Η κλιματική δράση είναι το κλειδί για την καταπολέμηση των πανδημιών

Μια ανάκαμψη που δεν προστατεύει τον πλανήτη θα είναι καταστροφή για την υγεία.

Γράφει ο Roberto Romizi, γιατρός στο κέντρο της κρίσης COVID-19 της Ιταλίας,

Το COVID-19 έχει ανατρέψει τον κόσμο. Ως γιατρός στην Ιταλία, έχω δει τον έναν ασθενή μετά τον άλλον να αντιμετωπίζει την πραγματικότητα και δεν μπορούν να προστατευτούν από αυτήν την ασθένεια μόνο. Χρήματα, δίαιτα, απολυμαντικά χεριών, ιδιωτική υγειονομική περίθαλψη: κανένα από αυτά δεν θα μπορούσε να μας κρατήσει ασφαλείς, εκτός εάν χιλιάδες από εμάς κάναμε το σωστό ταυτόχρονα για να σταματήσουμε την εξάπλωση του ιού.

Αυτή η πανδημία αποδεικνύει ότι η καλή υγεία δεν υπάρχει μεμονωμένα. Εξαρτάται από διάφορους εξωτερικούς παράγοντες - ένας από τους οποίους είναι ένα υγιές περιβάλλον. Οι επιστήμονες προειδοποιούν εδώ και πολύ καιρό ότι η κλιματική αλλαγή αυξάνει τους κινδύνους από μολυσματικές ασθένειες, καθιστώντας τα κρούσματα συχνότερα, λιγότερο προβλέψιμα και δυσκολότερα.

Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο μια ανάκαμψη που δεν ανταποκρίνεται στην υγεία του πλανήτη μας θα μας αφήσει πιο εκτεθειμένους σε μελλοντικές κρίσεις, όπως μια μελλοντική επιδημία, ή κρίσεις που επιδεινώνονται από την κλιματική αλλαγή.

Πέρυσι, περίπου έξι εκατομμύρια άνθρωποι παγκοσμίως πέθαναν ως συνέπεια της ατμοσφαιρικής ρύπανσης που παράγεται από την καύση ορυκτών καυσίμων. Μια πρόσφατη έκθεση αποκάλυψε ότι οι χώρες της G20 συνεχίζουν να διοχετεύουν χρήματα σε έργα πετρελαίου και φυσικού αερίου παρά τις δεσμεύσεις που έχουν αναληφθεί βάσει της συμφωνίας του Παρισιού για τη μείωση των εκπομπών άνθρακα.

Γνωρίζουμε ήδη ότι η κακή ποιότητα του αέρα εξασθενεί το αναπνευστικό και κυκλοφορικό μας σύστημα. Αναδυόμενη έρευνα δείχνει ότι οι πόλεις με κακή ποιότητα αέρα υποφέρουν από υψηλότερα ποσοστά θανάτου COVID-19 από μέρη με καθαρότερο αέρα.

Η σχέση μεταξύ δημόσιας υγείας και υγείας του πλανήτη μας δεν ήταν ποτέ πιο ξεκάθαρη. Γι 'αυτό οι οργανισμοί που εκπροσωπούν περισσότερους από 40 εκατομμύρια επαγγελματίες υγείας υπέγραψαν μια επιστολή προς τους ηγέτες της G20, ζητώντας από τη δημόσια υγεία να είναι το κέντρο πακέτων οικονομικής ανάκαμψης καθώς ανακάμπτουμε αργά από αυτήν την πανδημία.

Έτσι, καθώς αρχίζουν να στρέφονται στο καθήκον της οικονομικής ανάκαμψης, οι ηγέτες της Ευρώπης έχουν μια επιλογή - Ανοικοδομούν τις οικονομίες μας με ένα συντονισμένο σχέδιο που προστατεύει τη δημόσια υγεία και περιορίζει τις εκπομπές άνθρακα; Ή θα επιστρέψουν σε αποτυχημένες πολιτικές όπως συνήθως, που άρχισαν από τον περασμένο αιώνα;

Το σχέδιο «πράσινης ανάκαμψης» της ΕΕ - με την Πράσινη Συμφωνία της ΕΕ και την προστασία της υγείας ως κεντρικούς πυλώνες, και το 25% του συνόλου της χρηματοδότησης που προορίζεται για τη δράση για το κλίμα - είναι ένα ευπρόσδεκτο πρώτο βήμα. Το σχέδιο τόνωσης της Γερμανίας, με χρηματοδότηση για την πράσινη τεχνολογία, είναι επίσης ένα θετικό σημάδι.

Ωστόσο, η πίεση εξακολουθεί να αυξάνεται στους ηγέτες της Ευρώπης των G20 - Γαλλία, Γερμανία, Ιταλία, Ισπανία, Ηνωμένο Βασίλειο - να αναγνωρίσουν ότι η δημόσια υγεία είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με την υγεία του πλανήτη μας, πράγμα που σημαίνει ότι πρέπει να ενταθούν οι προσπάθειες για να προχωρήσουμε σε μηδενική ρύπανση και ότι Οι προϋποθέσεις της Πράσινης Συμφωνίας της ΕΕ πρέπει να εφαρμόζονται για όλες τις ενέργειες ανάκτησης.

Τώρα, πρέπει να αντικατασταθεί ένα μακροπρόθεσμο σχέδιο για μια υγιή, ανθεκτική ανάκαμψη. Οι ηγέτες της G20 πρέπει να θέσουν τη δημόσια υγεία και στο επίκεντρο των πακέτων οικονομικής ανάκαμψης. Κάτι τέτοιο θα βοηθήσει όλους να είναι πιο υγιείς, να απολαύσουν μεγαλύτερες ζωές και να ζήσουν με περισσότερη ελευθερία.

Η πανδημία COVID-19 μας υπενθύμισε ότι η επιβίωσή μας εξαρτάται από όλα. Γι 'αυτό οι Ιταλοί τραγουδούν μαζί από τα μπαλκόνια, οι Παριζινοί χειροκροτούν για τους εργαζόμενους στον τομέα της υγείας και η Madrileños γράφει ενθαρρυντικές επιστολές σε νοσοκομειακούς ασθενείς με COVID-19.

Τώρα είναι καιρός να αναγνωρίσουμε ότι η συλλογική υγεία μας εξαρτάται εξίσου από την υγεία του πλανήτη μας. Οι κυβερνήσεις έχουν τη δύναμη, τις ιδέες και την υποστήριξη του κοινού για να σχεδιάσουν μια πράσινη και υγιή ανάκαμψη από αυτήν την πανδημία. Εκείνοι που πέφτουν πίσω στις καταστροφικές πολιτικές του περασμένου αιώνα θα βρεθούν στη λάθος πλευρά της ιστορίας.