«Σαρώνει» η ακρίβεια: Νέες αυξήσεις σε ψωμί και στα βασικά αγαθά

Πότε θα πέσουν οι τιμές;

Η αποκλιμάκωση των τιμών στα τρόφιμα ακολουθεί πολύ αργούς ρυθμούς συγκριτικά μάλιστα με άλλες κατηγορίες με αποτέλεσμα η ακρίβεια να αποτελεί νούμερο ένα πρόβλημα σε πολλές χώρες.

Σύμφωνα με τους Financial Times, η ραγδαία αυτή ακρίβεια έχει προκαλέσει ένα, άλλοτε φανερό και άλλοτε πιο παρασκηνιακό, «πόλεμο» μεταξύ των λιανοπωλητών (όπως τα καταστήματα τροφίμων και τα σουπερμάρκετ) και των κυβερνήσεων των κρατών της ΕΕ -μιλάμε για την πιο σκληρή κόντρα για το κόστος των τροφίμων εδώ και 50 χρόνια, με τις Βρυξέλλες να επιδίδονται σε ελέγχους τιμών για να αντιμετωπίσουν την ακρίβεια αυτή.

«Η Ελλάδα έχει υιοθετήσει μια εναλλακτική προσέγγιση για τον έλεγχο των τιμών, περιορίζοντας τα περιθώρια κέρδους των λιανοπωλητών σε τρόφιμα και άλλα βασικά είδη»

Στη χώρα μας τον Απρίλιο οι τιμές των τροφίμων συνέχισαν να… τρέχουν παρά την υποχώρηση του πληθωρισμού στο 3%.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat, ο πληθωρισμός των τροφίμων τον Απρίλιο στην Ελλάδα ήταν 11,2% μειωμένος συγκριτικά με τον Μάρτιο (14,1%), όταν στην Ευρωζώνη τον ίδιο μήνα ήταν πολύ υψηλότερος στο 15,1% από 17,9% τον Μάρτιο.

Ωστόσο, οι τιμές σε 10 από τα 25 επιμέρους προϊόντα που απαρτίζουν τον δείκτη τροφίμων της Eurostat είναι υψηλότερες στη χώρα μας σε σύγκριση με τον μέσο όρο της Ευρωζώνης.

Ειδικότερα οι Έλληνες πληρώνουν ακριβότερα για τα αυγά, το ψωμί, το μοσχάρι, το χοιρινό, το βούτυρο, τα έλαια και τα λίπη, τον καφέ, τη μπύρα και το κρασί.

Αναλυτικά, τον Απρίλιο του 2023 οι τιμές των αυγών σε ετήσια βάση αυξήθηκαν κατά 17,8% στην Ελλάδα έναντι 16,7% στην Ευρωζώνη, ενώ το ψωμί κατά 17% έναντι 14,6% στην Ευρωζώνη.

Οι αρτοποιοί μιλούν για λογικές αυξήσεις αφού οι τιμές επιβαρύνονται σε αναλογία με τις αυξήσεις στις πρώτες ύλες και στην ενέργεια.

Στον αντίποδα οι κρεοπώλες λένε ότι «δεν δικαιολογούνται  πλέον αυτές οι τιμές σε κοτόπουλα και αυγά» αφού όπως επισημαίνουν οι τιμές των ζωοτροφών έχουν υποχωρήσει αισθητά.

Πολύ μεγαλύτερη είναι η απόκλιση στο βούτυρο, καθώς σε ετήσια βάση στη χώρα μας αυξήθηκε κατά 16,8% ενώ στην Ευρωζώνη μόλις 6,1%, ενώ εξίσου μεγάλη είναι η διαφορά των ανατιμήσεων στο μοσχάρι καθώς στην Ελλάδα τον Απρίλιο του 2023 ανατιμήθηκε κατά 15,2%, έναντι 8,6% στην Ευρωζώνη.

Αντίθετα οι τιμές στη ζάχαρη, στο αρνί, στο κατσίκι, στις πατάτες και στο τυρί έχουν υποχωρήσει από τις αρχές του τρέχοντος έτους.