Η Κτηνοτροφία στην Ελλάδα: Θέση, Προκλήσεις και Ευκαιρίες

Η κτηνοτροφία αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι του ελληνικού πρωτογενούς τομέα, διαμορφώνοντας το αγροτικό τοπίο και συμβάλλοντας σημαντικά στην εθνική οικονομία.

Στο πλαίσιο του Περιφερειακού Συνεδρίου του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ στη Λάρισα, η Παναγιώτα Βράντζα πρότεινε ένα ολοκληρωμένο σχέδιο για την τόνωση της κτηνοτροφίας στην Ελλάδα. Το σχέδιο εστιάζει στους ακόλουθους άξονες:

  • Ενίσχυση της νέας γενιάς αγροτών: Παροχή κινήτρων και εκπαίδευσης για την προσέλκυση νέων αγροτών στον κτηνοτροφικό τομέα.
  • Στήριξη της βιώσιμης κτηνοτροφίας: Επενδύσεις σε πράσινες πρακτικές και τεχνολογίες για την μείωση του περιβαλλοντικού

Η κτηνοτροφία αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι του ελληνικού πρωτογενούς τομέα, διαμορφώνοντας το αγροτικό τοπίο και συμβάλλοντας σημαντικά στην εθνική οικονομία. Η παραγωγή τροφίμων υψηλής ποιότητας και διατροφικής αξίας αγγίζει περίπου το 2,5% του ΑΕΠ, απασχολώντας πάνω από 500.000 άτομα.

Στατιστικά, η Ελλάδα ηγείται στην Ευρωπαϊκή Ένωση όσον αφορά την αιγοτροφία (1η θέση) και την προβατοτροφία (3η θέση), ενώ υστερεί στους τομείς της χοιροτροφίας (18η θέση) και της βοοτροφίας (19η θέση).

Παρότι η κτηνοτροφία παρουσιάζει ύφεση τα τελευταία χρόνια, με απώλεια 25% του ζωικού κεφαλαίου την τελευταία δεκαετία, η Θεσσαλία αποτελεί μια ακμάζουσα περιοχή στον κτηνοτροφικό τομέα.

Η Θεσσαλία: Κέντρο Κτηνοτροφικής Δραστηριότητας

Η Θεσσαλία, η τρίτη μεγαλύτερη περιφέρεια της χώρας, φημίζεται για την πλούσια αγροτική της παράδοση και ηγείται στην παραγωγή αγροτικών προϊόντων. Η κτηνοτροφία διαδραματίζει καίριο ρόλο στην οικονομία της περιοχής, με 4080 εκμεταλλεύσεις αιγοπροβάτων, 1468 εκμεταλλεύσεις βοοειδών και 96 εκμεταλλεύσεις χοίρων μόνο στον νομό Λαρίσης.

Δείτε εδώ ολόκληρη την πρότασή της.