Ε.Ε: Μειωμένες σε όγκο οι εξαγωγές φρέσκων φρούτων και λαχανικών σε τρίτες χώρες

ι εξαγωγές λαχανικών ανήλθαν σε 2,8 εκατ. τόνους, 6% λιγότερες από το 2020, με την αξία να μειώνεται κατά 4% στα 2,12 δισ. ευρώ.

Οι εξαγωγές φρέσκων φρούτων και λαχανικών της ΕΕ σε τρίτες χώρες μειώθηκαν κατά 4% το 2021, σύμφωνα με στοιχεία της Eurostat, τα οποία επεξεργάστηκε η Fepex.

Οι εξαγωγές από τα 27 Κράτη-Μέλη της ΕΕ συν το Ηνωμένο Βασίλειο σε χώρες εκτός ΕΕ μειώθηκαν στους 5,5 εκατομμύρια τόνους, με την αξία να μειώνεται κατά 2% σε κάτι περισσότερο από 5 δισεκατομμύρια ευρώ.

Οι εξαγωγές λαχανικών ανήλθαν σε 2,8 εκατ. τόνους, 6% λιγότερες από το 2020, με την αξία να μειώνεται κατά 4% στα 2,12 δισ. ευρώ.

Οι εξαγωγές νωπών φρούτων, εν τω μεταξύ, διαμορφώθηκαν σε 2,6 εκατ. τόνους, μειωμένες κατά 1%, σε αξία 2,88 δισ. ευρώ (- 1%).

«Αντιμετωπίζοντας τους χαμηλούς όγκους και τη μείωση των πωλήσεων κοινοτικών φρούτων και λαχανικών σε τρίτες χώρες, η αντίθετη διαδικασία συμβαίνει στις κοινοτικές εισαγωγές από τρίτες χώρες, με πολύ μεγαλύτερο όγκο και ανάπτυξη», δήλωσε η Fepex.

«Με αυτή την έννοια, οι εισαγωγές από την ΕΕ συν το Ηνωμένο Βασίλειο φρούτων και λαχανικών που παράγονται σε τρίτες χώρες αυξήθηκαν κατά 4 τοις εκατό το 2021 σε σύγκριση με το 2020, φθάνοντας τους 14,8 εκατομμύρια τόνους, γεγονός που δείχνει, σύμφωνα με τη Fepex, την παγκοσμιοποίηση της αγοράς τροφίμων».