Εμ.Φράγκος: Προστασία του μακεδονικού οίνου ως Προϊόν Γεωγραφικής Ένδειξης (ΠΓΕ) της Ελλάδας

O Ευρωβουλευτής με την κατάθεση σε προτεραιότητα σχετικής κοινοβουλευτικής ερώτησης προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ζητά να ενημερωθεί για την αποτελεσματική προστασία του Μακεδονικού οίνου ως Προϊόν Γεωγραφικής Ένδειξης (ΠΓΕ) της Ελλάδας.

O Ευρωβουλευτής της Ελληνικής Λύσης και της ομάδας του ECR, Εμμανουήλ Φράγκος Φραγκούλης, με την κατάθεση σε προτεραιότητα σχετικής κοινοβουλευτικής ερώτησης προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ζητά να ενημερωθεί για την αποτελεσματική προστασία του Μακεδονικού οίνου ως Προϊόν Γεωγραφικής Ένδειξης (ΠΓΕ) της Ελλάδας.

«Ο πλήρης σεβασμός της ευρωπαϊκής νομοθεσίας και των ονομασιών προέλευσης και γεωγραφικών ενδείξεων των ευρωπαϊκών προϊόντων και τροφίμων δεν αποτελεί προϋπόθεση για την ένταξη μιας χώρας στην ΕΕ;», ρωτάει ο Ευρωβουλευτής την Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναφερόμενος στο υποψήφιο προς ένταξη κράτος των Σκοπιών που παραβιάζει την ευρωπαϊκή νομοθεσία και καπηλεύεται το όνομα ΠΓΕ της Μακεδονίας, ζητώντας παράλληλα να του επιβληθούν κυρώσεις.

Ενώσεις και Σύνδεσμοι Οινοπαραγωγών της Βόρειας Ελλάδας καταγγέλλουν ότι οινοποιοί τρίτης και υποψήφιας προς ένταξη χώρας καπηλεύονται και χρησιμοποιούν για τα κρασιά τους, κατά παράβαση  της ευρωπαϊκής νομοθεσίας, το ΠΓΕ Μακεδονία, το οποίο αφορά ελληνικά και μόνο κρασιά, που παράγονται στο γεωγραφικό διαμέρισμα της Μακεδονίας. Στην έκθεση της Prowein 2020, για παράδειγμα, φιλοξενήθηκαν εκθέσεις με τίτλο «Macedonian Wines Masterclass», «Macedonian Black Stallion»1 κ.α., που δεν αναφέρονται στον μακεδονικό οίνο, που προστατεύεται ως ΠΓΕ, αλλά στον οίνο παραγωγής μιας τρίτης και υποψήφιας προς ένταξη χώρας, με αποτέλεσμα να δημιουργείται σύγχυση στους καταναλωτές ως προς την πραγματική προέλευση του προϊόντος. Ακόμη και η επίσημη ιστοσελίδα των οίνων αυτών έχει, έως σήμερα, τίτλο «winesofmacedonia.mk».

Ο Ευρωβουλευτής ερωτά την Ευρωπαϊκή Επιτροπή:

-Πώς προτίθεται η Επιτροπή να εξασφαλίσει την αποτελεσματική προστασία του μακεδονικού οίνου ως ΠΓΕ έναντι των ως άνω παραβιάσεων της ευρωπαϊκής νομοθεσίας;

-Ο πλήρης σεβασμός της ευρωπαϊκής νομοθεσίας και των ονομασιών προέλευσης και γεωγραφικών ενδείξεων των ευρωπαϊκών προϊόντων και τροφίμων δεν αποτελεί προϋπόθεση για την ένταξη μιας χώρας στην ΕΕ;

-Ποιες κυρώσεις προβλέπονται για το υποψήφιο κράτος ή το κράτος μέλος, που παραβιάζει τα ανωτέρω;

Εμμανουήλ Φράγκος / Ευρωβουλευτής Ελληνικής Λύσης - ECR