Ε.Ε.: Προχωρά ο σχεδιασμός βιώσιμης διαχείρισης των υδάτων

Για τη γεωργία προβλέπεται ασφαλή επαναχρησιμοποίηση του νερού

Μια ολοκληρωμένη προσέγγιση για τη διαχείριση των υδάτων προωθεί η Ε.Ε, έχοντας ως στόχο, μεταξύ άλλων, να υπάρχει επαρκής ποσότητα καθαρού νερού για όλους μέσω βιώσιμων στρατηγικών διαχείρισης.  

Σύμφωνα με έγγραφο της Ε.Ε. τα Κράτη-Μέλη είναι υποχρεωμένα να εγκρίνουν σχέδια διαχείρισης λεκάνης απορροής, τα οποία αποτελούν το κύριο εργαλείο σχεδιασμού για τη βιώσιμη διαχείριση των υδάτων. 

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα αξιολογήσει αυτά τα σχέδια και στη συνέχεια θα υποβάλει έκθεση στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο σχετικά με την πρόοδο που έχει επιτευχθεί ως προς τον στόχο.

Σε ό,τι αφορά τον γεωργικό τομέα, ο κανονισμός για την επαναχρησιμοποίηση του νερού θα επιτρέψει την ασφαλή επαναχρησιμοποίηση του νερού στη γεωργία. Η οδηγία για το πόσιμο νερό προβλέπει το εργαλείο πολιτικής για τη διασφάλιση της πρόσβασης σε ασφαλές πόσιμο νερό για όλους και συνεπάγεται τη μείωση των ποσοστών διαρροής.

Τέλος, η Ε.Ε. προχώρα και στην σύσταση ομάδας εργασίας για τη λειψυδρία και την ξηρασία με σκοπό την ενίσχυση της ανθεκτικότητας και της συνεργασίας στην ξηρασία. Επειδή η επιστήμη αποτελεί σημαντική παράμετρο για την αντιμετώπιση της κρίσης των υδάτων, η Επιτροπή εγκαινίασε επίσης το Ευρωπαϊκό Παρατηρητήριο για την ανθεκτικότητα και την προσαρμογή στην ξηρασία.