Η βιομηχανία λιπασμάτων βλέπει τα κέρδη να πέφτουν εν μέσω πτώσης των τιμών

Μετά την άνοδο επήλθε η πτώση.

Μετά από ένα έτος κερδών ρεκόρ, οι εταιρείες λιπασμάτων τα είδαν να πέφτουν κατακόρυφα το περασμένο τρίμηνο, καθώς οι τιμές της ουρίας, του καλίου, του NPK, του DAP και άλλων υποχώρησαν.

Η Ca Mau Petroleum Fertilizer Joint Stock Company ανακοίνωσε κέρδη μετά από φόρους ύψους 230 δισεκατομμυρίων VND (9,8 εκατομμύρια δολάρια ΗΠΑ), πτώση 85% από έτος σε έτος.

Αυτό συνέβη επειδή η ουρία, το κύριο προϊόν λιπάσματός της που αντιπροσωπεύει το 80% των συνολικών πωλήσεων, είδε τις τιμές να μειώνονται κατά 40%.

Η Petrovietnam Fertilizer & Chemicals Corporation δήλωσε ότι τα κέρδη μειώθηκαν από 2,08 τρισεκατομμύρια VND σε 260 δισεκατομμύρια VND, και πάλι λόγω της πτώσης των τιμών της ουρίας.

Η Binh Dien Fertilizer υπέστη ζημιά 40 δισεκατομμυρίων VND έναντι κερδών 86 δισεκατομμυρίων VND την ίδια περίοδο πέρυσι.

Η Habac Nitrogenous Fertilizer & Chemicals JSC έχασε 130 δισεκατομμύρια VND αφού κέρδισε 870 δισεκατομμύρια VND ένα χρόνο νωρίτερα.

Μέχρι στιγμής φέτος οι τιμές των λιπασμάτων έχουν πέσει κατά 30-50%.

Η Agromonitor, μια εταιρεία που αναλύει τη γεωργική αγορά, είπε ότι οι τιμές της ουρίας έχουν πέσει στα 10.000 VND το κιλό, ή σχεδόν το ήμισυ της τιμής πριν από ένα χρόνο.

Οι τιμές καλίου, NPK και DAP μειώθηκαν κατά 30% σε 12.000-15.000 VND.

Αυτές είναι οι χαμηλότερες τιμές τα τελευταία δύο χρόνια.

Σύμφωνα με την Ένωση Λιπασμάτων του Βιετνάμ, από τα τέλη του 2022 οι τιμές της βενζίνης και του φυσικού αερίου δεν έχουν αυξηθεί και πολλές σημαντικές αγορές αντιμετωπίζουν απειλές ύφεσης, και αυτές οδηγούν τις τιμές των λιπασμάτων σταθερά προς τα κάτω.

Το αέριο αντιπροσωπεύει το 80-90% του κόστους της αμμωνίας, ενός σημαντικού συστατικού για την παρασκευή ουρίας.

Το πρόσφατο άνοιγμα της Κίνας αύξησε την προσφορά, ένας άλλος παράγοντας που μειώνει τις τιμές.

Η Vietcombank Securities είπε ότι οι έμποροι δεν είναι πρόθυμοι να δεχτούν περισσότερες μετοχές εν μέσω της πτώσης των τιμών, οδηγώντας σε περισσότερα αποθέματα για τους παραγωγούς.

Οι τιμές των λιπασμάτων είναι πιθανό να μειωθούν ακόμη περισσότερο φέτος, ανέφερε.