EE: Πιέζει τα κράτη να αναλάβουν δράση έναντι των πωλητών 5G υψηλού κινδύνου

Ένας αξιωματούχος της Επιτροπής αποκάλυψε την Παρασκευή ότι τα δύο τρίτα των κρατών μελών είχαν προχωρήσει στην εφαρμογή της εργαλειοθήκης 5G

Τα έθνη της ΕΕ πρέπει να σημειώσουν επείγουσα πρόοδο όσον αφορά τον μετριασμό των κινδύνων για δίκτυα τηλεπικοινωνιών 5G που θέτουν ορισμένοι προμηθευτές υψηλού κινδύνου, ανέφερε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή σε έκθεση προόδου που δημοσιεύθηκε την Παρασκευή (24 Ιουλίου).

Η κλήση έρχεται σε μια στιγμή που η Ουάσιγκτον συνεχίζει να αυξάνει την πίεση στην ΕΕ να απαγορεύσει την κινεζική εταιρεία παροχής τηλεπικοινωνιών Huawei, μετά από πρόσφατες κινήσεις στο Ηνωμένο Βασίλειο και τη Γαλλία για τον περιορισμό της συμμετοχής της εταιρείας στην υποδομή 5G.

«Τα περισσότερα κράτη μέλη δεν έχουν ακόμη καταρτίσει ή κοινοποιήσει σαφή σχέδια για την αποτελεσματική αντιμετώπιση υφιστάμενων καταστάσεων εξάρτησης από προμηθευτές υψηλού κινδύνου και για την πρόληψη μελλοντικών εξαρτήσεων», δήλωσε η έκθεση προόδου της Παρασκευής για την ασφάλεια 5G στην ΕΕ.

«Απαιτείται επειγόντως πρόοδος για τον μετριασμό αυτού του σημαντικού κινδύνου, με σκοπό επίσης τη μείωση των εξαρτήσεων σε επίπεδο Ένωσης», πρόσθεσε.

Ως μέρος μιας σειράς μέτρων που παρουσίασε η Επιτροπή στην εργαλειοθήκη 5G του Ιανουαρίου, τα κράτη μέλη ανέλαβαν την αξιολόγηση του προφίλ κινδύνου των παρόχων τηλεπικοινωνιών, με σκοπό την επιβολή περιορισμών σε αυτούς τους προμηθευτές που θεωρούνται υψηλού κινδύνου.

Ένας αξιωματούχος της Επιτροπής αποκάλυψε την Παρασκευή ότι τα δύο τρίτα των κρατών μελών είχαν προχωρήσει στην εφαρμογή της εργαλειοθήκης 5G στο βαθμό που έχουν εντοπίσει έναν κατάλογο προμηθευτών υψηλού κινδύνου, αλλά ότι μόνο το ένα τρίτο αυτού του αριθμού είχε υποβάλει σχέδια για να περιορίσει τη συμμετοχή τέτοιων προμηθευτών υψηλού κινδύνου.