Η ΕΕ προτρέπει την Ουκρανία να παρατείνει την απαγόρευση εισαγωγής σιτηρών, το Κίεβο λέει ότι βοηθά τον Πούτιν

Ο Επίτροπος Γεωργίας της ΕΕ δήλωσε την Τρίτη ότι είναι απαραίτητο να παραταθούν οι περιορισμοί στις εισαγωγές σιτηρών από την Ουκρανία τουλάχιστον μέχρι τα τέλη Οκτωβρίου, παρά τη σφοδρή αντίθεση του Κιέβου.

Οι περιορισμοί – που προκάλεσαν επίσης ρήξη μεταξύ των μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης – ακολούθησαν καταγγελίες από χώρες της ανατολικής ΕΕ ότι ένα πλεόνασμα ουκρανικών σιτηρών μειώνει τις τοπικές τιμές και επηρεάζει τους ντόπιους αγρότες.

Η ΕΕ τελικά συνήψε συμφωνία με τα πέντε εμπλεκόμενα κράτη – Βουλγαρία, Ουγγαρία, Πολωνία, Ρουμανία και Σλοβακία – για να τους επιτρέψει να εμποδίσουν την εισαγωγή σιτηρών από την Ουκρανία.

Ο Ευρωπαίος Επίτροπος για τη Γεωργία, Janusz Wojciechowski, δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου την Τρίτη: «Πρέπει να παρατείνουμε, το καλύτερο, μέχρι το τέλος του έτους, αλλά τουλάχιστον μέχρι το τέλος Οκτωβρίου».

"Το πρόβλημα... είναι ότι υπάρχουν περισσότερα σιτηρά στην αποθήκευση της πρώτης γραμμής (χώρες) από ό,τι στην Ουκρανία και αυτός είναι ο λόγος που πρέπει να παρατείνουμε αυτήν την προσωρινή απαγόρευση εισαγωγών για να βελτιωθεί η κατάσταση στις χώρες της πρώτης γραμμής", είπε. .

Ο Πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι έχει ήδη επικρίνει τους περιορισμούς στις εξαγωγές στη χώρα του που έχει πλήξει τον πόλεμο ως «εντελώς απαράδεκτους».

Η χώρα την Τετάρτη προειδοποίησε ότι οι απαγορεύσεις στις εξαγωγές σιτηρών που επιβλήθηκαν από ορισμένες χώρες της ΕΕ βοηθούσαν τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν να διχάσει την Ευρώπη.

«Η συνέχιση των περιορισμών σημαίνει να τεθούν επιπλέον όπλα στα χέρια του Πούτιν ενάντια στην ενότητα στην Ευρώπη», ανέφερε στο Twitter το ουκρανικό υπουργείο Γεωργίας.

"Οι ισχύοντες περιορισμοί πρέπει να ακυρωθούν."

Οι περιορισμοί έχουν επίσης αμφισβητηθεί από 12 χώρες της ΕΕ, συμπεριλαμβανομένης της Γαλλίας και της Γερμανίας, οι οποίες εξέφρασαν ανησυχίες για την «έλλειψη διαφάνειας» και προειδοποίησαν ότι υπάρχει κίνδυνος να υπονομεύσει την ενιαία αγορά της Ευρώπης.

Ο Wojciechowski δήλωσε την Τρίτη ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν έχει ακόμη υιοθετήσει τη θέση της.

Πρόσθεσε, ωστόσο, ότι ελπίζει ότι «κατάφερε να πείσει τα υπόλοιπα κράτη μέλη ότι αυτό είναι δίκαιο».

Ο Wojciechowski μίλησε σε συνέντευξη Τύπου κατά τη διάρκεια συνεδρίασης της ΕΕ για τη γεωργία στην οποία συμμετείχε ο Ουκρανός υπουργός Γεωργίας Mykola Solskyi, ο οποίος είπε ότι δεν ήταν σωστό να συνεχιστούν οι περιορισμοί.

Προς το παρόν πρόκειται να ολοκληρωθούν στις 5 Ιουνίου.

Η εισβολή της Ρωσίας πέρυσι περιόρισε σοβαρά το παραδοσιακό κανάλι εξαγωγής ουκρανικών σιτηρών μέσω της Μαύρης Θάλασσας, καθιστώντας αναγκαία την εξαγωγή χερσαίων μέσων των γειτόνων της Ουκρανίας.

Τα κράτη μέλη συμφώνησαν να επιτρέψουν την εισαγωγή ορισμένων προϊόντων από την Ουκρανία χωρίς ποσοτικούς περιορισμούς και τελωνειακούς και επίσημους ελέγχους.

Ωστόσο, οι αγρότες σε ορισμένες χώρες της ΕΕ διαμαρτυρήθηκαν μετά την πτώση των τιμών, προκαλώντας περιορισμούς και απαγορεύσεις στις εξαγωγές τροφίμων της Ουκρανίας ως απάντηση.