Τα10 πιο περίεργα ζώα και φυτά του πλανήτη

 

Τερατόμορφο ερπετό

Ο Gecko Saltuarius Eximius ζει στη ζούγκλα της Αυστραλίας. Λόγω του δέρματος «παραλλαγής» και την φαρδιά του ουρά είναι σχεδόν αδύνατο να γίνει αντιληπτός. Αναζητά τροφή κυρίως τη νύχτα και επιπλέον είναι ένα εξαιρετικά σπάνιο ερπετό.

 

Διάφανο καβουράκι

Το καβουράκι με την επιστημονική ονομασία Liropus δεν είναι μόνο το μικρότερο καβούρι παγκοσμίως. Είναι το μόνο που ζει στην περιοχή του βορειοανατολικού Ειρηνικού. Οι επιστήμονες το εντόπισαν στο νησί Αγία Καταλίνα στις ακτές της Καλιφόρνιας. Το αρσενικό έχει ύψος 3,3 χιλιοστά και θηλυκό μόλις 2,1.

 

Από τον μικρόκοσμο των εντόμων

Η μικροσκοπική σφίγγα ονομάζεται Tinkerbella Nana. Η ονομασία προέρχεται από το παραμύθι Πίτερ Παν. Έχει ύψος 250 μικρόμετρα και το προσδόκιμο ζωής του είναι μερικές μόνο μέρες. Οι επιστήμονες ανακάλυψαν το μικροσκοπικό έντομο στην Κόστα Ρίκα. .

 

 

Μια «διαστημική» ανακάλυψη...

Ίσως ο μικροοργανισμός Tersicoccus phoenicis να μην είχε εντοπιστεί ποτέ αν η NΑSA και η ESA δεν έδιναν τόση σημασία στην απόλυτη καθαριότητα των εργαστηρίων τους στη Φλόριντα και την Γαλλική Γουϊνέα. Στόχος των διαστημικών υπηρεσιών είναι να κρατήσουν μακριά από διαστημόπλοια και τον Διαστημικό Σταθμό διάφορους μικροοργανισμούς.

 

 

Η τροφή γίνεται καμουφλάζ

Λόγω μεγέθους ο μονοκύτταρος οργανισμός Spiculosiphon Oceana πρέπει να κρύβεται καλά. Το ύψος του -μεταξύ 4 και 5 εκατοστών- θεωρείται τεράστιο για έναν τέτοιο οργανισμό. Ανακαλύφθηκε πρόσφατα από τους επιστήμονες σε υποθαλάσσιες σπηλιές στην Ισπανία, ίσως ακριβώς επειδή μοιάζει περισσότερο με σφουγγάρι.

 

Βλέπουμε το δάσος και όχι το δέντρο

Μοιάζει απίστευτο ότι μέχρι πρότινος οι επιστήμονες δεν είχαν καταγράψει το Dracaena kaweesakii, ένα δέντρο ύψους 12 μέτρων. Ο λόγος για αυτή την καθυστέρηση είναι ότι το δέντρο με τα φύλλα που μοιάζουν με σπαθιά συναντάται μόνο στην Ταϊλάνδη και ίσως και στην Μιανμάρ. Οι επιστήμονες υπολογίζουν ότι μόλις 2.500 δέντρα αυτού του είδους υπάρχουν παγκοσμίως.

 

Το πρώτο σαρκοβόρο εδώ και δεκαετίες

Το Bassaricyon Neblina μοιάζει πολύ με ρακούν. Ζει στις Άνδεις της Κολομβίας και του Ισημερινού και μπορεί να φθάσει μέχρι και τα δύο κιλά. Είναι το πρώτο σαρκοβόρο που ανακαλύπτουν επιστήμονες εδώ και 35 χρόνια στο δυτικό ημισφαίριο.

Θαλάσσια ανεμώνη... με πάγο

H Edwardsiella andrillae εντοπίστηκε σε παγετώνα της Ανταρκτικής. Είναι η μόνη θαλάσσια ανεμώνη που ευδοκιμεί σε τόσο κρύες θάλασσες. Είναι μικρότερη από 2,5 εκ., αλλά έχει αρκετή δύναμη έτσι ώστε οι ρίζες της να την κρατούν γερά πάνω στον πάγο.

 

Πορτοκαλί μανιτάρι

Το Penicillium Vanoranjei φέρει το όνομα της βασιλική οικογένειας της Ολλανδίας, επειδή είναι πορτοκαλί. Ανακαλύφθηκε από επιστήμονες στην Ουτρέχτη, οι οποίοι εξέτασαν δείγματα εδάφους από την Τυνησία.

 

Ζει στο απόλυτο σκοτάδι

Το θαλάσσιο σαλιγκάρι Zospeum tholussum ζει 900 μέτρα κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας στην Κροατία. Το κέλυφός του είναι διάφανο. Είναι προφανές γιατί οι επιστήμονες ανακάλυψαν μόλις τώρα το θαλάσσιο σαλιγκάρι: Το ύψος του είναι μόλις 2 χιλιοστά.

 

dw.de/