ΜέΡΑ 25: Η κυβέρνηση επιλέγει την κοροϊδία απέναντι στο αδιέξοδο που έχει φέρει τους αγρότες

Οι αγρότες κατέθεσαν τα αιτήματά τους μαζί με την αγωνία τους για τη δυνατότητα να συνεχίσουν να παράγουν με αυτό το υπέρογκο κόστος παραγωγής.

Μετά από 20 μέρες κινητοποιήσεων, με μπλόκα σε 37 σημεία της χώρας, η κυβέρνηση εδέησε να τους συναντήσει. Οι αγρότες κατέθεσαν τα αιτήματά τους μαζί με την αγωνία τους για τη δυνατότητα να συνεχίσουν να παράγουν με αυτό το υπέρογκο κόστος παραγωγής.

Η απάντηση της κυβέρνησης εξοργιστική:

- Επιστροφή ενός ελάχιστου μέρους του ειδικού φόρου κατανάλωσης, ύψους 60 εκατομμύρια για 600 χιλιάδες παραγωγούς, 100€ στον καθένα δηλαδή, και με εκταμίευση αυτού του κατοστάρικου το Νοέμβριο!

- Συνέχιση της επιδότησης του καρτέλ της ενέργειας αντί για κατάργηση της ρήτρας αναπροσαρμογής που θα συνιστούσε τη μόνη αληθινή μείωση του κόστους του ρεύματος.

- Επιστρεπτέες προκαταβολές, δηλαδή δάνεια, όπως αυτά που δυσκολεύουν ήδη τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

- Επαναλανσάρισμα πάγιων μέτρων ως καινούργια με μόνο σκοπό την επικοινωνιακή συσκότιση.

Η ενεργειακή κρίση που πηγαίνει χέρι χέρι με την πολεμική θα χειροτερέψει τις τιμές της ενέργειας. Αυτό όμως δεν είναι δικαιολογία για την αδράνεια της κυβέρνησης μπροστά στην καταλήστευση των αγροτών από τα καρτέλ. Αντίθετα, θα όφειλε να παρέμβει με μεγαλύτερη αποφασιστικότητα καταργώντας άμεσα τη ρήτρα αναπροσαρμογής που αντιπροσωπεύει τα κέρδη των εταιρειών, που έρχονται ως καπέλο πάνω στην αντικειμενική αύξηση των καυσίμων.

Για το πετρέλαιο, λέγαμε ότι είναι αδιανόητο να έχουν αφορολόγητο οι εφοπλιστές και όχι οι αγρότες. Με την κοροϊδία της ''ενίσχυσης'' των 100 ευρώ ανα παραγωγό μετά από 9 μήνες, η κυβέρνηση εξοργίζει αυτούς που θέλει να κατευνάσει.

Όσο για τους οριζόντιους φόρους που δεν μηδενίστηκαν, η Κομισιόν εξέθεσε την κυβέρνηση που δεν κατέθεσε καν αίτημα για τη μείωσή του!

Η κυβέρνηση, κλεισμένη στο γυάλινο πύργο της, νομίζει ότι μπορεί επικοινωνιακά να αντιμετωπίσει τα πάντα, παρουσιάζοντας τα ψίχουλα για ενίσχυση. Ξεχνά όμως ότι πρόκειται για την επιβίωση που παίζεται, πρόκειται για τη διατροφική επάρκεια της χώρας που παίζεται τους επόμενους μήνες. Όταν παίζονται αυτά, δε χωράνε ολιγαρχικά κερδοσκοπικά παιχνίδια, ούτε επικοινωνιακά κυβερνητικά παιχνίδια.

Καλούμε και τις υπόλοιπες κοινωνικές ομάδες να σταθούν δίπλα στα δίκαια αιτήματα του αγροτικού κόσμου και να παλέψουμε από κοινού, ειδικά για την κατάργηση του χαρατσιού με όνομα ρήτρα αναπροσαρμογής. Αν η κυβέρνηση δεν καταλαβαίνει, θα την αναγκάσει ο λαός.