Ιταλία: Σε απόγνωση οι αγρότες εξαιτίας των πλημμυρών - Βαρύ το πλήγμα στην παραγωγή

Η Emilia Romagna είναι από τις πιο εύφορες περιοχές της Ιταλίας – αντιπροσωπεύει το ένα τρίτο της συνολικής συγκομιδής φρούτων της χώρας.

Το νερό από την καταρρακτώδη βροχή που έπληξε τη βόρεια περιοχή Emilia Romagna της Ιταλίας την περασμένη εβδομάδα, σκοτώνοντας 14 ανθρώπους και εκτοπίζοντας δεκάδες χιλιάδες, μπορεί να σαπίσει τις ρίζες σχεδόν 15 εκατομμυρίων οπωροφόρων δέντρων. Οι πλημμύρες έρχονται μετά από μήνες ξηρασίας που είχαν ήδη γονατίσει τους αγρότες στη Βόρεια Ιταλία. 

Σύμφωνα με εκτιμήσεις της Coldiretti, της κύριας ένωσης αγροτών της Ιταλίας, βυθίστηκαν πάνω από 5.000 αγροκτήματα και δεκάδες χιλιάδες εκτάρια γεωργικής γης. Η εκτεταμένη ζημιά στις καλλιέργειες αναμένεται να κοστίσει στην κυβέρνηση περίπου 1,5 δισεκατομμύρια ευρώ (1,62 δισεκατομμύρια δολάρια ΗΠΑ), καθώς ο Coldiretti προειδοποιεί ότι το στάσιμο νερό στα χωράφια κινδυνεύει να σαπίσει τις ρίζες περίπου 15 εκατομμυρίων οπωροφόρων δέντρων και να καταστρέψει τουλάχιστον 400 εκατομμύρια κιλά σίτου.

Η Emilia Romagna είναι από τις πιο εύφορες περιοχές της Ιταλίας – αντιπροσωπεύει το ένα τρίτο της συνολικής συγκομιδής φρούτων της χώρας. Η περιοχή είναι ο μεγαλύτερος παραγωγός αχλαδιών, ροδάκινων, νεκταρινιών, βερίκοκων και δαμάσκηνων, καθώς και ο δεύτερος μεγαλύτερος παραγωγός κερασιών και ακτινιδίων.

Οι καταστροφικές πλημμύρες ήρθαν μετά από μια μακρά, έντονη ξηρασία που είχε στεγνώσει την εύφορη γη, μειώνοντας την ικανότητά της να απορροφά νερό και επιδεινώνοντας έτσι την κατάσταση. Η έλλειψη βροχοπτώσεων τους τελευταίους μήνες επηρέασε σε μεγάλο βαθμό τις καλλιέργειες και την παραγωγή υδροηλεκτρικής ενέργειας, με τις δεξαμενές που αποθηκεύουν το νερό των ποταμών που προορίζονται για χρήση σε υδροηλεκτρικούς σταθμούς να πέφτουν κάτω από τις ελάχιστες ιστορικές τιμές.

Η πρωθυπουργός Μελόνι σε δηλώσεις της δεσμεύτηκε για τη στήριξη των παραγωγών. Μάλιστα δεσμεύτηκε να βρει τους πόρους που απαιτούνται για τις προσπάθειες καθαρισμού και να βοηθήσει τους εκτοπισμένους, καλώντας το Ταμείο Αλληλεγγύης της Ευρωπαϊκής Ένωσης για φυσικές καταστροφές και προσθέτοντας ότι οι ηγέτες της G7 είχαν επίσης πρόσφεραν την υποστήριξή τους.