Γ. Δημόκας: Η Αλήθεια για τις Πληρωμές

Ο ΟΠΕΚΕΠΕ πρέπει να προβεί σε ανακοίνωση και να εξηγήσει με πλήρη σαφήνεια στον Αγροτικό πληθυσμό προκειμένου να υπάρξει η διαφάνεια που απαιτείται στη διαχείριση των πόρων που αποστέλλονται από την Ευρωπαϊκή Ένωση

Πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 18/12/2020 η πληρωμή του υπολοίπου της Βασικής Ενίσχυσης, η Πράσινη Ενίσχυση και το ποσό για τους Γεωργούς Νεαρής Ηλικίας. Η απόφαση του ΟΠΕΚΕΠΕ για τη μη καταβολή ποσοστού 10% της Βασικής Ενίσχυσης, 5% της Πράσινης Ενίσχυσης και 10% των Γεωργών Νεαρής Ηλικίας οδήγησε τους Γεωργούς και Κτηνοτρόφους της Χώρας στα «Κάγκελα», αποδίδοντας ευθύνες για τη μη ορθή πληρωμή τους, στους υπεύθυνους της Χώρας.

Τα τελευταία έτη στη Χώρα υπήρχε μια κανονικότητα στον τρόπο και στο χρόνο πληρωμής των Ενισχύσεων με αποτέλεσμα οι Γεωργοί και Κτηνοτρόφοι να δύναται να προγραμματίσουν σειρά από τις υποχρεώσεις τους. Θα πρέπει να τονιστεί ότι τα συγκεκριμένα χρήματα αποτελούν μια σημαντική «Ανάσα», καθώς για τους περισσότερους που ασχολούνται με την Αγροτική Παραγωγή, το συγκεκριμένο ποσό χρησιμοποιείται ως Κεφαλαίο Κίνησης. Η ορθή και έγκαιρη πληρωμή πρέπει να θεωρείται αυτονόητη εν έτη 2020. Λογική συνεπώς πρέπει να θεωρείται, η πληθώρα των αντιδράσεων που προκλήθηκε στον Αγροτικό Κόσμο όταν την τελευταία στιγμή και χωρίς καμία εκ των προτέρων επίσημη ανακοίνωση οι Γεωργοί και Κτηνοτρόφοι διαπίστωσαν μειώσεις στην καταβολή των ενισχύσεων.

Τι μπορεί να συνέβη την Παρασκευή 18/12/2020;

Σύμφωνα με τις ενδείξεις ο υπεύθυνος οργανισμός – ΟΠΕΚΕΠΕ δεν ανέλαβε την ευθύνη για την ολική πληρωμή του ποσού στους δικαιούχους και απέσυρε μέρος της πληρωμής για τις επόμενες ημέρες. Γιατί;

Δεν υπήρχαν τα ποσά προς διάθεση;

Δεν είχε πραγματοποιηθεί ο απαραίτητος έλεγχος στις αιτήσεις πληρωμών των Δικαιούχων;

Ήταν πολλοί οι Νεοεισερχόμενοι;

Και γιατί τις επόμενες ημέρες αυτό θα καταστεί εφικτό;

Οι αιτήσεις των Γεωργών και Κτηνοτρόφων της Χώρας, στη δύσκολη αυτή χρονιά με όλες τις επιπτώσεις που έχει φέρει στην καθημερινότητα των πολιτών ο Covid-19, ολοκληρώθηκαν από τις 15/06/2020 με την αντίστοιχη περίοδο αποσφαλμάτωσης 22/07/2020. Όπως μπορεί να διαπιστώσει κανείς από τις 22/07/2020 έως και την πληρωμή της Εκκαθάρισης 18/12/2020 ουσιαστικά μεσολαβούν πέντε (5) ολόκληροι μήνες. Ο ΟΠΕΚΕΠΕ είχε όπως κάθε έτος το χρόνο για να πραγματοποιήσει τις απαραίτητες ενέργειες για την ορθή και έγκαιρη πληρωμή των Δικαιούχων. Το λογισμικό που διαθέτει είχε το σύνολο των πληροφοριών για όλους τους αιτούντες. Γνώριζε συνεπώς ο Οργανισμός - ΟΠΕΚΕΠΕ εγκαίρως, πόσοι αιτήθηκαν, ποια είναι η αξία των Δικαιωμάτων τους, ποιες είναι οι εκτάσεις τους, το πλήθος των ζώων τους, το σύνολο των Νεοεισερχόμενων για το έτος 2020 με τα αντίστοιχα ποσά που πρέπει να τους κατανείμει. Τι συνέβη την τελευταία στιγμή?

Ο ΟΠΕΚΕΠΕ πρέπει να προβεί σε ανακοίνωση και να εξηγήσει με πλήρη σαφήνεια στον Αγροτικό πληθυσμό προκειμένου να υπάρξει η διαφάνεια που απαιτείται στη διαχείριση των πόρων που αποστέλλονται από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Μερικές σημαντικές Διευκρινήσεις για τους Γεωργούς & Κτηνοτρόφους:

Το ποσό που θα σας καταβληθεί έχει παρακράτηση 2.9% και χαρακτηρίζεται ως Δημοσιονομική Πειθαρχία. Το συγκεκριμένο ποσό αποδίδεται κάθε έτος στο σύνολο των Δικαιούχων στα τέλη Ιουνίου του επόμενου έτους όταν και ολοκληρώνεται η πληρωμή για το συγκεκριμένο έτος. Το ποσό της Δημοσιονομική Πειθαρχίας για το έτος 2020 είναι διπλάσιο έναντι του 2019.

Υπάρχει περίπτωση η Μοναδιαία Αξία των Δικαιωμάτων σας να έχει πτώση έναντι αυτών του έτους 2019. Για το έτος 2020 και παρά της κατ επανάληψη ερωτήσεις του ΚΥΔ – Γεώργιος Δημόκας, προς τον Οργανισμό – ΟΠΕΚΕΠΕ δεν υπήρξε ποτέ γνωστοποίηση της Μοναδιαίας Αξίας των Δικαιωμάτων Δικαιούχων.

Τα χρήματα που λαμβάνουν οι Γεωργοί και Κτηνοτρόφοι από την Ευρωπαϊκή Ένωση, για την Βασική Ενίσχυση, την Πράσινη Ενίσχυση και για τους Γεωργούς Νεαρής Ηλικίας δεν έχουν εξάρτηση με το παραγωγικό κομμάτι. Για το λόγο αυτό και λαμβάνουν χρήματα για την Αγρανάπαυση Αγροτεμαχίων. Η Ευρωπαϊκή Ένωση αποδίδει χρήματα στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Πολιτικής και όπως όλοι παρατηρούν δίδει ιδιαίτερη αξία τα τελευταία έτη σε Περιβαλλοντικά ζητήματα.

Παρέμβαση προς τον ΟΠΕΚΕΠΕ:

Στο πλαίσιο της Διαφάνειας ο Οργανισμός – ΟΠΕΚΕΠΕ θα πρέπει να γνωστοποιεί στο σύνολο των Δικαιούχων της Χώρας, τα ποσά που δεν διατίθενται – απορροφώνται έναντι του ετήσιου πλαφόν για την Βασική Ενίσχυση, την Πράσινη Ενίσχυση και την Ενίσχυση για τους Γεωργούς Νεαρής Ηλικίας. Παράλληλα τα χρήματα που επιστρέφονται στον Οργανισμό από τα Αχρεωστήτως Καταβληθέντα, τις Πολυετείς Κυρώσεις, το 25% των Μεταβιβάσεων.

Καλές Γιορτές - Καλά Χριστούγεννα με Υγεία για όλο τον Αγροτικό Κόσμο

Dr. MSc. Γεώργιος Χρ. Δημόκας

Γεωπόνος Μελετητής – Γεωργικός Σύμβουλος – Γεωργικός Μηχανικός

Πρώην Καθηγητής ΑΤΕΙ Πελοποννήσου

Διευθύνων Κέντρου Υποδοχής Δηλώσεων Μαγνησίας