Βοϊτσεχόφσκι: Η Ευρώπη θα στηρίξει τους Έλληνες αγρότες που επλήγησαν

Συνεργασία για αποκατάσταση των ζημιών και ενίσχυση της ανθεκτικότητας των αγροτικών κοινοτήτων στην κλιματική αλλαγή

Τη στήριξη της Ευρώπης στην Ελλάδα για την αντιμετώπιση των πλημμυρών που έπληξαν τη χώρα τον Σεπτέμβριο του 2023 επεσήμανε ο Ευρωπαίος Επίτροπος Γεωργίας, Γιάνους Βόιτσεσχόφσκι με ανάρτησή του στο «Χ».

Ο κ. Βόιτσεσχόφσκι επισκέφθηκε τη Θεσσαλία συνοδευόμενος από τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Λευτέρη Αυγενάκη και στελέχη του ΥΠΑΑΤ, όπου και συζητήσαν για τους τρόπους παροχής βοήθειας στους αγρότες που επλήγησαν.

Ο Επίτροπος υπογράμμισε η Ε.Ε. θα κινητοποιήσει όλους τους πιθανούς πόρους για να υποστηρίξει την ανάκαμψη των αγροκτημάτων και των δασών που επλήγησαν από τις πλημμύρες και τις πυρκαγιές αντίστοιχα.

Συγκεκριμένα, η Ένωση θα παράσχει χρηματοδότηση για την αποκατάσταση των υποδομών, την αναπλήρωση των απωλειών παραγωγής και την ενίσχυση της ανθεκτικότητας των αγροτικών κοινοτήτων στην κλιματική αλλαγή.

Η ευρωπαϊκή βοήθεια θα είναι σημαντική για την αποκατάσταση των ζημιών που προκλήθηκαν από τις πλημμύρες και για τη στήριξη των αγροτών που επλήγησαν.

Η κλιματική αλλαγή είναι μια πραγματικότητα που επηρεάζει όλο και περισσότερο την Ευρώπη και η συνεργασία της ΕΕ με τις εθνικές αρχές είναι απαραίτητη για την αντιμετώπιση των προκλήσεων που δημιουργεί.

Ειδικότερα, η βοήθεια της ΕΕ θα επικεντρωθεί στις εξής δράσεις:

*Αποκατάσταση υποδομών, όπως γεφυρών, δρόμων, αγωγών και κτηρίων.

* Αναπλήρωση απωλειών παραγωγής, όπως ζωοτροφών, φυτών και προϊόντων.

* Ενίσχυση της ανθεκτικότητας των αγροτικών κοινοτήτων στην κλιματική αλλαγή, μέσω της βελτίωσης των πρακτικών διαχείρισης των υδάτων και της προστασίας των εκτάσεων από φυσικές καταστροφές.

* Η βοήθεια της ΕΕ αναμένεται να ξεκινήσει σύντομα και να διαρκέσει για αρκετούς μήνες.