Πολλά τα Σφάλματα στη Στήριξη των Παραγωγών για το Ελαιόλαδο

Για να κατανοήσουν οι Κατά Κύριο Επάγγελμα Αγρότες που δύναται να υποβάλλουν αίτηση καθώς έχουν πληγεί από τις επιπτώσεις της πανδημίας COVID-19, το τι συμβαίνει θα πρέπει να ερμηνευτεί ο τρόπος λειτουργίας του συστήματος και τα λάθη που προκύπτουν ανά κατηγορία

Ξεκίνησε χθες 17 Νοεμβρίου 2020 η δυνατότητα υποβολής αιτήσεων για το Μέτρο 21, δηλαδή για την «Έκτακτη προσωρινή στήριξη στους γεωργούς των τομέων που πλήττονται ιδιαίτερα από τις επιπτώσεις της πανδημίας COVID-19» και πιο συγκεκριμένα τους παραγωγούς ελαιολάδου. Τα προβλήματα και τα σφάλματα που αντιμετωπίζουν όλοι όσοι ασχολούνται με την υποβολή των αιτήσεων είναι πολλά και για το λόγο αυτό υποβλήθηκε σήμερα από το ΚΥΔ Γεώργιος Δημόκας αίτηση προς το ΥΠΑΑΤ για την επίλυσή τους.

Για να κατανοήσουν οι Κατά Κύριο Επάγγελμα Αγρότες που δύναται να υποβάλλουν αίτηση καθώς έχουν πληγεί από τις επιπτώσεις της πανδημίας COVID-19, το τι συμβαίνει θα πρέπει να ερμηνευτεί ο τρόπος λειτουργίας του συστήματος και τα λάθη που προκύπτουν ανά κατηγορία.

Κατά Κύριο Επάγγελμα Αγρότες θεωρούνται όσοι δηλώνουν Αγροτικά Εισοδήματα που ξεπερνούν το 50.1 % ενώ ταυτόχρονα ο χρόνος απασχόλησης τους πρέπει να ξεπερνά το 30.1 % και να είναι παράλληλα εγγεγραμμένοι στον πρώην ΟΓΑ - ΟΑΕΕ. Υπεύθυνος Δημόσιος Φορέας για την επικύρωση της Ιδιότητας των Κατά Κύριο Επάγγελμα Αγροτών είναι το ΚΕΠΠΥΕΛ που διαχειρίζεται το ΜΑΑΕ δλδ το Μητρώο Αγροτών και Αγροτικών Εκμεταλλεύσεων της Χώρας. Πολλοί αγρότες κατά την υποβολή των φορολογικών τους δηλώσεων διαπιστώνουν κατ έτος ότι δεν θεωρούνται Κατά Κύριο Επάγγελμα με συνέπεια να χρειάζεται να επικαιροποιήσουν τα στοιχεία τους προσκομίζοντας δικαιολογητικά στο ΚΕΠΠΥΕΛ, προκειμένου να θεωρηθούν ως Κατά Κύριο Επάγγελμα Αγρότες και να έχουν την ευεργετική διάταξη του αφορολόγητου.

Το άνοιγμα της πλατφόρμας για την υποβολή των αιτήσεων για τους Αγρότες παραγωγούς Ελαιολάδου ανέδειξε σωρεία προβλημάτων, που τους οδηγούν στη μη δυνατότητα υποβολής αιτήματος καθώς το σύστημα δεν τους αναγνωρίζει ως Κατά Κύριο Επάγγελμα Αγρότες. Οι κατηγορίες παρατίθενται παρακάτω:

  1. Αγρότες που είχαν Μισθωτές Υπηρεσίες και Ζημιές από την Αγροτική τους Δραστηριότητα. Τους θεωρεί Μισθωτούς.
  2. Συνταξιούχοι του ΟΓΑ που δεν είχαν κάνει ποτέ εγγραφή στο ΜΑΑΕ. Για τη συγκεκριμένη κατηγορία το σύστημα θεωρεί τη Σύνταξη ως Μισθωτές Υπηρεσίες και τους κατατάσσει λάθος ως Μισθωτούς.
  3. Νεοεισερχόμενοι Αγρότες των ετών 2019 και 2018 για τους οποίους δεν έχει ακόμη ολοκληρωθεί η εγγραφή τους στον πρώην ΟΓΑ – ΟΑΕΕ με συνέπεια το σύστημα του ΜΑΑΕ να μην τους αναγνωρίζει ως Κατά Κύριο Επάγγελμα Αγρότες.
  4. Λάθη του συστήματος ΜΑΑΕ καθώς από τους θερινούς μήνες υπήρξε μετάβαση από το παλιό σύστημα στο νέο, με συνέπεια πολλοί αγρότες αν και έχουν εγγραφεί παλαιότερα στο ΜΑΑΕ να μην παρουσιάζονται ως εγγεγραμμένοι.
  5. Λάθη του συστήματος ΜΑΑΕ που παρά την κατά έτος επικαιροποίηση και την έκδοση του απαραίτητου εγγράφου όπου αναφέρεται το Κατά Κύριο Επάγγελμα του Αγρότη εντός του ίδιου έτους 2020, συνεχίζει να μην τον αναγνωρίζει ως Κατά Κύριο Επάγγελμα.
  6. Αγρότες για τους οποίους οι λογιστές δεν υπέβαλλαν κατά το τρέχον έτος 2020 το Ε3, με συνέπεια να μην εμφανίζονται τα Αγροτικά τους Εισοδήματα.
  7. Αγρότες οι οποίοι κατά το 2019 είχαν και εισοδήματα από εργόσημα σε ποσοστό μεγαλύτερο του 50.1 % έναντι των Αγροτικών τους Εισοδημάτων και τους οποίους τους εμφανίζει ως Μισθωτούς.

Για την επίλυση όλων των παραπάνω και προκειμένου όσοι πραγματικά είναι δικαιούχοι της συγκεκριμένης ενίσχυσης, να την λάβουν, το σύστημα του ΜΑΑΕ θα πρέπει άμεσα να αποστείλει επικαιροποιημένα δεδομένα στον ΟΠΕΚΕΠΕ, ενώ ταυτόχρονα θα πρέπει να αποστέλνει κάθε αλλαγή που θα υποβάλλεται από τα ΚΥΔ, προκειμένου να συμπεριληφθούν όλοι όσοι βρίσκονται σήμερα αποκλεισμένοι και ουσιαστικά μη δυνάμενοι να υποβάλλουν αίτηση για το Μέτρο 21, δηλαδή για την «Έκτακτη προσωρινή στήριξη στους γεωργούς των τομέων που πλήττονται ιδιαίτερα από τις επιπτώσεις της πανδημίας COVID-19»

Dr. MSc. Γεώργιος Χρ. Δημόκας\

Γεωπόνος Μελετητής – Γεωργικός Σύμβουλος – Γεωργικός Μηχανικός\

Πρώην Καθηγητής ΑΤΕΙ Πελοποννήσου\

Διευθύνων

Κέντρου Υποδοχής Δηλώσεων Μαγνησίας