Οι επιστήμονες φοβούνται τη διαρκή επίδραση από την πετρελαιοκηλίδα του Μαυρίκιου

Μερικά κοράλλια έχουν ζήσει για αιώνες στα όρια του Μαυρίκιου. Τώρα πνιγμένο για μέρες με βαρύ μαζούτ που χύθηκε από ένα ναυάγιο της Ιαπωνίας δεξαμενόπλοιο κοντά, τμήματα αυτών των υφάλων μπορεί να αντιμετωπίζουν προβλήματα.

Ο πλήρης αντίκτυπος της τοξικής διαρροής εξακολουθεί να εκτυλίσσεται, λένε οι επιστήμονες. Καθώς οι κάτοικοι του νησιού του Ινδικού Ωκεανού προσπαθούν να "σφουγγαρίσουν" τις πετρελαιοκηλίδες και τις συσσωματώσεις, βλέπουν νεκρά χέλια και ψάρια να επιπλέουν στο νερό, καθώς τα θαλασσοπούλια που εμποτίζονται με καύσιμα περνούν στην ακτή.

Οι δορυφορικές εικόνες δείχνουν επίσης τους 1.000 τόνους χυμένου πετρελαίου που απλώνονται προς τα βόρεια κατά μήκος της ακτογραμμής από το σημείο διαρροής στα γαλαζοπράσινα νερά του Blue Bay Marine Park.

Οι ζημιές, λένε οι επιστήμονες, θα μπορούσαν να επηρεάσουν τον Μαυρίκιο και την οικονομία που εξαρτάται από τον τουρισμό για δεκαετίες.

«Αυτή η διαρροή πετρελαίου συνέβη σε μια από τις, αν όχι τις πιο ευαίσθητες περιοχές του Μαυρίκιου», δήλωσε ο ωκεανογράφος και περιβαλλοντικός μηχανικός Vassen Kauppaymuthoo τηλεφωνικώς στο Reuters από το νησί, όπου παρακολουθούσε την καταστροφή. «Μιλάμε για δεκαετίες για να ανακάμψουμε από αυτή τη ζημιά και μερικές από αυτές μπορεί να μην ανακάμψουν ποτέ».

Η άγρια ​​φύση που κινδυνεύει περιλαμβάνει τις γλάστρες που καλύπτουν την άμμο στα ρηχά νερά, κλόουν που ξεχειλίζουν γύρω από κοραλλιογενείς υφάλους, μαγκρόβια δέντρα που αγκαλιάζουν την ακτή με τα μπερδεμένα ριζικά τους συστήματα και το κρίσιμο απειλούμενο Pink Pigeon, ενδημικό στο νησί.

Οι γιγαντιαίες χελώνες περπατούν αργά μέσα από ένα φυσικό καταφύγιο στο κοντινό νησάκι Ile-aux-Aigrettes, όπου υπάρχει επίσης ένας σταθμός επιστημονικής έρευνας. Συνολικά, το πάρκο Blue Bay Marine μετρά 38 είδη κοραλλιών και 78 είδη ψαριών.

Η διαρροή φέρνει «ένα τεράστιο δηλητηριώδες σοκ στο σύστημα», δήλωσε ο Adam Moolna, περιβαλλοντικός επιστήμονας από τον Μαυρίκιο, ο οποίος διαλέγει στο Πανεπιστήμιο Keele στη Βρετανία. «Αυτό το πετρέλαιο θα έχει επεισόδια επίδραση στους ιστούς της ζωής.»