Ελαιόλαδο: Η Τουρκία απαγόρευσε την εξαγωγή του

Για την επόμενη ελαιοκομική σεζόν, εκτιμάται στη γειτονική Τουρκία ότι οι τιμές των επιτραπέζιων ελιών, όπως οι καλαμών, θα εκτιναχθούν στα ύψη.

Η παραγωγή ελαιολάδου της Τουρκίας αυξήθηκε κατά 79% από έτος σε έτος σε υψηλό ρεκόρ των 421.717 τόνων το 2022.

Ενώ η παραγωγή ελιάς και ελαιολάδου στην Ευρώπη, ειδικά στην Ισπανία, βρίσκεται σε κρίση λόγω της ξηρασίας, η Τουρκία στοχεύει να ενισχύσει το μερίδιο αγοράς της με τη θέσπιση νέων στρατηγικών παραγωγής και εξαγωγής.

Κοντά στην επίτευξη ρεκόρ εξαγωγών ελαιολάδου ύψους 1 δισεκατομμυρίου δολαρίων, η Tουρκία επικεντρώθηκε στην παραγωγή και τις πωλήσεις προστιθέμενης αξίας, σύμφωνα με στοιχεία που συγκέντρωσε το Anadolu.

Μιλώντας στο Anadolu, ο επικεφαλής της Ένωσης Εξαγωγέων Ελιάς και Ελαιόλαδου Aegean Davur Er δήλωσε: «Η Τουρκία έχει θέσει στόχο 1 δισεκατομμύριο δολάρια σε εξαγωγές ελαιολάδου φέτος, θα είναι ιστορικό ρεκόρ».

Ο Aysegul Selisik, βοηθός εκπρόσωπος στην Τουρκία για τον Οργανισμό Τροφίμων και Γεωργίας των Ηνωμένων Εθνών (FAO), τόνισε ότι η συνολική παραγωγή ελιάς στον κόσμο ήταν πάνω από 23 το 2021.

Δηλώνοντας ότι ο αριθμός των ελαιόδεντρων στην Τουρκία έφτασε τα 189 εκατομμύρια από 99 εκατομμύρια τα τελευταία 20 χρόνια, ο Σελισίκ υπογράμμισε ότι η παραγωγή αυξήθηκε ανάλογα.

Έτσι, σήμερα μαθαίνουμε ότι η Τουρκική κυβέρνηση έκανε δεκτό το αίτημα και προχώρησε σε απαγόρευση εξαγωγής των χύμα ελαιολάδων (παρθένα και ραφινέ), αλλά όχι του τυποποιημένου.