Αλιευτική περίοδος ερυθρού τόνου 2014

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή επανέλαβε τη δέσμευσή της να επιβάλει τα διεθνή μέτρα ελέγχου για τον ερυθρό τόνο κατά τη διάρκεια της κύριας αλιευτικής περιόδου 2014.

Από τις 26 Μαΐου μέχρι τις 24 Ιουνίου, θα επιτρέπεται στα μεγάλα σκάφη και τα γρι-γρι να αλιεύουν ερυθρό τόνο στη Μεσόγειο και τον Ανατολικό Ατλαντικό. Η σύντομη αυτή περίοδος αλιείας αποτελεί μέρος του σχεδίου ανασύστασης των αποθεμάτων, το οποίο συμφωνήθηκε σε διεθνές επίπεδο με στόχο την επαναφορά των αποθεμάτων ερυθρού τόνου σε βιώσιμα επίπεδα.

Η επίτροπος Θαλάσσιας Πολιτικής και Αλιείας Μαρία Δαμανάκη δήλωσε σχετικά: «Η ΕΕ καταβάλλει συνεχείς προσπάθειες για την προστασία του ερυθρού τόνου. Ήδη έχουμε μειώσει τον αλιευτικό μας στόλο, έχουμε κάνει τους  ελέγχους αυστηρότερους, ενώ παράλληλα συμμετέχουμε ενεργά στις εργασίες της Διεθνούς Σύμβασης για τη Διατήρηση των Θυννοειδών του Ατλαντικού, η οποία έχει την ευθύνη της διαχείρισης της αλιείας αυτού του είδους. Με τον τρόπο αυτό τα αποθέματα ερυθρού τόνου του Ανατολικού Ατλαντικού επανήλθαν σε επίπεδα που αποτρέπουν πλέον τον κίνδυνο εξαφάνισής του. Έχω την πεποίθηση ότι βρισκόμαστε στο σωστό δρόμο.»

Φέτος, η Κροατία θα αποτελέσει για πρώτη φορά πλήρες μέρος του στόλου της ΕΕ. Συνεπώς, ο αριθμός των σκαφών γρι-γρι της ΕΕ έχει αυξηθεί, ενώ η ποσόστωση για το 2014 αυξήθηκε κατά 5% σε 7.939 τόνους. Τα άλλα κράτη μέλη που συμμετέχουν ενεργά στην αλιεία του ερυθρού τόνου είναι η Ισπανία, η Γαλλία, η Ιταλία, η Ελλάδα, η Πορτογαλία, η Μάλτα και η Κύπρος. Οι 8 αυτές χώρες μοιράζονται την ποσόστωση της ΕΕ, της οποίας το μεγαλύτερο μέρος λαμβάνουν η Ισπανία και η Γαλλία.

Για να εξασφαλιστεί ότι δεν θα γίνεται υπεραλίευση, έχει τεθεί σε εφαρμογή ένα αυστηρό πρόγραμμα ελέγχων και επιθεωρήσεων. Για τη διασφάλιση υψηλών προτύπων ελέγχου, το πρόγραμμα αυτό καθορίζει σαφείς προτεραιότητες και σημεία αναφοράς για τους ελέγχους. Προϋποθέτει δε σημαντική κινητοποίηση επιθεωρητών, περιπολικών σκαφών και αεροσκαφών υπό τον συντονισμό της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Ελέγχου της Αλιείας (ΕΥΕΑ) και των ενδιαφερόμενων κρατών μελών.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή παρακολουθεί επίσης τα αλιεύματα και αναλύει τα δεδομένα του Συστήματος Παρακολούθησης Σκαφών (σύστημα ελέγχου μέσω δορυφόρου) σε συνεχή βάση για να εξασφαλίζει ότι τηρούνται πλήρως όλοι οι κανόνες και, ιδίως, οι ατομικές ποσοστώσεις των σκαφών.

Η αλιεία του ερυθρού τόνου ρυθμίζεται από την Διεθνή Επιτροπή για τη Διατήρηση των Θυννοειδών του Ατλαντικού (ICCAT), στην οποία συμμετέχουν η ΕΕ και τα κράτη μέλη της. Χάρη στη στενή συνεργασία της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Ελέγχου της Αλιείας με τα κράτη μέλη και άλλα συμβαλλόμενα μέρη της ICCAT, λαμβάνονται όλα τα αναγκαία μέτρα για την προώθηση του σχεδίου ανασύστασης των αποθεμάτων και της βιωσιμότητάς τους μακροπρόθεσμα.

Ιστορικό

Το 2006 η ICCAT θέσπισε 15ετές σχέδιο ανασύστασης των αποθεμάτων του ερυθρού τόνου στον Ανατολικό Ατλαντικό και τη Μεσόγειο Θάλασσα, το οποίο τροποποιείται τακτικά με βάση τις εκτιμήσεις των αποθεμάτων, τις εμπειρίες από τους ελέγχους και τις νέες τεχνολογίες.

Το 2010 και το 2012 θεσπίστηκαν σημαντικά μέτρα για τη βιώσιμη διαχείριση των αποθεμάτων. Στην τελευταία ετήσια συνεδρίαση της ICCAT, τον Νοέμβριο του 2013, ελήφθησαν συμπληρωματικά μέτρα για τη βελτίωση των ελέγχων του ερυθρού τόνου που αλιεύεται ζωντανός προς εκτροφή, με τη θέσπιση λεπτομερών κανόνων για την εφαρμογή νέων τεχνολογιών.