Δεν θα κάνουμε Ντίσνεϊλαντ την Ακρόπολη

Θα ιδιωτικοποιήσουμε τελικά και την Ακρόπολη; Αυτό που για τους περισσότερους Έλληνες φαντάζει σενάριο επιστημονικής φαντασίας φαίνεται πως κάποιοι το ονειρεύονται να συμβεί.Οι αρχαιολόγοι είναι έξω φρενών με τα δημοσιεύματα που ανακινούνται και προτείνουν ιδιωτικοποίηση των αρχαιολογικών χώρων.

«Αυτή τη φορά είναι το περιοδικό Time, στην πιο πρόσφατη έκδοσή του, που προτείνει την ιδιωτικοποίηση μνημείων για να ''σωθούν'' με αφορμή (και πάλι) τις απόψεις του Αμερικανού καθηγητή, Στίβεν Μίλερ. Οι αρχαιολογικοί χώροι και τα μνημεία της χώρας μας ανήκουν σε όλο το κοινωνικό σύνολο. Η προστασία, η ανάδειξη και η διαχείρισή τους είναι υποχρέωση του κράτους μέσω της καθ' ύλην αρμόδιας Αρχαιολογικής Υπηρεσίας, όπως αποτυπώνεται στο Σύνταγμα και τους νόμους της χώρας μας. Αποτελούν φορείς της ιστορικής μνήμης και συνείδησης. Δεν αποτελούν αντικείμενο διαπραγμάτευσης με όποιους «επενδυτές» δεν αποτελούν αντικείμενα για ιδιωτικοποίηση, ούτε πεδίο κερδοφορίας για κανέναν ιδιώτη» τονίζει ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων, καλώντας όλους «να υπερασπιστούν τη συλλογική μνήμη, τα μνημεία και τον πολιτισμό και να βροντοφωνάξει ότι δεν πωλούνται».

Μιλώντας στο Agrocapital η πρόεδρος του Συλλόγου Ελλήνων Αρχαιολόγων, Δέσποινα Κουτσούμπα τόνισε: «Αντί να βγούμε να ζητήσουμε φύλακες στο μουσείο της Νεμέας ή γενικότερα στα ελληνικά μουσεία, θα ζητήσουμε να πάνε σε ιδιώτες; Είχαμε αύξηση της επισκεψιμότητας και πέρυσι και φέτος στους αρχαιολογικούς χώρους κι επικαλούμαι στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ αλλά αυτό ούτε αναφέρεται πουθενά ούτε το μετράμε. Ζητάμε να μας φέρουν φύλακες και να μην υποτιμούν τη δουλειά μας, που είναι αναγνωρισμένη διεθνώς. Εκτιμούμε το επιστημονικό έργο του καθηγητή κ. Μίλερ, αλλά δεν θα κάνουμε Ντίσνειλαντ την Ακρόπολη».