ΗΠΑ: To μέλλον του πλανήτη στα χέρια των ψηφοφόρων

Ο Τραμπ, ο οποίος χαρακτήρισε την κλιματική αλλαγή ως φάρσα, έχει διπλασιάσει την υποστήριξη για τη ρύπανση των ορυκτών καυσίμων

Οι προεδρικές εκλογές των Ηνωμένων Πολιτειών θα «ενώσουν ή θα σπάσουν» τον πλανήτη μετά από τέσσερα χρόνια κατά τη διάρκεια των οποίων ο Ντόναλντ Τραμπ απογοήτευσε τις παγκόσμιες προσπάθειες για μείωση των εκπομπών, προειδοποιούν ειδικοί του κλίματος, φοβούμενοι ότι η επανεκλογή του μπορεί να θέσει σε κίνδυνο τις πιθανότητες του κόσμου να αποφύγει την καταστροφική υπερθέρμανση.

Σε ένα χρόνο που κυριαρχείται από την πανδημία του κοροναϊού, έχουν παρατηρηθεί αυξανόμενα σημάδια των βίαιων επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής, με θερμοκρασίες ρεκόρ, απώλεια θαλάσσιου πάγου και τεράστιες πυρκαγιές που καίνε τμήματα του Αρκτικού Κύκλου, της λεκάνης του Αμαζονίου και των ίδιων των ΗΠΑ.

Οι επιστήμονες λένε ότι το παράθυρο της ευκαιρίας για περιορισμό της υπερθέρμανσης της Γης μειώνεται γρήγορα.

Αυτή η προθεσμία ενισχύει την παγκόσμια σημασία της επιλογής των Αμερικανών ψηφοφόρων μεταξύ του Τραμπ και του Δημοκρατικού αμφισβητή του Τζο Μπάιντεν για να ηγηθεί του δεύτερου μεγαλύτερου εκπομπού στον κόσμο για τα επόμενα τέσσερα χρόνια.

Ο Τραμπ, ο οποίος χαρακτήρισε την κλιματική αλλαγή ως φάρσα, έχει διπλασιάσει την υποστήριξη για τη ρύπανση των ορυκτών καυσίμων και έχει ανακαλέσει ή αναστρέψει μια σειρά περιβαλλοντικών προτύπων.

Και μόλις μια ημέρα μετά την ψηφοφορία των ΗΠΑ στις 3 Νοεμβρίου, η χώρα θα αποσυρθεί επίσημα από τη συμφωνία του Παρισιού, τη διεθνή συμφωνία που αποσκοπεί στον περιορισμό των εκπομπών και στην αποτροπή της υπερθέρμανσης.

Η υπογραφή του Trump για την κλιματική αναστάτωση «έχει ήδη μειώσει την ηθική μας θέση, μας οδηγεί από έναν ηγέτη στο πίσω μέρος του πακέτου», δήλωσε ο επιστήμονας του κλίματος Michael Mann στο AFP.

Χωρίς την αμερικανική ηγεσία για το κλίμα «Φοβάμαι ότι ο υπόλοιπος κόσμος δεν θα πάρει αρκετά σοβαρά τις υποχρεώσεις τους να μειώσουν τις εκπομπές εγκαίρως για να αποτρέψουν τις χειρότερες επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής», είπε.

«Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο το έχω ονομάσει εκλογές για το κλίμα ή το σπάσιμο όσον αφορά το κλίμα.»

«Τελευταίο τεστ στρες»

Η Γη έχει μέχρι τώρα θερμανθεί κατά μέσο όρο κατά ένα βαθμό Κελσίου πάνω από τα επίπεδα της βιομηχανίας, αρκετά για να ενισχύσει την ένταση των θανατηφόρων κυμάτων θερμότητας, της ξηρασίας και των τροπικών καταιγίδων.

Η κλιματική αλλαγή, που οφείλεται στα αέρια του θερμοκηπίου από την καύση ορυκτών καυσίμων, επιταχύνθηκε τις τελευταίες δεκαετίες.

Η Συμφωνία του Παρισιού του 2015 είχε ως στόχο να αρχίσει να φεύγει.

Με τη συμφωνία, τα έθνη συμφώνησαν να περιορίσουν την υπερθέρμανση του πλανήτη στο «πολύ κάτω» 2ºC.

Οι ΗΠΑ δεσμεύθηκαν να μειώσουν τις εκπομπές τους κατά 26-28% κάτω από τα επίπεδα του 2005 έως το 2025.

Το 2016, οι εκλογές του Τραμπ προκάλεσαν το ξετύλιγμα αυτών των δεσμεύσεων, με αποτέλεσμα τον όρκο να αποσυρθούν εντελώς από τη συμφωνία του Παρισιού.

Ήταν το εφιαλτικό σενάριο που έχασε την υποστήριξη ενός από τους μεγαλύτερους ρυπαίνοντες στον κόσμο που έχει ενθαρρύνει άλλα έθνη να επιβραδύνουν τις δεσμεύσεις τους για το κλίμα, λένε οι αναλυτές.

Ωστόσο, ο Mohamed Adow, διευθυντής της Power Shift Africa, δήλωσε ότι ο Τραμπ έδειξε ότι η συμφωνία ήταν «πολύ ισχυρότερη από ό,τι φοβόμαστε πολλοί από εμάς».

«Ήταν το απόλυτο τεστ αντοχής και παρά την πλήρη μετωπική του επίθεση, κανένας άλλος δεν ακολούθησε την τρέλα του και εγκατέλειψε τη συμφωνία», είπε.

Στην πραγματικότητα, με προθεσμία στα τέλη του έτους να αναβαθμίσουν τη δέσμευσή τους για περιορισμό των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου, άλλοι σημαντικοί εκπομποί έχουν αρχίσει να γεμίζουν το κενό της ηγεσίας του κλίματος.