Μ.Δαμανάκη:να προστατεύσουμε τη θάλασσα από τις ανθρωπογενείς βλάβες

Παρουσιάζοντας στο Άτυπο Συμβούλιο Ανταγωνιστικότητας της Ευρωπαϊκής Ένωσης την Ανακοίνωση της Κομισιόν με θέμα την Kαινοτομία στη Γαλάζια Οικονομία, η Επίτροπος Θαλασσίων Υποθέσεων και Αλιείας Μαρία Δαμανάκη μεταξύ άλλων τόνισε:

“Υπάρχει αξιοσημείωτη δυναμική για τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας και ανάπτυξης στην υπόθεση αυτή. Ο θαλάσσιος τομέας απασχολεί ήδη 5,4 εκατομμύρια ανθρώπους στην Ευρώπη αλλά έχει δυνατότητες να απασχολήσει 7 εκατομμύρια ως το 2020.

Στόχος μας είναι να ενθαρρύνουμε τις επενδύσεις και ταυτόχρονα να προστατεύσουμε τη θάλασσα από τις ανθρωπογενείς βλάβες.

Για το σκοπό αυτό την περασμένη εβδομάδα μαζί με την Επίτροπο Γκέγκαν Κουήν παρουσιάσαμε στις Βρυξέλλες  ένα συγκεκριμένο Σχέδιο Δράσης στο πλαίσιο της Πρωτοβουλίας για την Γαλάζια Ανάπτυξη που είχαμε αναλάβει πριν από 18 μήνες περίπου. Το Σχέδιο Δράσης επιγραμματικά περιλαμβάνει τα εξής:

1.    Την ενδυνάμωση της δουλειάς μας για      τη συγκέντρωση των θαλασσίων δεδομένων και τη δημιουργία χάρτη των      θαλασσίων λεκανών για τις Ευρωπαϊκές θάλασσες έως το 2020. Το έργο αυτό θα      καταστήσει τις επενδύσεις στη θάλασσα πολύ πιο ασφαλείς και ενδιαφέρουσες.      Ήδη  έως σήμερα περισσότερες από 100      οργανώσεις συμμετέχουν από κοινού και διαθέτουν τα δεδομένα τους μέσω μιας      κοινής διαδικτυακής πύλης.
2.    Τη βελτίωση της επικοινωνίας μεταξύ      των διαφορετικών ομάδων που εργάζονται στη θαλάσσια έρευνα. Στο πρόγραμμα      Horizon 2020 έχουν ενταχθεί σχεδόν όλοι οι τομείς που σχετίζονται με τη      θάλασσα, όπως τα τρόφιμα, η ενέργεια, οι μεταφορές, οι  ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, τα νέα      υλικά, η βιοτεχνολογία κ.α.  Τα      κονδύλια που θα διατεθούν ως το 2020 για το σκοπό αυτό φθάνουν τα 80 δίς      ευρώ. Άμεσα πρόκειται να θέσουμε σε εφαρμογή μια πλατφόρμα για τη θαλάσσια      έρευνα με σκοπό να βοηθηθούν οι ερευνητές να εντοπίσουν τις ευκαιρίες που      προσφέρει το πρόγραμμα Horizon 2020.
3.    Την προώθηση ειδικών επαγγελματικών      δεξιοτήτων και προσόντων για όσους θέλουν να απασχοληθούν στη γαλάζια      οικονομία. Το πρόγραμμα Εράσμους της Ευρωπαϊκής Ένωσης έχει πλέον      επεκταθεί ώστε να επιτρέπει διακρατικές συνεργασίες μεταξύ των φορέων της      εκπαίδευσης, της κατάρτισης και των θεσμών νεότητας

Οφείλουμε να καταστήσουμε βέβαιο πως η Ευρώπη είναι έτοιμη να δημιουργήσει τις υποδομές, να εκπαιδεύσει το εργατικό δυναμικό και να εκσυγχρονίσει τη νομοθεσία της ώστε να αξιοποιήσει με βιώσιμο τρόπο όλες τις παραμέτρους της οικονομίας της θάλασσας.»