Η ελληνική οικονομία: Από τον ενάρετο κύκλο στον επάρατο… εν ριπή οφθαλμού

Στην Αθήνα ο ο υψηλότερος πληθωρισμός τιμών στα ακίνητα

Η ελληνική οικονομία βίωσε μια ραγδαία ανάκαμψη μετά την άρση των περιορισμών της COVID-19, με το ΑΕΠ να αυξάνεται πάνω από 6% το 2023. 

Η ανάπτυξη τροφοδοτήθηκε από την άνοδο του τουρισμού, τις επενδύσεις και την κατανάλωση.

Ωστόσο, η ραγδαία άνοδος των τιμών των ακινήτων, η οποία αγγίζει πλέον το 12% σε ετήσια βάση, εγείρει ανησυχίες για τη δημιουργία μίας νέας φούσκας. 

Η Αθήνα έχει γίνει η ευρωπαϊκή πρωτεύουσα με τον υψηλότερο πληθωρισμό τιμών στα ακίνητα, αγγίζοντας σχεδόν τα ιστορικά υψηλά του 2008.

Παράλληλα, η γαλλική τράπεζα BNP Paribas επισημαίνει μακροπρόθεσμες προκλήσεις για την ελληνική οικονομία, όπως:

Δυσμενή δημογραφικά στοιχεία: Η Ελλάδα έχει έναν από τους γηραιότερους πληθυσμούς στην Ευρώπη, με το προσδόκιμο ζωής να αγγίζει τα 81 έτη και το ποσοστό γεννήσεων να είναι χαμηλό.

Στάσιμο εργατικό δυναμικό: Η ανεργία παραμένει υψηλή, αγγίζοντας το 9,4%, ενώ το εργατικό δυναμικό συρρικνώνεται λόγω της γήρανσης του πληθυσμού.

Χαμηλά ποσοστά επενδύσεων: Η Ελλάδα υστερεί σε σχέση με άλλες χώρες της Ευρωζώνης όσον αφορά τα ποσοστά επενδύσεων, τα οποία παραμένουν χαμηλά.

Η δημοσιονομική εξυγίανση παραμένει προτεραιότητα, με την Ελλάδα να έχει καταγράψει πρωτογενές δημοσιονομικό πλεόνασμα 0,1% το 2022. Η βελτίωση στους λογαριασμούς του Δημοσίου αναμένεται να μειώσει σημαντικά το δημόσιο χρέος, το οποίο, παρότι παραμένει ο υψηλότερος στην Ευρώπη, οδεύει προς πτωτική πορεία.

Στον πολιτικό τομέα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης ηγείται μίας ισχυρής κυβέρνησης και σκοπεύει να συνεχίσει το πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων.

Η BNP Paribas καταλήγει με συγκρατημένη αισιοδοξία για την ελληνική οικονομία, τονίζοντας ότι παρά τις βελτιώσεις, υπάρχουν πολλοί κίνδυνοι που ελλοχεύουν.