγχουν την περιεκτικότητα σε άζωτο στους κόκκους. Περισσότεροι καλλιεργητές έχουν επίσης στραφεί σε μεθυλενοουρία βραδείας αποδέσμευσης.

Πηγή: fpcfreshtalkdaily.co.uk